Přehled tisku

Poslancům nevadí "přihrávání" dotací, píší Lidové noviny (LN). LN zveřejnily informace o poslanci ČSSD Janu Mládkovi, který zabezpečil dotaci ze státního rozpočtu pro obec, ve které starostuje jeho bratr. Nad otázkou, zda se nejedná o případ korupce, Machovec ale jen kroutí hlavou. Poslanci, kteří využívají svého postavení a "přihrávají" peníze státního rozpočtu sobě či svým příbuzným, se nemusí bát ani postihu od kolegů v klubu.

Poslancům nevadí "přihrávání" dotací, píší Lidové noviny (LN). LN zveřejnily informace o poslanci ČSSD Janu Mládkovi, který zabezpečil dotaci ze státního rozpočtu pro obec, ve které starostuje jeho bratr. Nad otázkou, zda se nejedná o případ korupce, Machovec ale jen kroutí hlavou. Poslanci, kteří využívají svého postavení a "přihrávají" peníze státního rozpočtu sobě či svým příbuzným, se nemusí bát ani postihu od kolegů v klubu. Místopředseda poslanců ČSSD Miroslav Kapoun prohlásil: "Klub se tím zabývat nebude. Mládek není sám, navrhujeme to všichni. Navíc on to nenavrhuje sobě, ale té obci. Kdybych já měl příbuzného někde v nějakém zastupitelstvu, znamenalo by to, že bych tam nemohl navrhnout dotaci? To se mi zdá nějak vykonstruované," řekl včera. Jediný, kdo tak možná omezí dnešní praxi, kdy poslanci zásobují penězi své projekty, je předseda rozpočtového výboru Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Ten totiž plánuje, že připraví návrh zákona, který by takovou praxi omezil.


Jeden den se škrtá, druhý rozdává. Takový rytmus mají nyní zásahy vládní koalice do veřejných financí. V úterý se předsedové vládních stran dohodli, že v letech 2006 a 2007 uspoří na výdajích 70 miliard korun, píší HN. K úsporám tlačí vládu Konvergenční program, ve kterém slibuje pokles dluhů nutný na cestu k euru. Naopak ve středu se vláda státní výdaje chystá zvýšit. Na programu má novomanželské půjčky, za které chce ministr pro místní rozvoj vyplatit mladým rodinám jednu a půl miliardy korun. Ministryně školství Petra Buzková přináší návrh na reformu vysokých škol. Ten má jasný cíl: dostat v příštích čtyřech letech do pokladen univerzit 11 miliard korun navíc. Milada Emerová žádá osm a půl miliardy na oddlužení zdravotních pojišťoven. Podobné dluhy přitom nelze vyloučit v příštích letech.


Obdarovat své blízké tak, aby byli o Vánocích úplně spokojeni, je čím dál těžší, píše MF Dnes. Vánoční přání lidí v Česku jsou totiž ve srovnání s loňskem mnohem náročnější. Tak třeba skoro třikrát víc lidí než loni si přeje dostat digitální fotoaparát nebo kameru. Poukaz na prima dovolenou by ze svátečního papíru nejraději vybalilo taky třikrát víc mužů a žen. A jednou tolik lidí než loni si přeje nové auto nebo motorku. Žádná skromná přání. Vyplývá to ze srovnání letošního výzkumu agentury Median s loňským průzkumem agentury SC & C. Čím to, že nároky na dárky rostou? Podle odborníků za to může reklama a filmy. Obchodníci odhadují, že předvánoční tržby překonají ty loňské o čtyři miliardy korun.


Foto: ČTK
Je to skutečná celebrita mezi opicemi. Šimpanz Sherley už má za sebou vystoupení v Banánových rybičkách, s Helenou Vondráčkovou a nyní zažívá opravdové týdny slávy: hraje v televizní reklamě Komerční banky s ředitelem pražské zoo Petrem Fejkem a sledují ho statisíce diváků. Na šestiletého opičáka docela dobrý výkon, píše Mf Dnes. Problém je jen jeden: opice byla do Česka dovezena na základě padělaných podkladů, navíc byla zřejmě chycena ve volné přírodě. Obchod s takovými zvířaty, která jsou na seznamu kriticky ohrožených druhů, je přísně zakázán mezinárodními smlouvami. Do Česka ho přivezl podnikatel Nuriel Mahpud. Ten ho daroval Ludvíku Berouskovi, který s ním vystupuje. Když se úředníci dozvěděli, že byly podklady zfalšovány, navrhli odebrat výjimku, na základě které Sherley účinkuje. Rozhodne o ní ministerstvo životního prostředí. Sherley se v krajním případě může vrátit do Afriky.


Za samostříl v chatě hrozí důchodci kriminál, píše Právo. Starý muž chtěl chránit svůj majetek. Na zloděje nastražil ve své chatě podomácku vyrobený samostříl. Fungoval. Za to teď hrozí šestasedmdesátiletému Oldřichovi Doskočilovi kriminál. Za ublížení na zdraví a nedovolené ozbrojování.Chata u Starého Plzence je vlastně jeho jedinou radostí. Právě tu se rozhodl minulý týden prošmejdit 26letý Ladislav Grunza z Tachova se svým starším kumpánem. Přelezli hradbu a Grunza vzal za kliku. "Tím se aktivovalo podomácku zhotovené nástražné zařízení a vyšla rána," řekl Právu Petr Kovář z plzeňského ředitelství policie. Nezvaného návštěvníka ošetřili v plzeňské fakultní nemocnici. Lékaři zjistili, že má vstřel ve stehně, a oznámili to policii. Od té doby, co za ním přišli policisté s obviněním, nespí. "Nikdy jsem neměl se zákonem potíže. Spadl jsem do toho kvůli nějakému parchantovi, který už měl opletačky se zákonem," přemítal důchodce.


Motoristé se musí mít na pozoru už nejen před policejními radary, ale i před jejich soukromou konkurencí, píše Právo. Řada měst a obcí v republice totiž začala využívat služeb pražské firmy Czech Radar. Její fotografické záznamy mají podle právníků stejnou platnost jako policejní měření. Firma Czech Radar získala letos v lednu osvědčení od Českého metrologického institutu, na jehož základě může provádět úřední měření rychlosti motorových vozidel. "Zájem nás příjemně překvapil, naše služby si už vyzkoušely desítky měst - od Přeštic na Plzeňsku až po Rožnov pod Radhoštěm," řekl Právu mluvčí Czech Radaru Pavel Lukeš. "Probíhají jednání třeba s Olomoucí, Českými Budějovicemi, Plzní," dodal.


Nový český snímek natočený podle slavného románu Vladimíra Párala Milenci a vrazi zdaleka nedosáhl úrovně své předlohy, píší LN. Kdo Milence a vrahy nečetl, stěží si díky filmu představí, jak bohatě je to strukturovaná kniha, jaké skýtá možnosti imaginace, a hlavně jak zevrubnou a sugestivní zprávu o českém člověku na konci šedesátých let podává. Hodně se tu spoléhá na herce, hlavně ti zkušení dělají, co mohou, ale mnoho platné to není. Postavy vytržené z bohatého románového kontextu najednou působí povrchně a nevěrohodně.