Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

České deníky se vracejí k víkendovým komunálním volbám a zamýšlejí se nad sestavováním možných koalic.

Volební štáb ČSSD,  foto: ČTK
České deníky se vracejí k víkendovým komunálním volbám a zamýšlejí se nad sestavováním možných koalic.

Hospodářské noviny píší, že v několika velkých městech bude pravděpodobně vládnout velká koalice a první koalice ODS s ČSSD už vznikají. Taková vyjednávání probíhají např. v Brně, přestože předseda ODS Petr Nečas uvedl, že by případný vznik velké koalice považoval za "fatální selhání brněnských politických elit ODS." Velká koalice bude zřejmě pokračovat v Ostravě, rodí se také v Plzni či Hradci Králové.

Deník Právo píše, že víkendové volby přinesly kromě všeobecně rozebíraných výsledků jeden poznatek navíc. "Zcela vyvanul politický sex-appeal Miloše Zemana a jeho klonu Jiřího Paroubka." Zeman se po volbách do sněmovny stáhnul na Vysočinu, lídři jeho strany se bez něj stačili pohádat a zároveň se potvrdilo, že bez Zemana ztrácejí smysl. Komentátor uvádí, že v sociální demokracii se zase po Paroubkových manýrách nikomu nestýská a úkolem strany v této předvolební kampani bylo přesvědčit lidi, že oranžová nemusí být barvou hulvátství.

Mladá fronta Dnes si všímá bývalého předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka, který kandidoval ve Vsetíně. Přestože je tam stále populární a v čele města by jej rádo vidělo o polovinu více voličů než vítězku voleb, starostou se nestane. Je totiž nepřijatelný pro vítěznou ODS i pro "mateřskou" KDU-ČSL.


Na Hradě opět vlaje prezidentská standarta...
Lidové noviny prozrazují některá jména těch, kteří o státním svátku 28. října přeberou z rukou prezidenta Václava Klause medaili za zásluhy o stát. Podle jejich informací by mezi oceněnými měl být např. hokejista Jaromír Jágr nebo ředitel Národní galerie Milan Knížák. Oficiální seznam oceněných ale prezidentská kancelář zatím tají. Počty vyznamenaných oproti letům, kdy byl hlavou státu Václav Havel, se výrazně snížily, bývalý prezident rozdal na slavnostním večeru i sto ocenění.


Mladá fronta Dnes uvádí, že podle vítěze voleb v hlavním městě, strany TOP O9, má Slovanská epopej do doby, než Praha vybuduje důstojnou budovu, zůstat v Moravském Krumlově. Předseda pražské TOP 09 František Laudát říká, že plátna Alfonse Muchy patří metropoli, nicméně nelíbí se jim způsob, jakým měla být do Prahy přemístěna. Dosavadní radní pro kulturu Ondřej Pecha ale uvádí, že Praha už vydala dost peněz na přesun díla a nebude jej možné jen tak zastavit. Podotýká také, že jeho nástupci se budou muset s celou problematikou seznámit. V Moravském Krumlově se jako o budoucím starostovi hovoří o Tomáši Třetinovi z TOP 09, obyvatelé doufají, že by se tak mohl se svými pražskými stranickými kolegy lépe domluvit. Krumlovští trvají na tom, aby Muchovo dílo zůstalo i nadále v místním zámku.


Hospodářské noviny připomínají, že tento týden uplyne měsíc od otevření zatím posledního úseku Pražského okruhu. Na mýtném za tu dobu vydělal 19 milionů, patří k nejvytíženějším v zemi, podle propočtů listu by přesto měly kamiony náklady na jeho stavbu zaplatit za 83 let. Nová část okruhu propojila dálniční sítí východ a západ země, přinesla ale také potíže, např. s kolonami kamionů na Spořilově a problémy má také Lochkovský most.