Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 8. ledna připravil Josef Kubeczka.

Nový systém plateb za odvoz komunálního odpadu, platný od 1. ledna, je jedním z témat komentářů českých deníků. Tisk se také věnuje návrhu unionistického poslance Petra Matějů na zavedení školného na vysokých školách, který má ve středu projednávat vláda. Mladá fronta Dnes se ještě zamýšlí nad přístupem politických špiček k novoročnímu projevu prezidenta Václava Havla.

Bývalo dobrým zvykem věnovat novoročním prezidentským projevům zvýšenou pozornost, konstatuje Mladá fronta Dnes. Dodává, že sledování a znalost tohoto projevu je - bez ohledu na obsah - přinejmenším otázkou občanské cti. Tím více je podle listu zarážející, že špičkoví čeští politici prezidentský projev okázale ignorovali. Nezájem dali otevřeně najevo premiér Miloš Zeman a předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus, ale podle zpráv z tisku jej nesledovali ani předseda vládní sociální demokracie Vladimír Špidla, místopředseda ODS Ivan Langer a další, poznamenává list. Všimněme si navíc té koordinovanosti - nechce se věřit, že jde o pouhou shodu okolností. Opravdu se politici obou stran opoziční smlouvy nedohodli, že společně sníží novoročnímu projevu rating? - ptá se autor komentáře. Naštěstí se podle něj zdá, že se jim to nepovedlo. A tak potupeným v celé kauze nakonec nebyl prezident Havel, ale zmínění televizní negramotové, dodává komentátor Mladé fronty Dnes.


Za opožděný považuje deník Právo návrh unionistického poslance Petra Matějů na zavedení školného na vysokých školách od září příštího roku. Ve sněmovně se ještě na jaře střetnou dvě koncepce vzdělávací politiky a jedna prostě vyhraje, píše list. Pokud se podle něj pravice semkne do pevného liberálního šiku, přehlasuje levicové politiky, kteří jsou proti školnému. Parlamentní počty však podle deníku Právo asi nebudou platit. Předkladatelé mají totiž smůlu, že se zákonem přicházejí na prahu sněmovních voleb. A voliči, ať jsou praví, nebo leví, mají k jakémukoli placení odpor, konstatuje list. Jak se s tím vyrovná pravicoví křesťanští demokraté, když jejich tradiční volič zdaleka nepatří k horním deseti tisícům? Jak v tomto případě skloubí opět Občanská demokratická strana pravicovou rétoriku s levicovou praxí?" - uvažuje deník Právo. Dodává, že poslanec Matějů může pouze zpytovat svědomí, proč toto hlasování neprosadil aspoň před rokem, kdy měl šanci na větší podporu, neboť do "velkých" voleb bylo ještě příjemně daleko.


Vicepremiér Vladimír Špidla se zřejmě opět pokusí prosadit zákon, který by změnil způsob výpočtu platu ústavních činitelů a zároveň jim odebral některé náhrady, které jsou zdvojené. Uvádějí to Hospodářské noviny. "Pokud by to mělo mít naději na úspěch, je třeba zákon předložit do 20. ledna," řekl listu Špidla. Platy politiků se podle něj mají odvíjet od průměrné mzdy v nevýrobní sféře, nikoliv od nejvyšších tarifů státních zaměstnanců jako dosud. Pokud jde o zdvojené náhrady, jde podle listu například o to, že poslanci, kteří mají k dispozici auto a hrazený benzín, pobírají ještě příspěvek na dopravu. Poslanecká sněmovna v prosinci vrátila kabinetu k dopracování dvě novely zákonů o platech, které měly změnit systém odměňování ústavních činitelů. Vláda již v těchto v předlohách usilovala o to, aby se platy odvíjely od průměrné mzdy v nevýrobní sféře. Navrhovala také zrušit vyplácení takzvaných třináctých a čtrnáctých platů. Na opětnou Špidlovu iniciativu se podle Hospodářských novin opoziční poslanci dívají skepticky a již předem avizují, že návrh opět neuspěje.


Nad novým systémem plateb za odpady se pozastavuje Mladá fronta Dnes. Stát zavádí odpadkoosobové platby. Lhostejno, kolik odpadu po vás zůstane, zaplatíte stejně, píše list. Domnívá se, že nový způsob bude vyhovovat nepořádným lidem, kteří budou do popelnic dávat vše. Na druhou stranu ti úzkostliví a slušní už nebudou nijak motivováni k tomu, aby nosili umělohmotné či skleněné lahve do zvláštních kontejnerů. Není je potřeba motivovat, volá podle Mladé fronty Dnes státní úřad. Domnívá se totiž, že tito lidé třídí odpad z morálních důvodů. Ano, tak je to správné: lemplům vyhovět, slušné potrestat. Jen když nebude úředníka bolet hlava z nějakého přemýšlení a osoboodpadkovné zaplní městskou pokladnici, dodává list.


Nový lék by měl prodloužit věk lidem trpícím určitým typem rakoviny krve - chronickou myeloidní leukémií. Podle Mladé fronty Dnes však lékaři varují před přílišným optimismem. Ani tento lék známý pod názvem STI 571 nebo Glivec nemoc patrně zcela nevyléčí a jediným řešením zůstává transplantace kostní dřeně s rizikem, že ji pacient nepřežije, dodává list. Glivec podle odborníků na rozdíl od jiných protirakovinových preparátů působí jen na postižené buňky. "Zkušenosti s léčbou jsou zatím jen krátkodobé, ale v tuto chvíli se jeví jako nejúčinnější lék na chronickou myeloidní leukémii," řekl Mladé frontě Dnes Edgar Faber, vedoucí transplantační jednotky ve Fakultní nemocnici v Olomouci. Na jeho pracovišti testovalo lék 39 pacientů v pokročilém stádiu choroby. U sedmi příznaky nemoci zcela vymizely a téměř u poloviny ustoupily. Pět pacientů však zemřelo a někteří museli lék vysadit. K obdobným závěrům dospělo druhé testující pracoviště, klinika v Hradci Králové. Zde však nezemřel nikdo, protože nemocní byli léčeni v dřívější fázi nemoci, dodává Mladá fronta Dnes.


Do pražské vinohradské nemocnice byl 26. ledna převezen muž ze Slovenska, který trpěl nebezpečnou formou tuberkulózy a nejméně měsíc pobýval v hlavním městě. Uvádí to Večerník Praha. "Byl u nás pouze pět hodin a umřel," řekl listu přednosta anesteziologicko-resustitační kliniky Jan Pachl. "Stačili jsme mu ještě udělat všechny odběry, a protože jsme měli podle rentgenových snímků podezření na plicní postižení, napojili jsme ho na umělou ventilaci," dodal Pachl. Testy však trvají několik dnů a až poté se zjistilo, že šlo o otevřenou TBC, která se, především v tak pokročilém stádiu, téměř nevyskytuje. Všichni, kdo v inkriminované době na oddělení sloužili, mohou být nyní nakaženi. "Jde o 14 mladých sestřiček, které teď musí půl roku brát tuberkulostatika i látky na prevenci jaterního postižení," uvedl Pachl. Potenciální maminky mezi sestřičkami musí navíc začít brát antikoncepci, aby neotěhotněly. Pražský hygienik Vladimír Polanecký se nedomnívá, že by se od bacilonosiče mohl nakazit například někdo v hromadných dopravních prostředcích. "Nakažený musí být v úzkém kontaktu se zdravým minimálně čtyři hodiny, aby se bacily dostaly do organismu," tvrdí podle Večerníku Praha Polanecký.


Pak že příroda je krutá. Cvičený orel skalní, který se ve středu ztratil z ruzyňského letiště, kde vykonává důležitou funkci - plaší ptáky, aby nekomplikovali starty a přistávání letadel, byl po šestidenním pátrání konečně v pondělí odchycen v Hostivicích u Prahy téměř o kilo těžší, než normálně mívá. "Ztloustl, protože v přírodě stále lovil. Teď bude lehce na dietě," prozradil deníku Právo letištní sokolník Jan Marek, který ztraceného dravce v pondělí ráno odchytil. Na první pohled bylo zřejmé, že cenný pták na své pouti nestrádal. Zatímco normálně váží kolem 3,30 kg, po výletě měl 4,10 kg. "Je otázkou asi tak čtyř dnů, než se orel, který na letišti přes den nalétá okolo třiceti kilometrů, dostane do kondice," poznamenal sokolník, který netajil radost, že jinak byl orel v pořádku. "Obávali jsme se, aby nesedl na dráty vysokého napětí a neshořel," přiznal. Čtyřletého opeřence, známého na letiště jako Bony, objevili na stromě v Hostivicích dva muži už v neděli. Mobilem ihned informovali letiště. "Samotný odchyt není složitý. Šlo jenom o to, aby někdo ohlásil, kde se zdržuje," sdělil Marek, který ihned za orlem vyrazil. Bony, odpočívající na plané hrušce, však na pánovy povely nikterak nereagoval. Místo aby k sokolníkovi, který se o něho stará, po tolika dnech odloučení radostně přispěchal, vysedával dál v klidu na větvi a zvědavě se rozhlížel po okolí. "Nebyl v kondici, protože byl přežraný," vysvětlil Marek deníku Právo, proč se nalezenci nechtělo hýbat.