Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 14. ledna připravila Eva Petržílková.

Podpisové referendum "Veto proti Temelínu", které začíná v pondělí z iniciativy krajně pravicové strany Svobodných (FPÖ) Jörga Haidera v Rakousku, blížící se parlamentní volby, předvolební kampaň politických stran, svoboda slova v České republice a avizovaný odchod premiéra Miloše Zemana z politiky - patří k hlavním tématům českých deníků:

Prostor, který v Rakousku ovládli pravicoví populisté v dojemné jednotě s levicovými ekologisty, podle Lidových novin pečlivě připravovaly obě strany temelínského sporu: "Ta česká nadutou politikou Miloše Zemana, který naše jižní sousedy vydatně urážel. Temelín navíc slavnostně spouštěl jak za dob KSČ na obou programech veřejnoprávní televize v přímém přenosu. Rakouská strana zase přilila oleje do ohně hlavně obojakými prohlášeními, jejichž některé verze byly určeny českým uším, jiné domácím voličům. Šéf iniciátorů akce - rakouských Svobodných - Jörg Haider může na tak skvěle připraveném parketu jen excelovat. Zvláště když už opravdu nejde o racionální spor. Jestli zvítězí a referendum prosadí, zamotá hlavu především svým koaličním partnerům a bruselským politikům. Z české strany lze na referendum reagovat jen pokrčením ramen, " konstatuje list.

Podle Hospodářských novin je Rakušanů na straně České republiky víc, než bychom čekali. "I pokud se Haiderovi a jeho Svobodným podaří pod petici proti vstupu Česka do Evropské unie sesbírat odhadovaný milión hlasů, nemělo by nás to děsit, ale potěšit. Stále totiž bude zbývat jasná většina těch Rakušanů, kteří nám ve vstupu nechtějí bránit. A při vědomí, že účinnější zbraň než Temelín už Svobodní v záloze nemají, bychom měli zůstat klidní. Rakousko nám vstup do Unie blokovat nebude, uvádějí Hospodářské noviny.


Deník Mladá fronta Dnes se v souvislosti s blížícími se parlamentními volbami zaměřil na předvolební kampaň politických stran v České republice: "Zatím je všude ticho, ale čekejme velkou kanonádu, při níž bude létat hodně špíny," píše list. "Kampaň je ušita na každého z nás. Kdo rád čte, může si přečíst knihu se seznamem politických hříchů jedné strany. Ta si to líbit nenechá a zaútočí také. Určitě se těsně před volbami objeví spousta švýcarských kont, mrtvých sponzorů a dalších neodmyslitelných kulis boje. A jak se v tom všem zorientovat? Není například špatné podívat se na staré volební programy a zkusit v nich odškrtávat splněné položky jako v novoročním předsevzetí," soudí Mladá fronta Dnes.

"Sociální demokraté využijí ve volební kampani maskota - postavičku nazvanou Socánek," informuje deník Právo a dodává: "Vyjede i vlak v barvách ČSSD jako v roce 1998. Komunisté zase chtějí lidem rozdávat kalendář s recepty na pokrmy z třešní, ale i další upomínkové předměty - například ponožky, kravaty či budíky. Čtyřkoalice zase počítá s pexesem. Koketuje i s myšlenkou zapojit do voleb reklamní balóny. Občanská demokratická strana je zatím na informace skoupá. Šéf volební štábu ODS Miroslav Beneš ale předpokládá, že jeho straně bude nepochybně pomáhat řada lidí z umělecké branže," píše deník Právo.

Na dluh ODA se zaměřily Lidové noviny. Straně, která je součástí čtyřkoalice, se zatím stále nepodařilo uzavřít dohodu s Českou pojišťovnou o vypořádání téměř sedmdesátimiliónového závazku. Kvůli dluhu však ODA hrozí, že její kandidáti nebudou figurovat na společných kandidátkách čtyřkoalice pro nadcházející parlamentní volby. Podle listu je pravděpodobné, že ODA převede svůj dluh na spřízněného podnikatele, kterému by ho splácela. "Krásné gesto neznámého šlechetného boháče by se ale mohlo obrátit proti ODA. Představitelé strany nemohou zajistit, že je věřitel nebude moci vydírat. Tímhle trikem by věrohodnosti své strany zasadili poslední ránu," míní Lidové noviny.


Deník Mladá fronta Dnes se věnuje chystanému odchodu někdejšího šéfa vládní sociální demokracie Miloše Zemana z politiky: "Věříte tomu, že je Vladimír Špidla důstojným nástupcem Miloše Zemana?" ptá se list. Zemana přitom jako stranického vůdce přirovnává k bývalé předsedkyni britských konzervativců Margaret Thatcherové či někdejšímu šéfovi německé Křesťanskodemokratická unie (CDU) Helmutu Kohlovi. "Velké a vládní strany však po odchodu vůdců, kteří léta vytvářeli a formovali podobu svých politických uskupení, mnohdy začínají strádat a utápějí se v nekonečných problémech. Podobný osud jaký potkal po odchodu Thatcherové britské konzervativce nebo po zmizení Kohla německou CDU čeká i českou sociální demokracii. Leda že by se nakonec Miloš Zeman rozhodl neobjímat na Vysočině ty stromy ..." dodává Mladá fronta Dnes.


"Politika v českém pojetí zase jednou zapomíná předstírat, že je ve své podstatě něčím víc než jen jistým druhem výměnného obchodu," tak hodnotí návrh ČSSD ohledně přímé volby hlavy státu deník Právo. "Šéf vládní strany Vladimír Špidla totiž uvedl, že sociální demokraté podpoří čtyřkoalici při prosazování přímé volby prezidenta, pokud na oplátku získají její podporu pro prosazení referenda," uvádí list.


Děti v České republice čeká v roce 2002 špatný rok, uvádí deník Mladá fronta Dnes a pokračuje: "Bráno od samého začátku, letošní novorozenec má o polovinu větší šanci než před deseti lety, že se narodí jako nemanželský. Sociologové dále předpokládají, že bude pokračovat trend odložení mateřství. To znamená, že se děti budou rodit starším matkám, než bývalo zvykem. Podle psychologů i nadále porostou problémy s chováním dětí. Rodiče na ně totiž kvůli honbě za kariérou budou mít ještě méně času, konstatuje Mladá fronta Dnes.


Deník Právo se v komentáři vrací k memorandu Helsinského výboru amerického Kongresu, který poukazoval na údajné problémy při zajištění svobody projevu v České republice. "Někdo už konečně musí Američanům říci, že nemohou jen srovnávat evropské země s USA podle prvního dodatku své ústavy a vycházet z 'víry', že za vyřčené slovo by neměl být nikdo postižen. V Evropě jsou totiž jiné tradice a platí zde jiné zákony, zdůrazňuje deník.


Hospodářské noviny uvádějí, že Česká spořitelna vyrukovala od začátku roku s osobními bankéři pro své klienty. Nový projekt zatím testuje na vybraných místech. Od poloviny roku banka hodlá tento způsob obsluhy klientů zavést v celé své síti. Jak list poznamenává, mít osobního bankéře je v zahraničí stejnou samozřejmostí jako chodit ke svému zubaři nebo kadeřníkovi. Ostatní významné tuzemské banky ale tuto službu zatím směrují zpravidla na podniky nebo VIP zákazníky - tedy movitější klienty či celebrity, uvádějí Hospodářské noviny.


Na to, že v Čechách existuje jen minimum erudovaných zdravotnických zařízení, která zajišťují pooperační péči pro pacienty s poraněním míchy, upozorňuje Mladá fronta Dnes. "Období do tří měsíců po operaci je přitom nejrizikovější. Experti se proto už několik let snaží přesvědčit kompetentní místa, že je nutné specializované pracoviště zřídit. V příštím roce by ho mohla nabídnout pražská Fakultní nemocnice Motol, ale pouze v případě, že získá zhruba 80-ti milionovou dotaci od státu," infromuje Mladá fronta Dnes.


Nad privatizací Českého Telecomu a jeho cenovou politikou se zamýšlejí Hospodářské noviny. "Byť jsou to na pohled zcela odlišné záležitosti, mají privatizace a telefonní paušály k sobě velmi blízko," míní deník. "Pokud uděláme vše pro rychlý nástup konkurence na telekomunikačním trhu, k němuž patří i odstátnění Telecomu, nebude další zdražování jeho služeb nutností, se kterou se musíme smířit. Jedině trh prokáže, je-li nutno zaměstnávat na údržbu a rozvoj sítě spousty dělníků a techniků, nebo spoustu z té spousty propustit. Bez tvrdé konkurence Telecom vždy dovolí vyšší náklady a stát mu je coby státní organizaci uzná. V tomhle nepomůže regulátor, ale jedině svobodný trh. Proto, byť ne za každou cenu, bylo a je stále nutno prodat Telecom co nejdříve," uzavírá své zamyšlení list.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio