Budeme mít opět do Kanady víza?

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

"Tak nám to dlouho nevydrželo", naříkají někteří skeptici v Česku nad nebezpečím opětovného zavedení víz do Kanady. Bez nich jsme mohli do země javorového listu cestovat od října 2007, kdy se po deseti letech příliv žadatelů o azyl snížil na přijatelnou úroveň a mohla tak být vízová povinnost pro občany Česka zrušena. Nyní se uvažuje o jejich znovuzavedení.

Kanadští představitelé vážně varovali českou diplomacii, že v nejbližších dnech mohou kvůli vysokému počtu žadatelů o azyl opět zavést pro české občany vízový režim. Potvrdil to ministr zahraničí Jan Kohout:

"Kanadská strana nás informovala o zvažovaných opatřeních v reakci na nárůst počtu žadatelů o azyl, včetně zavedení víz. Kanadské straně jsem sdělil možné negativní dopady, které by případné zavedení víz mělo, a to jak na naše bilaterální vztahy, tak i na vztahy s Evropskou unií. Je důležité sdělit, že kanadská strana žádné rozhodnutí, své finální rozhodnutí České republice oficiálně nesdělila."

Do Kanady odjíždějí z Česka především Romové. Od letošního ledna do dubna jich tam od nás přiletělo 1077, za celý loňský rok 861. Během prvních tří měsíců letošního roku uspělo s žádostí o azyl 34 Čechů. Kanadský deník The Sun v první polovině června napsal, že útulky pro žadatele o azyl v jižním Ontariu jsou přeplněné.

Anna Poláková,  foto: Jana Šustová
Mezi těmi, kteří letos do Kanady odcestovali, je i redaktorka romského vysílání Českého rozhlasu Anna Poláková, která ze strachu o život svého syna odjela s celou rodinou. Zpravodaji Českého rozhlasu pak k důvodům svého odchodu řekla:

"Byl soud, všichni útočníci nebyli odsouzeni, dostali podmínky s odůvodněním, že jsou to mladí lidé, kteří se tímto mírným trestem napraví. Paradoxem je, že tito lidé dále pokračují ve svých aktivitách. Navíc mě zaráží, že když jsou ulicemi a hajlují, tak mi chybí to, že stát razantně zasáhne, aby se prostě lidé necítili tak ohrožení a věděli, že s nimi je stát a že je ochrání."

Jak napsaly čtvrteční Lidové noviny, ve snaze odvrátit hrozbu obnovení víz do Kanady nabídl v pondělí ministr vnitra Martin Pecina šéfovi kanadského resortu pro migraci Jasonu Kenneymu zrušení přímých leteckých spojů z Prahy do Toronta. Právě je využívá nejvíc českých Romů, kteří pak v Kanadě žádají o azyl. Pecinův pokus podle listu ale vyšel naprázdno mimo jiné proto, že o zrušení komerční linky se nerozhoduje na ministerstvu.

Předseda zahraničního výboru Senátu Jiří Dienstbier soudí, že zavedení víz je možné, je to ale podle něj zbytečné:

"Je to nesmysl zavádět víza, to nic neřeší. Je to stejně jenom nepatrná část kanadské ekonomiky, když už argumentují penězi. A také my musíme něco dělat pro to, aby nebyla žádná šance, že tam někdo může žádat o politický azyl."

Romové a aktivisté za jejich práva jsou přesvědčeni, že za případné znovuzavedení kanadských víz je odpovědná vláda premiéra Mirka Topolánka kvůli nečinnosti v ochraně práv Romů.