Přehled tisku

Výběr z tisku s datem 20. září připravila Kateřina Brezovská.

Mladá fronta Dnes rozebírá chování policistů, kteří v ulicích Prahy zajišťují hladký průběh jednání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Podle listu zatím to jsou policisté a ne demonstranti, kdo na každém kroku omezuje lidi, kteří bydlí nebo zavítají do zóny u Kongresového centra. Policie si plete svou roli. Má zaručit volný pohyb všech občanů, ale místo toho jim zabraňuje ve vstupu do prostor, kde se vůbec nic neděje," píše deník a dohaduje se, co bude policie dělat, až skutečně propuknou očekávané pouliční nepokoje. "Strážci zákona si systémem hysterických neúměrných omezení zjednodušují svůj úkol. Není pak ale pražádný rozdíl v tom, jestli vás bezdůvodně obtěžuje policajt nebo anarchista," uzavírá Mladá fronta Dnes.


Lidové noviny píší, že premiér Miloš Zeman ztrácí kontrolu nad svými podřízenými. Podle listu to dokazuje zrušení jeho plánované cesty do Spojených států, která se měla uskutečnit příští měsíc. Zeman měl v Kalifornii absolvovat několik přednášek a schůzek s investory. Problém ale spočíval v tom, že plán návštěvy sestavil bez konzultace s ministerstvem zahraničí úřad vlády. Normální by přitom bylo, kdyby cestu plánoval a organizoval přímo Kavanův úřad. Právě "neinformované" ministerstvo zahraničí mělo společně s českým zastupitelským úřadem v USA na následném zrušení Zemanovy cesty do USA největší podíl. S plánovaným "turné" nesouhlasily z poměrně prostého důvodu: doba těsně před americkými prezidentskými volbami se jim nezdála být vhodná. Zemanovo případné setkání s prezidentskými kandidáty by údajně mohlo poškodit budoucí česko-americké vztahy. Vše ale podle Lidových novin ztroskotalo na poměrně triviální záležitosti: aby mohl Zeman do USA skutečně odcestovat a mohl přitom použít vládního letadla, musel by si nechat program návštěvy schválit ostatními ministry. K tomu však nedošlo, nikdo z úřadu vlády takový návrh na jednání kabinetu nepředložil. Zeman k celé věci řekl, že se do USA chystal, ale nakonec se rozhodl kvůli probíhajícím debatám o rozpočtu zůstat v Praze.


Jak píše deník Právo, odboráři z českomoravské konfederace odborových svazů vytkli Mezinárodnímu měnovému fondu a Světové bance, že obě instituce klidně přihlížely českému způsobu privatizace, který vedl k tunelování podniků. "Víme, jaká byla prohlášení některých našich vedoucích politiků, že privatizace je útěkem před právností. Ted' za to sklízíme výsledky, teď za to platíme, protože my to budeme, kdo to zaplatíme. Ti, kteří udělali na počátku transformace chyby za souhlasného mručení obou institucí které dnes jsou kritické - ti to platit nebudou," řekl šéf odborové centrály Richard Falbr ve svém projevu na mimořádném jednání sněmu ČMKOS. Jednání se zúčastnili i viceprezident SB Mats Karlsson a ředitel evropského oddělení MMF Michael Deppler. Hostem byl rovněž místopředseda vlády Pavel Mertlík. Oba zahraniční hosté, kteří na sněmu vystoupili, však podle Falbra odborářům neodpověděli na zásadní otázku: Jak to, že MMF hýčkal léta jako vzorného žáka Václava Klause a jeho vládu? "Bylo to proto, že Václav Klaus, když jezdil ven na zasedání těchto institucí, tam říkal přesně to, co oni chtěli slyšet. Něco jiného říkal a něco jiného dělal. Bohužel dodnes mu nikdo neřekl, že je špatným žákem a že propadl," prohlásil Falbr.


Jak píší Lidové noviny, mnoho lidí z celé České republiky, kteří si už "vyběhali" zdlouhavá vyšetření před operací v některé z pražských nemocnic, nyní zjišťuje, že bude muset "kolečko po doktorech" absolvovat znovu. Z důvodu zasedání MMF a SB se totiž operace odkládají. Pražské nemocnice totiž v obavách před návalem zraněných demonstrantů v době konání summitu světových finančníků většinu plánovaných operací odložily. Lékaři i ostatní zdravotní personál museli zrušit své dovolené. Většina zdravotnických zařízení vyčlenila pro potenciálně zraněné demonstranty část svých lůžek, doplňují se zásoby léků a krve. Pražská záchranná služba zvýšila počet posádek schopných ihned vyjet na dvojnásobek. Sanitky záchranné služby budou přistaveny na místech nahlášených demonstrací. Jak píší Lidové noviny i v ostatních krajích jsou záchranáři připraveni přijet Praze na pomoc.


Mladá fronta Dnes píše o vývoji případu dvou policistů, o kterých se soukromý zemědělec domníval, že mu na poli kradou cibuli. Protože prý nejsou žádné důkazy o tom, že by policisté opravdu kradli, dostali pouze trest za nekázeň. Údajně totiž porušili interní předpisy tím, že si například neověřili totožnost majitele pozemku. Policisté tvrdili, že na poli pronásledovali zloděje. Zemědělec z Podivína na Břeclavsku je přistihl na svém cibulovém poli v noci, když kontroloval, jestli mu někdo nekrade úrodu. Jednoho z nich našel ležet v poli se sáčkem cibule. Nakonec jemu samotnému hrozilo stíhání za napadení veřejného činitele, protože proti policistům použil ostrá slova i pěsti a strhnul jim značku ze služebního auta, aby získal důkaz. Policie však nakonec konstatovala, že se dopustil pouze přestupku, připomíná Mladá fronta Dnes.


Lidové noviny připomínají, že detektivové Národní protidrogové centrály zadrželi minulý týden jednoho z nejvýznamnějších organizátorů mezinárodního obchodu s drogami Vasufa Sabaniho původem z Jugoslávie. V průběhu policejní akce vyplynulo, že přes území České republiky se do západoevropských zemí transportoval heroin už před rokem 1989. Sabani, který patřil k největším mezinárodním obchodníkům s narkotiky již v osmdesátých letech, organizoval v roce 1988 pašování heroinu přes území tehdejšího socialistického Československa. Česká republika je v současnosti křižovatkou čtyř drogových cest, které vedou z Balkánu do zemí Evropské unie a dalších států západní Evropy. Devětatřicetiletý Sabani byl zadržen v Bělehradské ulici v Praze v úterý 12. září. Při zákroku kladl policistům odpor a byl lehce zraněn. V současné době je umístěn v policejní cele, kde čeká na předání švýcarským orgánům. Česká policie o jeho trestním stíhání neuvažuje. Sabani z území České republiky organizoval mezinárodní obchod s narkotiky od roku 1993, kdy uprchl ze švýcarského vězení. Ve Švýcarsku byl v únoru 1992 odsouzen za obchodování s drogami a za praní špinavých peněz k patnáctiletému vězení. Po 371 dnech z věznice uprchl. V České republice vystupoval pod falešným jménem a vydával se za podnikatele. LN to sdělil ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous.