Senátoři mají pochybnosti

0:00
/
0:00

Ústavní zákon o rozpuštění Poslanecké sněmovny do poloviny října a předčasných volbách zřejmě nezíská v Senátu takovou podporu jako ve sněmovně, byť jej předložili zástupci ODS, ČSSD a Strany zelených, které mají v horní komoře pohodlnou většinu. Pochybnosti ale vznášejí zástupci menších seskupení a lidovci.

Členové senátní ústavní komise při čtvrtečním jednání neskrývali své výhrady vůči navrhovanému jednorázovému řešení. Většinou preferovali trvalejší změnu pravidel pro rozpuštění Poslanecké sněmovny přímo v ústavě v duchu novely, kterou už dříve Senát sněmovně předložil. Sama šéfka ústavní komise Senátu Jiřina Rippelová z ČSSD zatím není rozhodnutá, jak bude hlasovat:

"Myslím, že situace v Senátu, jak ji vnímám, není zcela úplně jednoznačná. A pokud ten zákon v Senátu projde, tak neprojde tak hladce, jak prošel v Poslanecké sněmovně. Když mluvím jako právník a předsedkyně komise pro ústavu, tak si samozřejmě umím představit i jiné řešení, například, že se prostě změní ta ústava."

Podle Jiřiny Rippelové se měla změna ústavy udělat už po roce 1998, kdy se k předčasným volbám dospělo úplně stejným způsobem, jak se o to sněmovna snaží dnes. Proti zákonu je proto rozhodnutá hlasovat nezávislá senátorka Soňa Paukrtová:

"My nemáme schvalovat ústavní zákon, který jde mimo dikci ústavy. Ústava předpokládá způsob rozpuštění Poslanecké sněmovny a v Poslanecké sněmovně leží návrh senátní, který zjednodušuje rozpuštění Poslanecké sněmovny. Za této situace je můj názor takový, že my máme ctít ústavu a Senát je garantem ústavy. Prostě já budu zcela určitě hlasovat proti takovémuto řešení, protože se z politické krize dělá i krize ústavní. A to je jistě špatně."

Senátorka Paukrtová by přivítala schválení senátního návrhu na rozpuštění sněmovny, případně jeho obměnu. Dokázala by si představit i to, že by úřednická vláda Jana Fischera vládla až do řádných voleb.

Také senátor za ODS Tomáš Kladívko zatím sám neví, jak bude hlasovat. Připouští ale, že cesta senátního návrhu, který by platil i do budoucna, by byla čistší:

"Kdyby se tento problém dal vyřešit senátním zákonem, který už asi rok ve sněmovně leží, to by podle mne bylo nejčistší řešení. Tohle je řešení ad hoc, tady to záleží na každém osobním stanovisku, jak se k tomu postaví, protože zvlášť ti senátoři, kteří jsou tady déle, už mají nějaké vědomí, že Senát by měl být skutečně tou pojistkou, a u nich čekám na rozhodnutí, jak se k tomu oni samotní postaví. Převažuje u nich v této chvíli čistota řešení, což napovídá, že spíše nepodpoří ten zákon."

Podle šéfa poslanců ČSSD Bohuslava Sobotky je ale sněmovní cesta k volbám součástí politických dohod, které by se měly dodržet:

"Já v tuto chvíli vůbec nechci přemýšlet o jakýchkoliv jiných variantách, protože ty by znamenaly porušení dohody, kterou podepsali předsedové politických stran. Já myslím, že takového porušení dohody se nikdo nedopustí. Ohrozilo by to konání předčasných voleb, a to si myslím nikdo na české politické scéně, ale i občané, určitě nepřeje. Já jsem byl ujištěn zástupci našeho senátorského klubu, že všichni naši senátoři toto řešení podpoří."