Předseda Senátu Vystrčil spolu s dalšími senátory z Česka a Polska navštívil Ukrajinu

Ukrajina podle předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila nesmí skončit jako Československo podle předválečné mnichovské dohody, kvůli které přišlo o část svého území. Vystrčil to uvedl v projevu ke členům Nejvyšší rady Ukrajiny, kde vystoupil v rámci návštěvy Kyjeva, kam přijel ve čtvrtek vlakem spolu s dalšími českými senátory a s maršálkem polské horní komory Tomaszem Grodzkým. Ukrajina bude podle Vystrčila navždy příkladem všem, kteří touží po svobodě a demokracii. Bude společným úkolem Evropské unie ji po válce, kterou vyvolalo Rusko, znovu vybudovat. Osud ukrajinských měst Buča, Irpiň nebo Boroďanka, jejichž obyvatele vraždili ruští vojáci, předseda Senátu ve vystoupení přirovnal k nacisty vypáleným českým obcím Lidice a Ležáky. Ukrajinský lid ocenil šéf české horní parlamentní komory Stříbrnou medailí předsedy Senátu. Převzal ji předseda Nejvyšší rady Ruslan Stefančuk, uvedla senátní tisková tajemnice Jana Taušová.

Šéf horní komory připomněl českou pomoc ukrajinským uprchlíkům a poděkoval českým dobrovolníkům, kteří se připojili k ukrajinským obráncům. Vystrčil na závěr vystoupení parafrázoval výrok prvního českého prezidenta Václava Havla, když popřál všem, "aby ukrajinská pravda a láska zvítězily nad ruskou lží a nenávistí".

Čeští a polští senátoři v doprovodu předsedy Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslana Stefančuka dopoledne navštívili město Borodjanka u Kyjeva, které utrpělo během ruského bombardování a okupace značné škody. "V Senátu víme, co se na Ukrajině děje, přesto považujeme za nutné a správné vidět ty zrůdnosti na vlastní oči. Abychom mohli říct těm, co tvrdí, že tady nedochází k rabování, barbarským činům, brutalitě: my jsme viděli, že nemáte pravdu," napsal Vystrčil na twitteru po návštěvě Borodjanky.