Deficit státního rozpočtu vyvolal okamžité reakce nejen mezi politiky

Prezident Václav Klaus a premiér Jan Fischer (vlevo), foto: ČTK

Státní rozpočet loni skončil s rekordním schodkem - 192,2 miliardy korun. Deficit rozpočtu na rok 2010 by pak měl dosáhnout 163 miliard korun. Právě o těchto číslech nyní hovoří politici i ekonomové.

Rozpočtový deficit, ať už ten loňský nebo letošní, zaměstnával v pondělí prezidenta Václava Klause a premiéra Jana Fischera, kteří se sešli na novoročním obědě v Lánech. Oba označili čísla z roku 2009 za hrozivá. Premiér Fischer uvedl:

Prezident Václav Klaus a premiér Jan Fischer  (vlevo) s manželkami na zámku v Lánech,  foto: ČTK
"To je skutečně hrozivý schodek, nedopusťme, abychom různými demontážemi již přijatého rozpočtu vedli k ještě většímu schodku rozpočtu na letošní rok."

Ministerstvo financí původně počítalo se schodkem okolo 165 miliard korun. Náměstek ministra Bohdan Hejduk vysvětil:

"Došlo k masivním výpadkům výběru daní a pojistného na sociální zabezpečení. Ta příjmová strana byla podstatně ovlivněná krizí a protikrizovými opatřeními. Výdaje se na druhé straně podařilo udržet v rámci toho schváleného nebo upraveného rozpočtu. Výdaje proti roku 2008 rostly, zatímco na straně příjmů byly hluboké propady."

Podle ekonomů se napříště Česká republika neobejde bez reforem. Balíček úsporných opatření, který předložil ministr financí Eduard Janota, je podle hlavního makroekonomického stratéga ČSOB Tomáše Sedláčka jen krátkodobá záchrana.

"On zamezil jakousi liposukcí obezitě, ale nedonutil daného člověka trpícího nadváhou cvičit nebo změnit životní styl. Eduard Janota udělal maximum možného, ale je to jakýsi facelift, je to jen úprava karoserie a problém českého rozpočtu je prostě špatný, zrezavělý, několik let zanedbaný motor."

České republice by mohl hrozit až státní bankrot. Uvedl to Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl:

"Neříkám, že státní bankrot přijde příští rok, on se nedá napredikovat. My se musíme vžít do situace zahraničních investorů, kdy bude ten moment, kdy si naše dluhopisy přestanou kupovat. Protože pak máme problém, to může přijít ze dne na den. Není to poplašná zpráva, ale pokud se nic nezmění, tak k tomu bankrotu spějeme."

Prezident Václav Klaus a premiér Jan Fischer  (vlevo),  foto: ČTK
Prezident Václav Klaus soudí, že výrazné zlepšení nepřinese ani letošní rok.

"Rok 2010 to není o nic lepší a koneckonců podobně to bude v následujících letech. Mimochodem nepodceňujme to, že první verze státního rozpočtu na rok 2011 bude určitě dělat i vláda premiéra Fischera. Považuji za velmi důležité, abychom si to všichni uvědomovali."

Prezident také při setkání v Lánech prohlásil, že nepodepíše zákony, které by mohly deficit letošního rozpočtu prohloubit.

ODS prezidentovo rozhodnutí uvítala, ČSSD oznámila, že ji vyjádření neznepokojilo, její návrhy prý schodek rozpočtu neprohloubí.

Ve sněmovně nyní čekají na projednání návrhy lidovců, sociálních demokratů a komunistů, které by podle premiéra Fischera prohloubily deficit o dalších 13 až 14 miliard korun. Lidovci chtějí ve sněmovně prosadit zachování výše mateřské na loňské úrovni. ČSSD a KSČM prosazují třinácté důchody, zrušení poplatků ve zdravotnictví nebo proplácení prvních tří dnů nemocenské.