Víza v Praze, ale...

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

S příchodem kalendářní zimy se občané Česka dočkali jistého usnadnění cest do Kanady. Její velvyslanectví totiž otevřelo v Praze své vízové oddělení, a tak už nebudeme muset pro návštěvu země javorového listu cestovat pro vízum do Vídně. Je to však jen usnadnění, nikoliv řešení z našeho pohledu zbytečné otázky vízové povinnosti.

Kanadská ambasáda v Praze začala víza vydávat v pondělí ráno. Jak celá procedura vypadá vysvětlil mluvčí ambasády Michael Vlček:

"Konkrétně otevření vízového oddělení v Praze znamená, že si lidé mohou přijít svoji žádost prokonzultovat s pracovníkem tohoto oddělení, mohou žádost osobně podat. Nicméně nemusí chodit osobně podat žádost, mohou ji i nadále podávat poštou, kurýrem nebo prostřednictvím registrované cestovní kanceláře."

Vízové oddělení kanadského velvyslanectví v Praze,  foto: ČTK
Potíž je ale v tom, že vízum nedostanete hned, během jedné návštěvy. Kanadská ambasáda by na žádost o vízum měla odpovědět nejdéle do deseti dnů, řekl mluvčí velvyslanectví Michael Vlček.

V pondělí vízové oddělení v Praze navštívilo deset zájemců. Tady jsou názory dvou z nich:

"Já jsem sem dopoledne volal a chtěl jsem se informovat, jestli jsou tady fronty nebo zda jsou s tím nějaké komplikace, ale tady na místě je to úplně bez problémů."

"Já bych byl nejradši, kdybych nemusel nikam, že jo. Myslím si, že je zbytečné pro nás mít víza. Je to taková malá šikana pro Čechy, že jo. V rámci Evropské unie mi to přijde přihlouplé."

A nejen tomuto zájemci o kanadské vízum. Kanada zavedla víza pro Čechy kvůli zvýšenému počtu žadatelů o azyl především z řad českých Romů. Podle Prahy má ale Kanada příliš benevolentní azylový systém. I proto Česku pouhý ústupek v podobě možnosti žádat o víza přímo na kanadském konzulátu v Praze nestačí. Velvyslankyně při Evropské unii Milena Vicenová potvrdila, že Praha na Evropské unii stále požaduje zavedení víz pro kanadské diplomaty:

"To, že bude konzulát v České republice jenom zmírňuje problémy, ale rozhodně to neodpovídá na náš zásadní požadavek - bezvízový styk České republiky a Kanady. Upozorníme, že problém je stále velmi vážný. Zatím nemáme od Kanady jasný návrh řešení, nemáme jasný plán, kdy se vrátíme k tomu, co my považujeme za prioritní - bezvízové cestování našich občanů do Kanady."

Velvyslankyně Vicenová soudí, že by o postoji Bruselu mohlo být jasno v lednu nebo v únoru. Podle náměstka ministra zahraničí Hynka Kmoníčka Kanada splnila pouze jeden z požadavků Evropské unie. Druhým je tzv. cestovní mapa stanovující termín a opatření, která povedou ke zrušení vízové povinnosti. Podle náměstka Kmoníčka v nejbližších měsících obnovení bezvízového styku očekávat nemůžeme:

"To opravdu záleží na tom, až budeme mít narýsovanou onu cestovní mapu, road map. Jakmile ji budeme mít, dokážeme z toho odvodit čas, který bude asi potřeba na obou stranách k naplnění kroků, které si dohodneme."

Než k tomu ale dojde, čeká například české sportovce cesta na olympiádu v kanadském Vancouveru. Po dohodě Kanady s Mezinárodním olympijským výborem budou víza získávat ve zvláštním režimu.