Předsedkyní Sněmovny je Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Šesté místo je zatím neobsazené

Markéta Pekarová Adamová

Předsedkyní Sněmovny zvolili poslanci Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09). Byla jedinou kandidátkou, když nominanta hnutí ANO, vicepremiéra Karla Havlíčka, plénum z tajné volby před jejím zahájením vyřadilo kvůli neslučitelnosti funkcí.

"Já vám velice děkuji. A s velkou pokorou, a věřte mi, že to myslím zcela vážně, přijímám tuto odpovědnost a opravdu si toho vážím," uvedla po svém zvolení Markéta Pekarová Adamová, která se tak po Miroslavě Němcové z ODS stala teprve druhou ženou, která povede Poslaneckou sněmovnu.

Diskuse o Havlíčkovi zabrala několik hodin

Před volbou poslanci ANO několik hodin vystupovali na podporu Karla Havlíčka, který je i ministrem průmyslu i dopravy. Poslanci koalic naopak upozorňovali na neslučitelnost těchto funkcí, jako třeba šéf hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan.

Karel Havlíček | Foto: Kateřina Šulová,  ČTK

"Tady sedí 72 poslanců hnutí ANO, jestli si správně pamatuji číslo, a na všechny funkce jmenuje stejného člověka. Jeden ministr Havlíček, druhý ministr Havlíček, předseda Poslanecké sněmovny Havlíček."

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová je přesvědčená, že měla sněmovna povolit, aby se volby účastnil:

"Náš kandidát podle našeho právního názoru, ale i podle názoru dalších ústavních právníků, měl mít šanci projít volbou. Já jsem z toho zklamaná, že byl vyloučen z této volby a nevím, co bylo tím důvodem."

Poslanec ODS Marek Benda připomněl stejnou situaci, kdy ČSSD do čela Sněmovny nominovala v roce 2006 Miloslava Vlčka kvůli tomu, že tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek jako premiér kandidovat nemohl ze stejných důvodů, z jakých nyní není přípustná Havlíčkova kandidatura.

Richterová až na druhý pokus

V novém vedení Sněmovny je zatím více žen. Kromě předsedkyně Markéty Pekarové Adamové z TOP09 budou schůze řídit i Jana Mračková Vildumetzová z ANO, Věra Kovářová z hnutí STAN nebo Olga Richterová z Pirátské strany. Dalšími místopředsedy zvolili poslanci Jana Bartoška z KDU-ČSL a Jana Skopečka z ODS.

Olga Richterová a Věra Kovářová | Foto: Vít Šimánek,  ČTK

Až na Olgu Richterovou byli všichni zvoleni v prvním kole. Richterová těsně nezískala potřebný počet hlasů a poslanci o ni rozhodli až napodruhé.

"I z toho, co jsem slyšela kolem sebe, tak noví poslanci neznají ten princip, že člověk musí každé jméno nějakým způsobem označit, buď škrtnout, a nebo zakroužkovat. Volební komise proto hlásila ten vysoký počet neplatných hlasů," uvedla Olga Richterová.

Sněmovna nezvolila ani dosavadního předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO), ani šéfa SPD Tomio Okamuru (SPD). Na zbývající jedno místo tak musí proběhnout další nominace a volba.

Pekarová je poslankyní třetí volební období

Předsedkyni TOP 09 Pekarovou Adamovou navrhla do nejvyšší funkce v dolní komoře koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Je jí 37 let, vystudovala andragogiku na Univerzitě Karlově a ekonomii a management v průmyslu na Českém vysokém učení technickém.

Do TOP 09 vstoupila v roce 2009 krátce po jejím vzniku. Poslankyní je třetí volební období, v minulém byla místopředsedkyní sociálního výboru a působila také ve výboru pro životní prostředí. Po volbách se o ní spekulovalo jako o možné ministryni práce a sociálních věcí, nakonec ale zamířila do čela dolní parlamentní komory.