Komunální volby vyhráli nezávislí, ODS ztratila velká města

Foto: ČTK

V komunálních volbách dali lidé nejvíc hlasů nezávislým kandidátům. Ti obsadí polovinu míst na radnicích. Z velkých politických stran získala nejvíc mandátů ODS, která ale přišla o vítězství v drtivé většině velkých měst, včetně Prahy, Brna a Ostravy. Těsně druhá je sociální demokracie a třetí nejúspěšnější stranou se v komunálních volbách stali překvapivě lidovci. O obsazení radnic rozhodovali lidé v pátek a v sobotu. Účast byla rekordně vysoká. Odevzdat svůj hlas přišlo 48,5 procenta voličů.

Petr Nečas,  foto: ČTK
S napětím se čekalo, jak dopadnou volby v Praze, která byla baštou ODS. Ta teď padla - Prahu ovládla TOP 09, která získala přes 30 procent. Druhá ODS má 23, na třetím místě skončili sociální demokraté s téměř 18 procenty a třetí komunisté s necelými 7 procenty. Jinak dopadly volby v jednotlivých pražských obvodech. Tady vyhrála převážně ODS. Z 22 obvodů získala prvenství v 16cti z nich. Překvapením je slabý výsledek nové vládní strany Věcí veřejných, v Praze nezískala ani jeden mandát. Teď se rozbíhá jednání o koalicích, lídr TOP 09, kandidát na pražského primátora Zdeněk Tůma se rozhoduje, s kým půjde do koalice.

Karel Schwarzenberg  (vlevo) a Zdeněk Tůma,  foto: ČTK
"Já myslím, že voliči poslali jasný signál všem politickým stranám, že by rádi viděli změnu, změnu ve stylu vedení města a to znamená také nové tváře."

TOP 09 by chtěla mít vliv na pražský rozpočet, dopravu a územní plán města. Pokud se podle Tůmy nepodaří dojednat funkční koalici, TOP 09 odejde v Praze do opozice.

A co další velká města? V jihomoravském Brně zvítězila sociální demokracie. Za ní se umístila ODS a TOP 09. Dosavadní primátor Brna, sociální demokrat Roman Onderka, bude jednat o možné koalici se všemi stranami, které se dostaly do zastupitelstva. Uzavření koalice vylučuje s komunisty. Také v severomoravské Ostravě s velkou převahou vyhráli komunální volby sociální demokraté. Ze statutárních měst vyhrála ODS jen ve čtyřech městech, zatímco před čtyřmi lety v jedenadvaceti. ČSSD zvítězila ve 13 městech a TOP 09 ve dvou. Strany se teď soustředí na druhé kolo voleb do třetiny Senátu. Nejvíce kandidátů - 22 - má ve hře opoziční ČSSD.