Předsednictvo ČSSD schválilo návrh rozpočtu s menším schodkem

Předsednictvo ČSSD schválilo návrh zákona o státním rozpočtu, který počítá se schodkem 84 miliard korun proti původnímu, který byl o deset miliard vyšší. Podle Stanislava Grosse nejde o "velké škrty", ale pouze o "racionalizační opatření".

Koaliční lídři se ve čtvrtek ráno shodli na návrhu, který počítá s příjmy 824 miliard korun a výdaji 908 miliard korun, překvapivě rychle. Jednání trvalo jen půl hodiny podle Grosse proto, že se o návrhu s nižším schodkem, s kterým přišli sociální demokraté, téměř nediskutovalo.

S úsporami přišli podle vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha jen ministři ČSSD. "Ministři KDU-ČSL nepřinesli ani korunu, naopak přišli s dalšími miliardovými požadavky," zdůraznil. Potvrdil to i ministr financí Bohuslav Sobotka. "Strany, které tlačily na snížení schodku, by měly jít příkladem a měly by přispět ke snížení největší měrou," uvedl.

Škromachovo ministerstvo práce a sociálních věcí chce ušetřit racionalizací nemocenské a dávek nezaměstnaným. Škromach již dříve uvedl, že počítá i se snížením nezaměstnanosti. O jedno procento nezaměstnaných lidí méně podle něj znamená úsporu až dvě miliardy korun.