Předsedou Senátu byl podle očekávání zvolen Milan Štěch

Novým předsedou Senátu byl podle očekávání zvolen Milan Štěch z ČSSD. Dosavadní místopředseda horní komory a bývalý šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) neměl protikandidáta. ČSSD letošními volbami získala v Senátu poprvé sama nadpoloviční většinu 41 hlasů, Štěch v tajné volbě dostal podle informací ČTK 69 hlasů. Členové ostatních senátorských klubů tak v duchu dohody o povolebním uspořádání Senátu respektovali právo ČSSD obsadit předsednické křeslo. Sedmapadesátiletý Štěch se stal prvním zástupcem sociální demokracie v čele horní komory od jejího obnovení v roce 1996.

Senát podle očekávání zvolil i všech pět kandidátů na místopředsedy a Senátu. Nejvíce hlasů obdržel Přemysl Sobotka (ODS), který byl v předchozím funkčním období šéfem horní komory. Sobotka bude prvním místopředsedou Senátu. Místopředsedkyněmi se staly Alena Palečková z ODS a Alena Gajdůšková z ČSSD, pětici doplňují stranický kolega Gajdůškové Zdeněk Škromach a lidovec Petr Pithart. Ten, stejně jako Gajdůšková, své místopředsednické křeslo obhájil. Jedinou senátorskou frakcí, která nebude mít zastoupení ve vedení horní komory, je tak pětičlenný Klub TOP 09 a Starostové. Jeho předsedkyně Soňa Paukrtová neúspěšně navrhovala snížit počet místopředsedů na čtyři. Podle ní neodpovídá principu poměrného zastoupení, pokud tento klub nezastává stejné pozice jako šestičlenný klub KDU-ČSL.

Sociální demokraté mají po volbách v Senátu 41 řesel. ODS, která byla po šest let dominantní silou v horní komoře, má 25 senátorů. Klub KDU-ČSL disponuje šesti hlasy, v klubu TOP 09 a Starostové je pět senátorů. Zbývající čtyři senátoři zastupují rovným dílem KSČM a hnutí Severočeši.cz.