Před 111 lety zemřel cestovatel Emil Holub

Emil Holub

21. února 1902 zemřel ve Vídni nejslavnější český cestovatel Emil Holub. Celý život toužil objevovat nová území v Africe a založit pro své etnografické sbírky muzeum. Ani jedno z toho se mu nepodařilo, přesto jeho výzkumy budily respekt po celé Evropě. Artefakty, které na svých cestách v Africe nasbíral, jsou dnes součástí sbírek ve Vídni, Londýně, Petrohradě či Paříži, ale také Afrického muzea Dr. Emila Holuba v Holicích, které bylo po rekonstrukci otevřeno loni v květnu.

Emil Holub se narodil 7. října 1847 ve východočeských Holicích. Na pražské univerzitě vystudoval medicínu a po získání doktorátu se v květnu 1872 díky finanční podpoře mecenáše Vojty Náprstka vydal do jižní Afriky. Tam si otevřel lékařskou praxi a podnikl několik výprav do neprobádaného vnitrozemí. Z Afriky přivezl v roce 1879 na třicet tisíc přírodnin a etnografických exponátů. O svém pobytu vydal v roce 1880 cestopis Sedm let v Africe. Londýnské Times tento cestopis přirovnaly k Darwinově Cestě přírodovědce kolem světa.

Také o své druhé cestě po jižní Africe vydal knihu a v roce 1891 otevřel ve Vídni velkou výstavu, jež byla následující rok přesunuta do Prahy. K jejímu převozu bylo třeba 72 vagonů. Po jejím skončení Holub nabídl exponáty Národnímu muzeu, jež je ale odmítlo. Své vlasti přesto zanechal tisíce cenných exponátů a řadu odborných publikací i populárních cestopisů.

Lékař Emil Holub zemřel ve Vídni 21. února 1902 na následky malárie. Jeho etnografické práce jsou dodnes důležitým pramenem studia historie Zimbabwe a Zambie, kde má ve městě Livingstone bustu.

Radio Praha věnovalo Emilu Holubovi několik pořadů. Jeho životní osudy připomíná například speciál nazvaný První mapu Viktoriiných vodopádů zakreslil český cestoval Emil Holub. Pořad jsme vysílali v červenci r. 2012 a najdete ho pod následujícím odkazem.