Před 800 lety zemřela dánská královna Dagmar, dcera Přemysla Otakara I.

Královna Dagmar jako přímluvkyně za Dánsko na obraze Joakima Skovgaarda (z r. 1916) v kostele sv. Benedikta v Ringstedu, kde je královna pohřbena, detail

24. května 1213, tedy před osmi sty lety, zemřela oblíbená dánská královna Dagmar. Tato česká princezna byla dcerou Přemysla Otakara I. a nevlastní sestrou svaté Anežky České. Původně se jmenovala Markéta, Dagmar se jí přezdívalo kvůli její kráse. Její dobrotu a půvab dodnes v Dánsku připomínají balady o královně Dagmar.

O životě dánské královny ale není známo mnoho. Její otec usedl na český trůn natrvalo až roku 1197, pravděpodobně od té doby mohla do Prahy přesídlit také jeho manželka Adléta Míseňská s dětmi. Přemysl se ale záhy s Adlétou rozvedl a oženil se s dcerou uherského krále Konstancií. Historikové se domnívají, že Markéta mohla být v té době poslána na vychování do kláštera. Ve svých 15 letech byla roku 1205 provdána za dánského krále Valdemara II. Vítězného; sňatek se dá považovat za součást sňatkové politiky, pomocí níž lákal Přemysl I. do svého tábora vlivné spojence. V roce 1209 se jim narodil syn Valdemar Mladý. Dagmar zemřela pravděpodobně při porodu druhého dítěte 24. května 1212 nebo 1213 a je pochována v kostele Sv. Bendta (Benedikta) v Ringstedu.