Senát má nové vedení, předsedou je bývalý šéf odborů Milan Štěch

Milan Štěch, foto: ČTK

Ve středu se poprvé v tomto funkčním složení sešla horní komora parlamentu. Po letech nadvlády ODS v ní po říjnových volbách získala převahu levice. Senátoři si také zvolili nové vedení, šéfem horní komory se stal sociální demokrat a bývalý odborový předák Milan Štěch.

Milan Štěch,  foto: ČTK
Do senátních lavic tuto středu usedlo 27 nových či staronových senátorů. Ti museli nejprve složit ústavou předepsaný slib, aby se mohli plně ujmout svých mandátů. Slíbili, že svou funkci budou "vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí". Jako poslední skládal slib lidovec Stanislav Juránek, který na první schůzi v Senátu dorazil s velkým zpožděním, a společný slavnostní slib s ostatními tak propásl.

Poprvé od r. 1996, kdy byla horní komora obnovena, v ní má převahu levice. Sociální demokraté obsadili 41 křesel z celkových 81. Podle senátora Jaromíra Štětiny se její převaha už začala projevovat v politické kultuře horní komory.

Jaromír Štětina
"Co se týče diskusí samotných a toho ovzduší, už při minulém zasedání jsme pocítili, že sebevědomí sociálních demokratů vyrostlo. A projevilo se tam něco, co jsme tady neměli, a to jsou osobní útoky. Jako kdyby se to sem stěhovalo z Poslanecké sněmovny."

Volební výsledek sociální demokracie jí také zaručil post předsedy Senátu, tedy druhou nejvyšší ústavní funkci v zemi. Původně se spekulovalo, že Senát povede například jeho dosavadní místopředsedkyně Alena Gajdůšková nebo Zdeněk Škromach. Horkým kandidátem se ale stal senátor ČSSD a bývalý šéf odborů Milan Štěch, který nakonec neměl protikandidáta. Českému rozhlasu popsal, jaké chystá změny:

"Oproti bývalé praxi bych chtěl zlepšit koordinaci ve vedení, to znamená, abychom ve vedení byli přece jen více kolegové a méně političtí soupeři. Samozřejmě za tím řečništěm budeme pochopitelně každý mít nadále své názory, které jsme si přinesli."

Soňa Paukrtová
Senátoři volili i své místopředsedy. Podle povolebních dohod jich měla mít horní komora pět. Podle předsedkyně klubu TOP09 a Starostové Soni Paukrtové to je ale zbytečně moc.

Senát ještě ve starém složení, to znamená s převahou pravice, schválil balík úsporných zákonů. Ty připravil kabinet Petra Nečase proto, aby deficit státního rozpočtu v příštím roce nepřekročil 135 miliard korun. Levice ale s vládní reformou státních financí, která je zatím postavena pouze na škrtech, nesouhlasí. Podle nového předsedy Senátu Milana Štěcha je třeba, aby koalice s levicí o vládních reformách začala jednat:

"Pokud jsou míněny ty reformy vážně, tak jenom nezodpovědný člověk může prosazovat reformy, které by měly životnost jen například dva nebo tři roky."

Milan Štěch tak zřejmě předpokládá, že levice bude v parlamentu nadále posilovat. ODS má nyní v horní komoře 25 senátorů, lidovci disponují šesti hlasy, v klubu TOP 09 a Starostové je pět senátorů. Zbývající čtyři senátoři zastupují rovným dílem KSČM a hnutí Severočeši.cz.