Přehled tisku

Z českých deníků s datem 10. srpna 2000 vybírala Renata Prátová.

Návrhu zákona o referendu, který vypracoval vicepremiér Pavel Rychetský, se věnují Hospodářské noviny. Podle nich jsou spory o lidové hlasování spory o základní podobu života společnosti: Buď se občanům umožní rozhodovat přímo, nebo za ně budou vždy rozhodovat jejich zástupci. Právě z tohoto hlediska jsou pochopitelné a přirozené naprosto protichůdné názory politických stran a z nich vyplývající ostré půtky, píše deník. Ani z posledního návrhu zákona o referendu, který vypracoval vicepremiér Pavel Rychetský, není podle Hospodářských novin jasné, jaké má Česká strana sociálně demokratická opravdu názory. Na jednu stranu chce, aby se lidé dostavili k urnám kvůli pěti procentům voličů, kteří mohou vyvolat hlasování. Ale jeho výsledek musí schválit desetkrát více lidí, tedy při stoupající neochotě jít k urnám meta dosažitelná jenom naprosto výjimečně. Takže přepsáno do češtiny: Hlasovat se bude, ale nebudou výsledky, konstatuje list. Potom má podle něj pravdu Občanská demokratická strana, že se bude jednat "o nesmyslný a ještě k tomu drahý špás". Jestliže je známa neochota rozhodujících stran podpořit zákon o referendu, je i Rychetského snaha zbytečná, soudí deník. Ale také je známo, že když se něco opakuje dostatečně dlouho a v dostatečné intenzitě, všichni si na to zvyknou. A na to se zřejmě vicepremiér spoléhá a ve vhodné chvíli nakonec referendum prosadí," uzavírají Hospodářské noviny.

Selhání velkého řádu - takový je titulek komentáře v deníku Právo. List je toho názoru, že takového selhání se dopustila česká vláda. Kabinet totiž svým nařízením dosud nevydal vzorové stanovy pro vlastníky bytů, kteří od 1. července většinou tvoří společenství s právní subjektivitou. Přitom se majitelé musejí do konce září sejít na shromážděních, která volí zástupce právnické osoby a přijímají její stanovy. Jde skutečně o selhání velkého řádu, tvrdí deník. Vlastníci bytů mají už dost starostí s tím, aby se vůbec stihli seznámit se zásadními změnami, které pro ně postavení právnické osoby bude znamenat. Vláda jim proto situaci měla usnadnit a vzorové stanovy nachystat dřív. Podle listu na to měli úředníci času dost. Jak deník Právo zároveň dodává, za celou situaci je odpovědný i konkrétní viník - Ministerstvo pro místní rozvoj. Právě to mělo návrhy stanov připravit. Nevydat včas něco, co zákon předpokládá, se ve slušné zemi prostě nedělá, domnívá se deník Právo.

Představa ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly, že diskriminaci žen vyřeší prosazením zákonů, které je budou zvýhodňovat v zaměstnání, podle Mladé fronty Dnes faktické rovnoprávnosti pohlaví jen uškodí. Otvírá se prostor pro despekt mužských kolegů, ironii, narážky. I kdyby byla žena silnou osobností s přirozenou autoritou, v tu chvíli se stává handicapovaným člověkem. Jen kvůli zákonu. Ani pracovní atmosféra pak nejspíš nebude patřit k nejlepším, míní list. Souhlasí s tím, že jsou ženy v zaměstnání diskriminovány, ale situace se podle deníku změní teprve tehdy, až zmizí předsudky o tom, že pro sebevzdělanější ženy je prioritou rodina a domácnost. Dokud tyto předsudky nepadnou, žádné zákony nic nezmůžou. Ba naopak, mohou jejich pád jen oddálit. Proti zvyklostem společnosti je papír z parlamentu velmi slabým soupeřem, soudí Mladá fronta Dnes. Podle ní je třeba jít proti diskriminaci jinak: Je třeba zbořit staré konvence, podle nichž je nepřijatelné, aby žena dala kariéře přednost před kuchyní. Společnost se musí myšlenkově vyrovnat s tím, že existuje něco jako pomocnice do domácnosti či na hlídání dětí. Závěrem Mladá fronta Dnes konstatuje, že bourání společenských předsudků nebude snadné a ženy s tím musí počítat.

Hospodářské noviny se zamýšlejí nad oživením české ještě nedávno kolabující ekonomiky. Prvním náznakem oživení byl podle nich růst průmyslové výroby. Skutečně dlouhodobější zlepšení však signalizuje až růst stavebnictví, konstatuje list. Potěšující zpráva tohoto druhu přišla až letos v březnu. Po celkovém poklesu v tomto odvětví od jara roku 1998 byl totiž zaznamenán první růst. Za ještě příznivější signál považují Hospodářské noviny zjištění, že stále roste i počet vydaných stavebních povolení. Navíc investiční výdaje ze státního rozpočtu určené na tento rok jsou zatím vyčerpány pouze z necelých 38 procent. Znamená to tedy, že ve druhém pololetí by ve stavebnictví mohl začít dlouho očekávaný trvalý a poměrně silný růst. Ani vyhlídky pro příští rok by nemusely být pesimistické, protože se chystají fondy na pomoc výstavbě nových bytů. Navíc je tu další plus. I ve stavebnictví si nedostatek financí vyžádal snížení pracovníků, a tak produktivita práce nezanedbatelně vzrostla. Zdá se tedy, že i toto odvětví se už skutečně odrazilo od svého dna, píší Hospodářské noviny.

Týden staré prohlášení arcibiskupa Miloslava Vlka, podle nějž se katolická církev v České republice nachází v krizi, se potvrdilo dřív, než zřejmě primas český sám čekal, uvádějí Lidové noviny. Jeho slova podle listu potvrzuje i prozatím poslední skandál v řadách církve - případ faráře Františka Merty, stíhaného od července za pohlavní zneužívání ministrantů. Církev se ve středu za Mertovo chování omluvila. "Litujeme toho, že pravděpodobně došlo k takovému jednání, které vzbudilo velké pohoršení a chtěli bychom se omluvit všem postiženým", stojí v prohlášení biskupské konference. "Skandály tohoto typu někdy eskalují vnitrocírkevní krize", řekl deníku katolický kněz Tomáš Halík. I ve světovém měřítku existují podle Halíka v katolické církvi dva proudy zjednodušeně řečeno "liberální" a "konzervativní". Právě toto dělení lze vypozorovat i na případu faráře Merty. Michaela Freiová z Občanského institutu, představitelka konzervativního křídla v řadách katolíků, pro list uvedla: "Připomíná mi to atmosféru z let 1945 až 1948, kdy se začaly objevovat útoky na církev". Podle ní se podezření, že farář páchá trestnou činnost, mělo vyšetřit "razantně, ale diskrétně" uvnitř církve a na policii se obrátit až v případě hodnověrných důkazů, že jde o trestný čin. Naopak kněz Ivan Štampach, který na protest proti převládajícím poměrům nedávno z katolické církve vystoupil, tvrdí, že církev v případě Merty reagovala chybně. "Církev je veřejná instituce a to, co se v ní děje, by se nemělo před veřejností skrývat", říká Štampach, podle nějž se mělo olomoucké arcibiskupství, pod které Merta spadal, obrátit na policii dřív, než to udělal student teologie Václav Novák, který celý případ svým trestním oznámením letos na jaře rozpoutal. Jak Štampach dodal, je ale samozřejmě třeba ctít zásadu presumpce neviny. Otázku, zda olomoucký arcibiskup Jan Graubner měl úřady o faráři Mertovi informovat dříve, řeší v současné době i policie, uvádí dále deník. Ta totiž prošetřuje i trestní oznámení, které na olomouckého arcibiskupa podal student teologie Václav Novák. Ten je přesvědčen, že se Graubner snažil Mertovy činy ututlat. Novák Graubnerovi vytýká, že faráře pouze přeložil na jinou faru, přestože prý měl o jeho sexuálním obtěžování víc než rok věrohodná svědectví. V novém působišti měl Merta ve svém chování pokračovat, ale arcibiskup zasáhl a kněze odvolal až poté, co Novák předal věc policii. Od okamžiku, kdy student teologie vystoupil proti církevní autoritě, se setkal s mnoha slovními a několika fyzickými útoky na svou osobu ze strany kněží i řadových farníků. Graubner ke kauze od jejího propuknutí mlčí, omezuje se jen na krátká vyjádření. Ve středu novinářům řekl, že odstoupit nehodlá a zopakoval, že neměl dostatek hodnověrných důkazů, aby Mertu suspendoval, dodávají Lidové noviny.

Britové mají v Evropě nejraději Česko, píše Mladá fronta Dnes. Vyplývá to z ankety, kterou už řadu let pořádají renomované britské listy The Guardian a The Observer. Sedmnáct tisíc čtenářů letos v létě rozhodlo, že se Česko umístilo na prvním místě v kategorii "oblíbená evropská země" a Praha obsadila devátou příčku mezi nejpopulárnějšími světovými městy. Pokud si však odmyslíme mimoevropské metropole, tak se Praha umístila na druhém místě za Benátkami. "Mám dojem, že ve vidění Britů jdeme nahoru. Projevuje se to i v novém obrazu škodovky, která je tady velmi úspěšná. Když se zeptáte Brita, vždy bude něco vědět o Praze a někteří vědí o české hudbě dokonce tolik, že si ani neuvědomují, že je česká," řekl Mladé frontě Dnesčeský velvyslanec v Británii Pavel Seifter. Marie Vitáková z ministerstva pro místní rozvoj zase soudí, že důležité je i to, že Britové objevují také české regiony a nejezdí jen do Prahy.

Lidové noviny informují o tom, že v severovýchodním cípu Čech, rodišti Aloise Jiráska, v pátek začíná už 70. ročník nejstaršího evropského festivalu amatérských divadel Jiráskův Hronov. Vzhledem k jubileu má letošní přehlídka zvlášť slavnostní ráz, poprvé proběhne jako mezinárodní festival nevládní organizace amatérských divadelníků AITA/IATA a záštitu nad ním převzal prezident republiky Václav Havel a Česká komise pro UNESCO. Vedle třinácti českých amatérských souborů se na přehlídce představí také osm souborů z Německa, Litvy, Ruska, Holandska, Francie a Slovenska. Festival vyvrcholí 19. srpna promenádním koncertem a ohňostrojem, dodávají Lidové noviny.

Autor: Renata Prátová
spustit audio