Před 25 lety byla v Československu provedena první transplantace jater

Foto: ČTK

Před 25 lety byla v Československu provedena první transplantace jater. Podstoupil ji tehdy šestatřicetiletý Josef Mynář z Tišňova, který trpěl nevyléčitelnou jaterní chorobou. Operace se zdařila a muž žije s cizími játry už čtvrt století.

Bývalý pacient Josef Mynář  (vpravo) a brněnský chirurg Vladimír Kořístek,  foto: ČTK
Transplantace jater patří i po 25 letech ke složitým operacím. Ročně se jich u nás provádí asi sto. Prvním byl Josef Mynář. Zhoubný nádor mu prorostl celými játry.

"V prvním momentu jsem trošku zaváhal, ale když jsem se zeptal, jak dlouho budu žít, když transplantaci odmítnu, tak jsem se rozhodl hned, protože mi zbývalo pár týdnů."

Operace se zdařila a Josef Mynář žije s transplantovanými játry už 25 let. Šéfem transplantačního týmu byl profesor Vladimír Kořístek. Než voperoval játra prvnímu člověku, předcházely tomu roky vědecké práce a pokusů na zvířatech.

"Bylo to na popud profesora Haška z Prahy z Akademie věd, který hledal někoho, kdo by dělal pokusy na transplantaci jater na prasátkách. Postupně jsme vypracovali metodiku transplantace tak, že nám ta zvířata přežívala 10, 12, 14 let. Asi to byla nejstarší domácí prasátka v tomto státě."

Josef Mynář  (vlevo) a Vladimír Kořístek,  foto: ČTK
Na prasatech provedl profesor Kořístek na 150 transplantací jater. Aby mohl provést první operaci u člověka, sháněl několik let povolení od ministra.

"Kde bylo napsáno, pokud to budu dělat, že se jedná o pokus na člověku. Já jsem musel vybírat k transplantaci pacienty, kteří neměli žádnou šanci přežívat déle než nějaký měsíc. Mě přežívali někteří lidé třeba osm měsíců a podobně ve velmi dobrém stavu, ale došlo k návratu zhoubného nádoru."

To však nebyl případ Josef Mynáře. Ten si po operaci přečetl, že pacienti žijí v průměru ještě pět let. On tuhle hranici překonal už pětkrát. Dokonce se mu 7 let po transplantaci narodila dcera.

"Byl jsem na sebe přísný minimálně tři roky. Hlídala mě i žena. Teď jsem si vzpomněl, že první porušení diety bylo na Vánoce. Miluji smaženého kapra a manželka mi ho nechtěla udělat. Nakonec podlehla, kapra usmažila. Moje žena měla žlučníkový záchvat a já jsem to naprosto v pohodě přežil."

Josef Mynář je nadšený myslivec a rybář. Po basketu si někdy dopřeje i jedno pivo. Jaký je tedy jeho recept na život?

"Pořád v pohybu, to je nejlepší recept. Každé ráno cvičím. Každé ráno si játra připomínám a děkuji."