Praha má další tři čestné občany

Praha má v současnosti 81 čestných občanů, z toho 31 cizinců. Od roku 1848, kdy bylo uděleno první čestné měšťanské právo, o něj přišli pouze čtyři lidé - Josef Stalin, Klement Gottwald a Gustáv Husák. Tím čtvrtým byl jen na dobu války prezident Edvard Beneš. Ve středu se čestnými občany Prahy stali přední český romanopisec Adolf Branald a válečný pilot slavné 311. bombardovací perutě britského Královského letectva generálmajor Alois Šiška. Byl u toho Josef Kubeczka.

Celý akt udělování čestného občanství se nesl ve slavnostní atmosféře: To už přicházel před shromážděné hosty primátor hlavního města Prahy Jan Kasl, který mimo jiné řekl: Devadesátiletý pražský rodák, spisovatel Adolf Branald ve své děkovné řeči přirovnal Prahu ke krásné dámě, která ho nyní pohladila. Neopomněl rovněž zdůraznit, že se mu dostalo cti stát se čestným občanem Prahy právě v den výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garriqua Masaryka: Druhého z protagonistů slavnosti, generála Aloise Šišky, nota bene velkého příznivce Radia Praha, jsem se při slavnostním rautu zeptal, co pro něj v plejádě dalších významných řádů a medailí znamená toto ocenění: Možná i proto, že generál Šiška byl - jako většina západních letců - po válce komunisty perzekuován a v padesátých letech z Prahy vyhoštěn. Vrátit se mohl až v roce 1990. Přitom generál Alois Šiška je jediným žijícím českým členem exkluzivního klubu Morčat - Guinea Pig Clubu, sdružujícího popálené a omrzlé letce britského Královského letectva.

Ve středu ale byly uděleny tři tituly Čestný občan Prahy. Třetím oceněným byla fotbalová legenda Josef Bican, známý Pepi. Povídat si s ním však budeme v pondělní sportovní rubrice.