Právníci: Kvalitnějšími zákony proti nepřehlednému právnímu řádu

Pouze zkvalitněním tvorby jednotlivých zákonů může Česká republika bojovat proti nepřehlednému a přebujelému českému právnímu řádu. Soudí tak alespoň právníci, které oslovila ČTK. Právníci si myslí, že redukovat právní řád není příliš reálné. Nárůst počtu zákonů jde podle jejich názorů ruku v ruce s rozvojem moderního státu. Poslanec ČSSD a právník Zdeněk Koudelka soudí, že právní řád je bezpochyby složitější než byl dříve. "Domnívám se, že je to přímým důsledkem rozvoje moderního státu a například i vznikem nadnárodních právních systémů, jako je mezinárodní nebo evropské právo," řekl ČTK. S prezidentem Václavem Klausem souhlasí, ale myslí si, že tento rozvoj práva je nezvratným procesem. Důraz by mě být podle něj kladen spíše na to, aby v přijatým zákonech nebyly chyby.

Jan Bárta z Ústav státu a práva Akademie věd ČR ČTK řekl, že se s výtkami prezidenta Klause ztotožňuje. "Právních norem přibývá, to ale není jen u nás a nedá se proti tomu nic dělat," řekl. Za nárůstem nepřehlednosti podle jeho názoru stojí nízká kvalita zákonů, které se musejí častěji novelizovat. "Jediným řešením proto je zkvalitnění tvorby těch předpisů, a to je samozřejmě velký problém," řekl.

Odborník na ústavní právo Vojtěch Cepl souhlasí s tím, že český právní řád je nepřehledný, a Klaus má tudíž v této otázce pravdu. "Je všeobecně známo, že všechny právní řády světa jsou nepřehledné, jsou tak složité, že jsou nesrozumitelné," uvedl Cepl. Řešení nevidí v zastavení legislativního procesu a tvoření nových norem, ale v "pročištění" řádu od starých nesmyslných zákonů.