Přehled tisku

Z českých deníků s datem středa 16.srpna 2000 vybírala Evelina Himalová...

Hospodářské noviny informují, že státní podnik Transgas uvažuje o vytvoření sítě čerpacích stanic zemního plynu. Projekt plynárenského gigantu počítá se stamiliónovými investicemi. O jeho rozsáhlosti rozhodne vedení podniku nejpozději začátkem září. Jednou z variant je výstavba čerpacích stanic jen pro konkrétního dopravce - i toto řešení si ale vyžádá investice v řádech stamiliónů korun. Odborníci hodnotí příznivě zejména to, že se sníží závislost na dodávkách ropy. Její ceny totiž nyní stoupají a částečná náhrada ropných produktů za zemní plyn by zlepšila finanční situaci tuzemských motoristů. Investice do tohoto programu je výhodná i pro Transgas - tvrdí poradce pro plynárenství v senátu Ivan Noveský. Stabilizuje prý odběry zemního plynu v létě, kdy jeho spotřeba výrazně klesá, píší Hospodářské noviny.

Jak zjistil deník Právo, ministr spravedlnosti Otakar Motejl navrhl odvolání předsedy senátu pražského Městského soudu Jiřího Horkého. Ztotožnil se tak s názorem šéfa soudu Jana Sváčka, který má k tomu tři důvody: Horký údajně verbálně napadl svou kolegyni, pozměnil protokol o hlasování o kauci a oddaloval nástup trestu. Ministr zatím nerozhodl o tom, zda bude Horký postaven mimo službu už teď - a to do října, kdy by mělo padnout rozhodnutí kárného senátu. Sám Horký o návrhu ministra nic neví. Odvolání hrozí soudci už podruhé - poprvé o něj žádala ministryně Vlasta Parkanová, když opomněl prodloužit vazbu nyní už odsouzenému několikanásobnému vrahovi Ivanu Roubalovi, připomíná list Právo.

Premiér Miloš Zeman podle Mladé fronty Dnes už zaplatil dvacetitisícovou pokutu za to, že ignoroval verdikt soudu a neomluvil se za urážku bývalého poslance Jozefa Wagnera. Podle Obvodního soudu pro Prahu 2 se tak stalo asi před deseti dny. Zemanovi hrozilo, že pokud peníze nepošle, soud mu zabaví část majetku. Zeman se měl Wagnerovi omluvit za to, že ho v roce 1997 označil za člověka, kterého mezi sebe nechtějí ani komunisté. Při hlasování o jeho případném členství v komunistickém poslaneckém klubu podle Zemana dostal jen tři hlasy. To ale komunisté před soudem popřeli a Zeman neměl čím své tvrzení dokázat.

Bývalý dlouholetý šéf Komerční banky a nynější senátor Richard Salzmann se při výslechu u policie zastal rakouské firmy B.C.L. Trading, která připravila banku podvodnými operacemi o osm miliard korun. Podle Mladé fronty Dnes Salzmann uvedl, že Komerční banka na obchodech s firmou B.C.L. vydělávala značné peníze. Zároveň vyloučil, že jde o podezřelou společnost. "Pokud se za několik let nestane nějaký problém, není důvod se domnívat, že jde o podvodníka. Navíc tento obchod přinášel bance zisk," řekl Salzmann do policejního protokolu před třemi týdny. Policie je přitom přesvědčena, že firma B.C.L. banku podváděla a způsobila jí za čtyři roky miliardové škody, uvídí Mladá fronta Dnes s tím, že za transakci s B.C.L. je kvůli porušování povinností při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku trestně stíháno 11 osob, především bývalých členů představenstva KB. Ty již vyšetřovatel vyslechl a nyní předvolává k výslechům svědky, zejména zaměstnance Komerční banky. Již dříve také požádal o vyslechnutí několika lidí v zahraničí. Salzmann není jako jediný z bývalého vedení banky stíhán, protože nebyl přítomen na jednáních představenstva, které ztrátové obchody s B.C.L schvalovalo.

Mladá fronta Dnes píše, že svědek, který se rozhodne při soudním projednávání vystupovat inkognito, pravděpodobně přijde o náhradu za škody způsobenou odsouzeným. Pokud totiž svou identitu neodhalí, soud mu ji ani přiznat nemůže. Mladá fronta Dnes uvádí případ lidí zmlácených při loňských oslavách vítězství českého hokejového týmu na mistrovství světa v Norsku. Skinheadi tenkrát údajně napadli i ženu v osmém měsíci těhotenství a jejího přítele, který při útoku málem přišel o zrak. Oba napadení byli ochotni vypovídat jen pod podmínkou, že jejich totožnost nebude prozrazena. Jako všichni poškození pak měli nárok žádat soud o přiznání náhrady škody. Vzdali to ale po tom, co je soudkyně upozornila, že by museli uvést nejen své pravé jméno, ale také datum narození a především bydliště. Řešení vidí Mladá fronta Dnes v tom, že odškodnění by mohl pachatel poslat na účet spravovaný soudem a ten by je pak předal do správných rukou.

Zemské noviny píší, že německý novinář, který před časem natočil reportáž v nočním Chebu a skrytou kamerou se mu podařilo zachytit údajnou dětskou prostitutku, podle chebských Romů podváděl. V reportáži se z mladičké třináctileté prostitutky vyklubala volavka, která novináře zřejmě jen nalákala do bytu. Tam Němce její příbuzní okradli. Romský poradce Tibor Petík prý ale zjistil, že reportér nejprve aktérům zaplatil, aby hráli přesně to, co chtěl. Petík zvažoval, zda podat na reportéra trestní oznámení - nakonec ale věc nechal na policii, která má podle něj stejné poznatky jako oni. Tamní policie ale podle Zemských novin zatím obvinila pouze muže, kteří měli reportéra obrat o mobilní telefon a pět set marek.

Lidové noviny poznamenávají, že výdělky zaměstnanců v bankovnictví a pojišťovnictví rostou obvyklým tempem, a to i přesto, že krize českého peněžnictví ještě není zdaleka u konce. Podle statistik vydělávají lidé v bankách o 16 procent více než loni - skoro 23 tisíc hrubého - v ostatních zaměstnáních se ale průměrný plat zvýšil jen o sedm procent. Dobré časy zažívá i státem zachraňovaná Komerční banka - průměrná mzda tam během loňského roku vyrostla o deset procent. Platy tam už ale neporostou plošně - podle personálního ředitele Petra Bodláka dostanou přidáno hlavně ti, kteří se přímo podílejí na zlepšování hospodářství. Komerční banka navíc podstatně "hubne" - za poslední dva měsíce odešlo z ústavu 16 set lidí a do konce září má odejít dalších 2 a půl tisíce zaměstnanců.

Zemské noviny a České slovo se vracejí k utajené technoparty, která se uskutečnila na konci července v Lipnici na Českobudějovicku. Po nedávné technoparty v Lipnici zůstala v tamních obyvatelích hořkost a v okolí zpustošené pole, píší. Přitom skutečnost, že minulou sobotu se v Curychu zúčastnilo průvodu "street party" půl miliónu tančících mladých lidí, listy nepřekvapuje. Spíše poukazují na to, že švýcarské dráhy vypravily pro fanoušky techna asi 50 speciálních vlaků a sami organizátoři průvodu poskytli k zajištění bezpečnosti kolem 900 osob. Proč to jinde jde a v Česku taková akce vyvolá jen rozpaky, vztek občanů a výmluvy úřadů? ptají se deníky a dodávají: U Lipnice se téměř pětidenní akce zúčastnilo "pouhých" 500 lidí a za tu dobu se nenašel nikdo kompetentní, kdo by zjednal pořádek. Navíc uvedení plochy do původního stavu se odhaduje na 200.000 korun. Naopak ve Švýcarsku přináší takový průvod místní ekonomice každoročně 60 až 90 miliónů franků. Takže místo škod a vzteku to může být i dobrý obchod, uzavírají Zemské noviny a České slovo.

Hádky o to, zda mají mít občané možnost rozhodovat o nejdůležitějších otázkách přímo, nemají z praktického hlediska podle Hospodářských novin smysl. Hlavním přesvědčením dvou nejsilnějších politických stran je, aby se lid lidového hlasování zúčastňoval co nejméně. To je patrné i z posledního návrhu vicepremiéra Pavla Rychetského, podle něhož by referendum mohlo vyvolat nejméně 300.000 lidí. Obavy ODS ze zneužití přímé demokracie nejsou tedy na místě, protože získat předpokládané čtyři milióny hlasů, se jeví jako iluzorní při vyhlášení jakékoli otázky. Česká republiky však zákon o referendu potřebuje a potřebovala. Většina civilizovaných zemí ho uplatňuje a bude ho požadovat i po Česku. Nelze ani zapomenout na to, že se vždy jedná o velmi silné poselství voličů politikům: A to by byl při dnešní myšlenkové prázdnotě české politické scény největší přínos referenda, konstatují Hospodářské noviny.

Pracovníci bank a pojišťoven dostaly přidáno. U pojišťoven se dá růst mezd podle Lidových novin ještě vysvětlit, ale v bankách, na které každý z nás doplatil a ještě doplatí mnoha tisíci korunami, je to zvláštní. Jak se list domnívá, je také divné, že lidé, kteří se v menší či větší míře podíleli na "úspěších" mateřské firmy, berou peníze, které převyšují mzdu třeba učitele po 20 letech praxe. Nikde na světě sice učitelé neberou více než bankéři, ale v České republice mohou kantoři oprávněně cítit hořkost, když začnou svou mzdu s kýmkoliv srovnávat. Přestože premiér Miloš Zeman sliboval, že pozvedne prestiž učitelů, zatím se o to nepokusil. Svou politikou totiž dává lidem pracujícím ve školství najevo jediné: pokud se jim nelíbí platy, ať si hledají práci v bance nebo pojišťovně, konstatuje Lidové noviny.

První český počítačový expert má zelenou kartu pro práci ve Spolkové republice Německo. O zvláštním pětiletém pracovním a pobytovém povolení, které v úterý převzal z rukou německého velvyslance Hagena Lambsdorffa Marián König z Brna, informují Hospodářské noviny. Píší, že tato země tak zahájila dovoz 20 000 nedostatkových odborníků z nečlenských zemí Evropské unie, k čemuž ji donutily obavy z technologického zaostávání. V posledních letech totiž němečtí experti často odcházejí do zahraničí, hlavně do zemí Evropské unie a do Spojených států amerických. König již v pondělí nastoupí v počítačové firmě ve městě Höxter ve spolkové zemi Severní Porýní- Westfálsko.