Pražské Karolinum hostí vítězné snímky prestižní soutěže World Press Photo

Přehlídka letošních vítězných snímků světové novinářské soutěže World Press Photo zavítala při své okružní jízdě po 70 místech ve více než dvaceti zemích světa také do Prahy. Výstava snímků probíhá v pražském Karolinu na Ovocném trhu. Podrobnosti má Kateřina Brezovská.

Slavnostní vernisáž dvou stovek vítězných fotografií z posledního ročníku světové soutěže o nejlepší reportážní fotografii World Press Photo 2001 se konala v pražském Karolinu minulé úterý a byla poznamenaná tragédii, která se ten den odehrála ve Spojených státech amerických. První místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, který nad výstavou převzal záštitu, vyzval přítomné k minutě ticha za oběti tragédie. Pražský primátor Jan Kasl při zahájení Radiu Praha řekl:

"Bohužel otevírání se setkalo s událostí, která je šílená, zrůdná..., nemám slov pro to, abych odsoudil to co se stalo v New Yorku a ve Washingtonu. Šílený čin teroristů se nedá komentovat, ale jenom vyjádřit soustrast všem obětem. Řekl jsem, že se obávám, že v tomto okamžiku se zřejmě rodí ti vítězové, ty nejdramatičtější fotky World Press Phota příštího roku. Já jen doufám, že žádná jiná akce tuto hrůzu nemůže přebít. Otevíral jsem před týdnem výstavu Sebastiana Salgada, který má ten svůj známý cyklus Exodus. A tam jsem říkal, že doufám, že fotografové přijdou o možnost fotografovat lidské neštěstí a masové úniky a přesuny, ale ono se zdá, že ten svět se skutečně zbláznil a žene se někam jinam."

Pražský primátor každoročně také uděluje účastníkům soutěže World Press Photo Cenu Prahy. Letos ji získal dánský fotoreportér Claus Bjorn Larsen, který se proslavil zejména snímky z Kosova a který je držitelem loňské ceny World Press Photo.

"Fotka Clause Bjorna Larsena, kterou jsem vybral, která dostala Cenu primátora není z těch fotografií ukazujících násilí, neštěstí, zoufalství. Ta ma spíš takovou kvalitu už obrazovou. Ta už vyjadřuje možná zoufalství, možná smíření ženy poté, co její okolí, životní podmínky kolem ní jí nedávají moc velkou naději do budoucna. A já přiznávám, že stokrát radši budu otevírat výstavy, které budou ukazovat zoufalství jednotlivců v jejich osobní situaci, než fotografie ukazující neštěstí statisíců při nejakém šíleném útoku, jaký se stal právě nyní v USA."

Letos poprvé dostal vítěz Ceny Prahy možnost prezentovat své dílo na samostatné výstavě v hlavním městě. Expozice asi 70 černobílých fotografií dánského fotoreportéra, jehož snímky ocenili na vernisáži známí čeští váleční reportéři Petra Procházková a Jaromír Štětina, probíhá v pražském paláci Adria do 6. října. V paláci Adria jsou navíc vystaveny práce českých autorů, kteří soutěž rovněž obeslali, ale v letošním ročníku neobstáli. Vítězné snímky World Press Photo budou v pražském Karolinu vystaveny o dva dny déle.