Povolební koalice na míru

0:00
/
0:00

Zatímco malé obce v Česku už zpravidla mají jasno v tom, kdo je po následující čtyři roky povede, ve městech je situace odlišná. V mnohých ještě stále probíhají povolební jednání o vytvoření nejrůznějších koalic, které by byly schopny řídit chod města. Z více než dvaceti tzv. statutárních měst jich zatím má nové vedení zhruba třetina.

Jan Korytář,  foto: ČTK
Například v Ústí nad Labem stačil týden pro vyjednání koalice. Utvoří ji vítěz ústeckých komunálních voleb ČSSD, ODS a Strana zdraví sportu prosperity. Na liberecké radnici, jejíž dřívější představitelé jsou zapleteni do problémů s prodělečným a neprůhledným financováním světového šampionátů 2009 v klasickém lyžování, bude vládnout koalice složená z vítězného protikorupčního sdružení Změna pro Liberec, které se definitivně dohodlo s ČSSD, Unií pro sport a zdraví a novým hnutím Liberec občanům. Novou koalici,ve které chybí po dvaceti letech ODS, čeká teď práce na programovém prohlášení a podepsání koaliční smlouvy, říká lídr Změny pro Liberec Jan Korytář, který by se měl stát novým libereckým primátorem:

"Ty hlavní priority jsou dvě: Chceme podstatně změnit korupční a klientelistické prostředí, protože já osobně korupci považuji za matku všech dalších problémů, které se z toho odvíjejí. A pokud se nám podaří toto podstatně změnit, tak budou peníze i na řešení těch dalších problémů. No a srovnatelný problém, takový velký, zásadní, je změnit komunikaci mezi vedením města a jeho vlastními obyvateli, a obnovit důvěru lidí, co v Liberci žijí, že ta radnice tady od teď bude fungovat zejména pro ně."

Naopak o povolebním uspořádání magistrátu není jasno například v Brně. ODS je klíčovou stranou brněnského povolebního vyjednávání. Má nabídku jít i do velké koalice s ČSSD.

Zástupci TOP 09 a ODS  (zleva) Tomáš Hudeček  (TOP 09),  Rudolf Blažek  (ODS),  František Laudát  (TOP 09) a Boris Šťastný  (ODS),  foto: ČTK
Vítěz komunálních voleb v Praze - TOP 09 - je připravena spolupracovat jak s ODS, tak s ČSSD. Pro obě strany se rozhodla připravit návrh koaliční spolupráce. Podle člena vyjednávacího týmu za ODS Rudolfa Blažka je témat k hovoru víc:

"Našli jsme zhruba 10, 12 oblastí, které si musíme vzájemně ještě probrat. Neřekl bych, že jsou ideologického, spíše věcného charakteru. Musím zpracovat analýzu těchto průniků a předložit ji pražskému vedení ODS tak, abychom byli schopni v úterý na další jednání přijít s plnohodnotným závěrem."

Podle předsedy pražské ČSSD Petra Hulínského jsou některé body v jednání s TOP 09 opravdu rozdílné.

Zdeněk Tůma,  foto: www.euroskop.cz
Stejně jako v Brně je i v Praze ve hře také velká koalice ODS a ČSSD, byť se proti ní staví jak celostátní vedení občanských demokratů, tak část sociálních demokratů v čele s jejich pražským volebním lídrem, Jiřím Dienstbierem mladším.

Kdy budou známa konkrétní jména, která Prahu povedou v dalších letech, se pokusil odhadnout kandidát na primátora za TOP 09 Zdeněk Tůma:

"Já předpokládám, že během jednoho, dvou týdnů bychom se měli dostat vpřed do té míry, aby bylo jasné, kam vítr fouká, to znamená, kde je větší naděje na koalici. A to samozřejmě ať ve směru k jedné z těch dvou variant, které my se můžeme účastnit, nebo případně varianty proti nám. Předpokládám, že během jednoho, dvou týdnů by se toto mělo vyjasnit, nicméně definitivní uzavření těch jednání nejsem schopen v tomto okamžiku předjímat."