Kvůli předčasným volbám nestačí poslanci projednat řadu zákonů

Zkrácení volebního období a opatření proti krizi - to je cíl schůze Poslanecké sněmovny. Zároveň je to jedna z posledních příležitostí, jak některé zákony prosadit. Kvůli podzimním předčasným volbám totiž hrozí, že řada návrhů z dílny koalice i opozice bude smetena ze stolu. Začíná tak boj, který návrh se ještě stihne probrat a který bude mít smůlu.

Dva týdny na 214 bodů programu. Taková porce návrhů čeká na poslance. Pokud by dva týdny nestačily, mohou schůzi ještě o týden prodloužit.

"Je to číslo vysoké, naposledy jsme to zažili před vstupem do Evropské unie,"

řekl v České televizi předseda KSČM Vojtěch Filip. S koncem mandátu sněmovny totiž všechny rozjednané návrhy padnou a nová vláda rozhodne, na čem bude chtít pracovat dál.

Na základě dohody ODS a ČSSD by sněmovna měla projednat opatření proti krizi. Vláda navrhuje například zrychlení odpisů a slevy na sociálním pojištění, sociální demokracie chce na druhé straně například prosadit tzv. šrotovné nebo vyšší zdanění lidí s nejvyššími platy.

Jiří Pospíšil  (vlevo),  foto: ČTK
Řada zákonů, na nichž odborníci pracovali několik let, bude mít kvůli pádu vlády zpoždění. Příkladem je občanský zákoník. Vláda ho sice schválila, ale sněmovna ho do předčasných voleb neprojedná. Bude tak na novém kabinetu, jak s předlohou naloží. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil chce nad kodexem otevřít ve sněmovně alespoň debatu. Kodex upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy. Ministr připomněl například plánované novinky v dědickém řízení.

"Podle nového občanského zákona by člověk mohl odkázat konkrétní věci. Například charitě dům nebo muzeu vzácný obraz. Dnes to není možné. Dnes odkazujete pouze podíly. A každý dědic odpovídá i za závazky, to bude nová úprava. Dále se mění podmínky závěti. Dneska odkážete někomu dům, ale nemůžete dědice zavázat, aby třeba pečoval o vašeho psa nebo o vaše zvířata. Tyto podmínky do budoucna bude moci zůstavitel uskutečnit."

Občanský zákoník by měl nahradit zastaralé právo z poloviny šedesátých let. Pokud se sněmovna rozhodne pustit zákoník do debaty, mohla by se předloha objevit na programu poslední řádné schůze, která je naplánována na červen.

Ivan Langer  (vpravo),  foto: ČTK
Stihnout projednat několik zákonů chce i ministr životního prostředí - například ty, které upraví kácení alejí podél silnic nebo zvýší hodnotu nejkvalitnější půdy. Několik zákonů chce projednat i ministr vnitra Ivan Langer.

"My do sněmovny předkládáme zákon o generální inspekci bezpečnostních sborů a byla by velká škoda, kdyby tento zákon nebyl schválen. Současně tam máme poslední tři zákony, které souvisí s rozvojem českého e-govermentu."

Boj za čtyři reformní zákony naopak vzdalo ministerstvo zdravotnictví. Do voleb chce prosadit už jen protikrizová opatření a modernizaci očkování. Na poplatky se ale chystá opozice, chce jejich úplné zrušení pro děti, nepracující důchodce a zdravotně postižené.

Body, které poslanci nestihnou projednat, se přesunou na další jednání. Znovu se zákonodárci na řádné schůzi sejdou v polovině června a naposledy zřejmě před volbami koncem září.