Pražská ODS a ČSSD nad ránem dohodly koaliční smlouvu

Představitelé pražské ODS a ČSSD se v úterý nad ránem nečekaně dohodli na koaliční smlouvě. ČTK to řekl člen vyjednávacího týmu ČSSD Karel Březina. Informaci potvrdil i šéf pražské ODS Boris Šťastný. Krajský výbor i zastupitelský klub pražské ČSSD na úterním jednání schválili koaliční dohodu s ODS. Pro byli všichni členové kromě Jiřího Dienstbiera mladšího, který byl kandidátem na primátora za ČSSD. V České televizi to řekl místopředseda pražské ČSSD a koaliční vyjednávač Karel Březina. ODS i ČSSD by měly v pražské radě získat po pěti křeslech. Jedno místo v radě bylo nabídnuto TOP 09, ta jej odmítla. Lídr ODS Bohuslav Svoboda se stane primátorem. V radě by měli podle informací ČTK dále za ODS zasednout starostové Josef Nosek a Ivan Kabický, dále Radek Lohynský a Alexandra Udženija. Sociální demokracii bude v radě zastupovat mimo jiné Karel Březina, Petr Dolínek, Antonín Weinert a Lenka Teska Arnoštová. Místo nezbylo na šéfa pražské ČSSD Petra Hulinského.

Také vedení pražské ODS schválilo po tříhodinovém jednání koaliční smlouvu, která tak vstoupila v platnost. Občanští demokraté získali pozici primátora, dále obsadí pozice náměstků pro územní plán a pro zdravotnictví, sdělil po jednání klubu zastupitelů a regionální rady řekl šéf pražské ODS Boris Šťastný. ODS bude dále mít dva radní, kteří budou zodpovědní za oblast majetku a podporu podnikání a za infrastrukturu. Primátor, kterým by se má stát volební lídr ODS a lékař Bohuslav Svoboda, bude mít podle dohody na starosti finance, bezpečnost, vědu a výzkum a protikorupční strategii. ČSSD by měla mít například oblast dopravy.

TOP 09 nebude nominovat svého člověka do pražské rady, jedno místo jí nabídly ODS a ČSSD. Usilovat bude TOP 09 o vedení kontrolního výboru, řekli pražští lídři TOP 09 Zdeněk Tůma a František Laudát. Podle Zdeňka Tůmy je dohoda mezi sociálními a občanskými demokraty neobhajitelná. Za "čistou lež" označil informace o tom, že TOP 09 za zády ODS dala sociálním demokratům nějakou zvláštní nabídku. "Je velmi pravděpodobné, že tato dohoda byla uzavřena dříve, protože tento koláč nemohl být upečen za jeden den," uvedl Zdeněk Tůma.