Česko reaguje na kanadská víza - odveta zasáhne diplomaty

Michael Calcott, foto: ČTK

Kanada zavedla víza pro Českou republiku a reakce vlády na sebe nenechala dlouho čekat. Česká odveta však zasáhne jen diplomaty - vláda nemůže kvůli evropským regulím reagovat ostřeji.

Michael Calcott,  foto: ČTK
Česko povolalo ke konzultacím svého velvyslance a oznámilo, že v nejbližší době zavede na oplátku vízovou povinnost pro držitele kanadských diplomatických a služebních pasů. Vláda přitom ještě o víkendu dávala najevo, že zavedení víz zřejmě nehrozí. Kanadský velvyslanec Michael Calcott však uvedl, že špičky české vlády byly informovány už koncem června kanadským ministrem pro přistěhovalectví. Jedinou otázkou bylo, kdy vízová povinnost začne platit.

"Myslím, že kanadský ministr mluvil naprosto jasně. Byl jsem u toho, když mluvil o tom, že se kanadská vláda ve vízové otázce už rozhodla a že o tom nemá cenu dál vyjednávat. Víza prostě budou, mě to bylo naprosto jasné a moc bych se divil, kdyby to někdo z české strany nepochopil."

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb na to v České televizi reagoval.

"Nedorozumění vzniklo pravděpodobně z toho, že bylo řečeno, že vízum bude zavedeno k určitému datu a to se nestalo."

Nyní chce Česko získat podporu Unie. Premiér Jan Fischer je zvědavý, jak státy EU zareagují na tzv. klauzuli solidarity.

"Uvidíme jakým způsobem se naplní a nebo výsledkem jednání bude to, že Kanada přehodnotí své rozhodnutí a vezme tento krok zpět."

Evropská komise bude na zavedení víz pro Čechy reagovat asi v září. Příznivě se k zavedení víz pro Kanadu vyslovilo Švédsko - předsednická země unie. Česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová uvedla, že si Kanaďané řeší problémy své velmi tolerantní vízové politiky na náš úkor. To, že Kanada potřebuje revizi svého azylového systému připouští i její ministr Kenney a naznačil, že se na tom pracuje. Kanada svůj postoj vůči Česku obhajuje vysokým počtem žadatelů o azyl. Zatímco v roce 2006 jich bylo pět, od zrušení víz více než 3000.

Foto: ČTK
Dá se očekávat, že zavedení víz využijí v předčasných volbách extrémisté - obviní z toho Romy. Naopak podle romských aktivistů byl důvodem odchodu Romů jejich strach z akcí pravicových extremistů.

"Jsou to většinou bezpečnostní důvody - diskriminace a strach ze sílícího extremismu. Ale dělá to i veřejné mínění o Romech a vůbec nálada ve společnosti,"

říká tajemnice Rady vlády pro záležitosti romské komunity Gabriela Hrabaňová. Kanadská zpráva uvádí, že více než polovina žádostí je stažena dříve, než je přijato konečné rozhodnutí. To naznačuje, že mnoho žadatelů nemusí být skutečnými uprchlíky.

Zavedení víz způsobilo roztržku mezi dvěma a největšími politickými stranami. První ztráty už začaly počítat cestovní kanceláře. Víza totiž přišla uprostřed turistické sezóny. Navíc pro ně musí Češi do Vídně. Tam byl problém se dovolat, protože ambasádu zaplavily telefonáty. Na dovolenou se chystal například Jiří Dohnal - očekával tento krok Kanady?

"Očekával jsem ho, nicméně díky benevolentní politice, kterou kanadská vláda a stát aplikuje vůči imigrantům a žadatelům o azyl, tak si myslím, že díky našim Romům to je opravdu velice dobře zneužitelné."