Předseda ČSSD Špidla přesvědčoval německého kancléře, že se zbytečně bojí přílivu českých pracovníků.

Vladimír Špidla

V Berlíne skončil v úterý dvoudenní kongres evropských sociálnědemokratických stran. Šéf české sociální demokracie Vladimír Špidla, který se akce také zúčastnil, se při této příležitosti sešel se svým německým protějškem Gerhardem Schröderem. Jednání sledovala Zdeňka Kuchyňová.

"Obava z výrazného migračního tlaku z České republiky do Spolkové republiky Německo není odůvodněna", uvedl ministr Špidla. Reagoval tak na návrh s nímž koncem roku přišla německá strana. Jde o sedmiletý odklad volného pohybu pracovních sil z kandidátských zemí po jejich přijetí do Evropské unie. Německo to odůvodňuje obavami ze sociálních problémů zejména v pohraničních oblastech Německa a Rakouska po rozšíření společenství. Návrh vyvolal pobouření v zemích, kterých se to týká. Jejich vedení tvrdí, že obavy z hromadného přílivu pracovníků jsou zcela neopodstatněné. Slovinský ministr zahraničí Dmitrij Rupel uvedl, že všechny tyto země musejí zaujmout k otázce pohybu osob společný postoj.

Znepokojení nad rostoucím odporem v zemích Evropské unie vůči jejímu otevření a s tím souvisejícím euroskepticismem v kandidátských státech vyjádřil v Berlíně na kongresu sociálnědemokratických stran komisař EU pro její rozšíření Günter Verheugen. Probíhající přijímací rozhovory s 12 kandidátskými státy dosáhly podle něj kritického stupně, který si vyžaduje silné politické vedení ze strany členských zemí Evropské unie. Více informací telefonovala německá zpravodajka českého rozhlasu Zita Senková.

" Komisař Evropské unie pro rozšíření Günter Verheugen pociťuje v Unii citelnou tendenci považovat kandidátské země pouze za obtížné žadatele nebo za strávníky. Obává se proto, že také v uchazečských státech poroste počet odpůrců vstupu do Evropské unie. Günter Verheugen proto důrazně vyzval, aby se na příštím summitu Unie v Göteborgu dál upřesnil plán rozšíření, který byl schválen na loňské vrcholné schůzce v Nice. První nově přijaté státy se podle Verheugena musí zúčastnit už příštích voleb do Evropského parlamentu v roce 2004."

O obavách obyvatel některých členských států EU z volného pohybu pracovních sil hovořil v pondělí také prezident Václav Havel při setkání s belgickým premiérem Guy Verhofstadtem. Václav Havel uvedl, že není pohoršen těmito obavami, ale neumí si představit vlnu Čechů, kteří by zaplavili západní Evropu. Podle prezidenta by odklad principu volného pohybu pracovních sil znamenal i odklad principu, že všichni jsme Evropané.