Ministerstva by měla podle prezidenta snížit výdaje

Václav Klaus (vlevo) a Jan Fischer, foto: ČTK

Státní rozpočet, kanadská víza pro české občany nebo lisabonská smlouva, to byla témata, kterými se na své úterní schůzce zabývali prezident Václav Klaus a premiér Jan Fischer. Oba představitelé České republiky se sešli před dvoutýdenními vládními prázdninami.

Václav Klaus  (vlevo) a Jan Fischer,  foto: ČTK
Premiér Fischer informoval prezidenta o připravovaném rozpočtu na příští rok.

"Předpokládaný schodek podle té predikce vychází na 209 miliard jsem samozřejmě nesmlčel, protože ono si ho lze s tužkou v ruce zkonstruovat. Spíše jsem ho informoval o tom, že teď bude vláda připravovat varianty, jak postupovat dál v této změněné situaci."

Kvůli zhoršenému ekonomickému výhledu má ministr financí do 17. srpna připravit nové varianty státního rozpočtu, které by později projednala vláda.

Prezident nové informace ministerstva financí o tom, že bez zásahů by byl schodek asi 209 miliard korun, označil za hrozivé.

"Nezbývá v dnešní době než volit něco jako, použiji neoficiální termín ´paušální řešení´," zazněla prezidentova slova v TV Nova. Všechna ministerstva by měla podle něj své výdaje snížit o několik procent. O kolik by to mělo být, to už by měla rozhodnout vláda.

"Samozřejmě situace je vážná, je třeba šetřit provozní výdaje a na druhé straně v dobách této krize díky vystavěným stabilizátorům, zejména výdajům na podporu nezaměstnanosti musíme očekávat, že ty deficity budou větší než obvykle,"řekl ekonomický expert ČSSD Jan Mládek. Jeho protějšek z ODS Martin Kocourek doplnil: "Opravdu ten prostor je velmi malý, 80% jsou mandatorní výdaje a potom lze šetřit jen ve státní administrativě na jejich běžných výdajích, nicméně to ten řádově stamiliónový schodek prostě nemůže eliminovat."

Tématem úterní schůzky byla také víza, která Kanada nedávno zavedla pro občany České republiky. Předseda vlády uvedl:

"Klíčové není očekávání solidarity ze všech států Evropské unie, klíčové je, aby Unie dala najevo, že Kanada by se měla vrátit k původní bezvízové praxi. současně se shodujeme na tom, že je potřeba ze strany české diplomacie vyvinout maximální úsilí, aby se zvýšil komfort našich občanů při vyřizování víz."

Při rozhovoru prezidenta Klause s premiérem Fischerem se mluvilo také o lisabonské smlouvě, toto téma ale nebylo hlavní. Prezident podle Jana Fischera potvrdil své stanovisko - počká na výrok Ústavního soudu, na který se chtějí obrátit někteří senátoři.