Volby v Praze platí, malé strany prohrály

Foto: ČTK

V úterý se v Brně projednávala stížnost menších stran na průběh loňských voleb do pražského zastupitelstva. Ústavní soud rozhodl, že komunální volby v Praze se opakovat nebudou.

Foto: ČTK
Brněnský Ústavní soud v úterý projednával stížnost Strany Zelených, Věcí veřejných a SNK Evropských demokratů. Strany protestovaly proti podmínkám loňských voleb do pražského zastupitelstva. Kvůli rozdělení Prahy do sedmi volebních obvodů údajně přišly o mandáty, na které by jinak měly nárok. Pražské volby by se tedy podle nich měly opakovat. Místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake před soudem prohlásila, že rozdělení metropole hlasování jenom zkomplikovalo.

"Zásadně nesouhlasím s argumentem, že rozdělení Prahy na obvody volby zjednodušilo a bylo pro občany Prahy přehlednější. Dle mého názoru tomu bylo právě naopak."

Eliška Wagnerová,  předseda Pavel Rychetský a soudce zpravodaj Jiří Nykodým,  foto: ČTK
O rozdělení Prahy do sedmi obvodů rozhodlo pražské zastupitelstvo v červnu loňského roku, kdy měla ještě většinu ODS. Podle soudce zpravodaje Jiřího Nykodýma, který měl ústavní stížnost na starosti, se ale nepodařilo prokázat, že by tento krok byl účelový. Úplná rovnost volebního práva je prý nedosažitelná u každých voleb, které nejsou povinné a neúčast na nich nepodléhá sankcím.

"Jestliže někdo přistoupí k rozdělení obce na více volebních obvodů, vždycky dosáhne toho, že dode k navýšení přirozeného prahu."

Ústavní soud tedy rozhodl, že komunální volby v Praze se opakovat nebudou. Připustil sice, že rozdělení města na obvody skutečně mělo vliv na výsledek voleb, respektive dělbu mandátů. Obvinění, že cílem bylo poškodit menší strany, se však podle něj nepotvrdilo. Lídři pražské koalice rozhodnutí přivítali a očekávají, že jejich mandát už nebude nikým zpochybňován. ČSSD i ODS si pro příští volby přejí změnu systému, každá ze stran má ale jinou představu. Sociální demokraté by rádi prosadili stejný systém, jako platí v krajích. Řekl to náměstek pražského primátora Karel Březina.

Karel Březina a Bohuslav Svoboda,  foto: ČTK
"Sociální demokracie by ráda, aby volby do zastupitelstva hlavního města Prahy byly příště systémem krajských voleb - to znamená, aby se volily kandidátky politických stran tak jako v ostatních třinácti krajích a aby byl zákonem jasně definován počet zastupitelů. Ze systému krajských voleb také vyplývá, že se volí v jednom volebním obvodě."

Pražská ODS tuto variantu zatím nepodpořila. Primátor Bohuslav Svoboda nicméně zdůraznil, že systém, jakým se v Praze volí, by se měl pevně stanovit a zůstat neměnný. O jeho přesné podobě mluvit nechtěl:

"Naše stanovisko je zatím takové, že bychom chtěli, aby systém voleb v Praze byl trvalý. Abychom se dohodli na nějaké variantě, která by platila. Tak, aby se s ní volič mohl dopředu seznámit, počítal s tím a věděl: letos a za další čtyři roky budu volit tímto systémem. Nemáme žádnou preferenci pro počet obvodů. Preferujeme, aby Praha jako zbytek republiky volila v jednom systému."

Ondřej Liška  (vpravo) s advokátem Pavlem Uhlem,  foto: ČTK
Ve stížnosti, kterou Ústavní soud ve čtvrtek zamítl, se mimo jiné tvrdilo, že Praha byla rozdělena na volební obvody příliš krátce před volbami. Kandidáti měli mít na přípravu alespoň rok a ne jen několik měsíců. K rozdělení prý navíc zcela chyběly věcné důvody. Důležitým argumentem je také porušení principu rovnosti volebního práva. Zkrátka přišly nejen neúspěšné strany, ale také voliči. Stejný počet mandátů totiž mají více i méně lidnaté obvody, a tak se liší míra, v jaké může volič složení zastupitelstva ovlivnit. Předseda Strany Zelených Ondřej Liška se po skončení soudu netajil svým zklamáním.

"V případě, že se to nepodaří prokázat, je možné zneužívat zákony proti jejich duchu. Myslím si, že vzkaz pro všechny budoucí zastupitele a zastupitelky zní: vyvarujte se tohoto jednání, protože i když nemusí nutně být protiústavní, do politické kultury civilizované země prostě nepatří.".