Povolební reminiscence

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Výsledky komunálních voleb a prvního kola voleb senátních budou ještě nějaký čas předmětem živých diskusí odborníků i široké veřejnosti. Nabízíme reakce hlavních aktérů, tedy lídrů politických stran.

Foto: ČTK
Výsledky komunálních voleb, v nichž tradičně uspěli nezávislí kandidáti, politologové nepovažují za překvapení. Ne tak v případě Občanské demokratické strany, která sice na počet mandátů mezi politickými stranami volby vyhrála, ale ve skutečnosti oproti předchozím komunálním volbám hodně ztratila. Na takovém výsledku se podle předsedy ODS Petra Nečase podepsaly tři hlavní faktory. Vedle únavy voličů z ODS a její upadající značky, to je podle něj hlavně pověst komunálních politiků, kteří kandidovali:

Zleva Petr Nečas  (ODS),  Karel Schwarzenberg  (TOP 09),  Radek John  (VV),  Vojtěch Filip  (KSČM) a Bohuslav Sobotka  (ČSSD),  foto: ČTK
"Opravdu, když se člověk podívá hlouběji i na výsledky v jednotlivých obcích, městech, zná tam třeba trošku situaci na radnici, tak vidí, že opravdu ta pověst komunálních představitelů se ve volbách komunálních projevuje velmi silně a že tam se nestačí již jenom schovat za značku ODS, která, a to si řekněme otevřeně, také ztratila v posledních letech značnou část své důvěryhodnosti. Představa, že teď rychle by se to nějak zázračně mohlo změnit, by nebyla realistická."

TOP 09 je s výsledky voleb spokojená. Za největší úspěch považuje předseda strany Karel Schwarzenberg to, že se TOP 09 podařilo porazit v Praze ODS, která stála v čele pražského magistrátu od roku 1994. Úspěšné kandidáty čeká podle něj ještě hodně práce:

Karel Schwarzenberg,  foto: ČTK
"Abychom to, co děláme na celorepublikové úrovni, dokázali také dotáhnout především v Praze, ale také ve všech městech. Abychom měli novou republiku, která bude spořádanější, šetrnější, a bude pracovat opravdu na všech úrovních pro své občany."

Velmi hořkou pilulkou je propad kandidátů Věci veřejných ve volbách, zejména pak v jejich baště - v Praze. Podle předsedy strany Radka Johna se středové strany připravují o hlasy navzájem:

"To, co my už teď analyzujeme, tam je bitva mezi středovými stranami, která poškozuje všechny. Třeba v Praze SNK ED se Zelenými má skoro stejně jako my, a výsledek třeba bude, že do magistrátu se nedostanou ani oni, ani my, to znamená žádná středová strana. A je to to, co jsme říkali už na jaře - spojme síly v pravou chvíli. Prostě ta bratrovražedná bitva na středu nás poškodila oba."

Michaela Šojdrová,  foto: ČTK
Co však překvapilo i odborníky, je poměrně častý úspěch lidovců na místní úrovni. V senátních volbách dostali tři jejich kandidáti šanci utkat se i v druhém kole o křeslo senátora. Výsledky voleb znamenají určitou stabilizaci KDU- ČSL, myslí si úřadující předsedkyně lidovců Michaela Šojdrová:

"Ono to samozřejmě je důležité pro volební sjezd, ale především je to důležité pro zachování křesťanské demokracie v České republice. S tímto cílem se ne výsledek voleb dívám. Myslím, že na Moravě KDU-ČSL ukazuje, že ta pozice je stále silná, že nás tam lidé stále vnímají jako důležitou politickou sílu, a především je to díky osobnostem, které tam za nás kandidují."

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Výsledky prvního kola senátních voleb, v nichž uspěla především ČSSD, považují někteří politologové za reakci veřejnosti na plány pravostředové koaliční vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných zavést od ledna úspory. Podle kabinetu mají zastavit další zadlužování státu. Tak hodnotí volební úspěch i úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Jako hlavní cíl vidí snahu změnit rozložení sil v Senátu:

"Vláda potřebuje Senát pro své reformy, a právě proto je důležité, aby v Senátu byla jiná většina než v Poslanecké sněmovně, protože pak bude možné tyto reformy korigovat, bude možné je zlepšit, bude možné s těmito reformami pracovat tak, aby byly spravedlivější. A to je cílem sociální demokracie a naší možné senátní většiny. Ale o tom, zda-li ji dosáhneme, rozhodnou občané v pátek a v sobotu ve druhém kole senátních voleb, a já věřím, se rozhodnou správně."