Před 120 lety se narodil legendární gólman Plánička

František Plánička

V anketě Mezinárodní fotbalové federace byl zařazen mezi deset nejlepších brankářů světa. Vrcholem jeho kariéry bylo stříbro ze světového šampionátu v roce 1934. Své umění předváděl téměř po celou dobu první republiky.

František Plánička | Foto: Archiv SK Slavia Praha

Pouhých 172 centimetrů vysokého gólmana v ikonickém modrém svetru s červenou hvězdou v bílém poli  si nepřipomínají jen na Slavii. František Plánička patří k největším hrdinům české fotbalové historie. A i když odehrál v dresu Slavie skoro tisíc zápasů, paradoxně s fotbalem začínal u největšího rivala ve Spartě. Tam se ho však kvůli výšce zbavili. Menší vzrůst doháněl Plánička dokonalou mrštností a vynikajícím postřehem.

Fotbalový zápas Juventus-Slavia Praha v roce 1932,  vlevo František Plánička | Foto: Letem světem,  40,  1932/Moravská zemská knihovna/Wikimedia Commons,  public domain

„Zlatý hoch“

František Plánička | Foto: Archiv Škoda Auto

Výkony ve Slavii Pláničku katapultovali do reprezentace. S tou pak jako třicetiletý zažil vrchol kariéry na světovém šampionátu v roce 1934 v Římě. Ve finále Češi sice prohráli s protěžovanými  domácími Italy. Mnohatisícové davy ale naše reprezentanty po návratu vítaly jako „zlaté hochy“.

On sám ale raději vzpomínal na utkání v prosinci 1937, v němž Anglie porazila ve Wembley naše mužstvo 5:4: „Centr Matthewse se v pravé londýnské mlze nešťastně odrazil od Košťálka do brány... Nedat si vlastence, konala se světová senzace. Byli bychom první, kdo v kolébce fotbalu neprohrál!“

„Penalta se nedá chytit, dá se jen špatně kopnout.“
František Plánička

Angličany přiváděl Plánička k zoufalství, a tak mu po utkání jejich manažer přinesl na památku míč; do konce života jej vystavoval v bytě jako svou nejcennější trofej.

Rytíř fair-play

František Plánička, který se dožil dvaadevadesáti let, patřil na zeleném pažitu i v životě vždy k gentlemanům.  Byl vzorem na hřišti i mimo něj, férový za každé situace. Za příkladný rytířský přístup ke sportu po celou dobu kariéry byl dokonce oceněn cenou fair-play světové organizace UNESCO. Slavie i Praha 10, kde bydlel po skončení kariéry, na jeho počest přichystali celoroční oslavy.

Po mistrovství světa v roce 1938, který kvůli zlomené ruce znamenal konec jeho kariéry, si Plánička napsal na kartičku, kterou stále nosil u sebe: "Celkem jsem sehrál 1643 utkání, dostal 1267 gólů, měl průměr 0,77 gólu na zápas, nastoupil jsem ve 44 derby se Spartou, vyhrál osmkrát ligu."

František Plánička kolem 1930 | Foto: e-Sbírky,  Národní muzeum,  CC BY-NC-ND 4.0 DEED
klíčová slova:

Související