Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 22. srpna připravila Kateřina Brezovská.

Lidové noviny konstatují, že kvůli nízkým mzdám se do školství nehrnou čerství absolventi pedagogických fakult. Děti na základních školách tak často učí lidé, kteří nemají patřičné vzdělání. Nástupní plat učitele na prvním stupni základní školy sedm tisíc korun hrubého příliš neláká vysokoškoláky z pedagogických fakult. Za katedrou nikdy nestane například zhruba polovina absolventů plzeňské pedagogické fakulty. Ve větších městech totiž nemohou sehnat práci a do venkovských škol se jim nechce. Řada z nich raději hledá uplatnění v komerční sféře, která platí lépe než školství. Celkem pracuje v kraji ve školství deset tisíc lidí, z toho sedm tisíc pedagogů. Problém s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil je především v mateřských školách a na prvním stupni základních škol. Ministerstvo školství nedostatek učitelů sleduje a připravuje řešení. Jak vyplývá z mezinárodních statistik, Češi a Maďaři platí své učitele nejméně, zároveň však mají největší nároky na jejich vzdělání.

Mladá fronta Dnes píše, že přestože v příštím roce dojde k růstu cen elektřiny pro domácnosti o 14 procent, mohou některé z nich ušetřit. Ministerstva průmyslu a financí se totiž dohodla na sazbách, ze kterých si lidé budou moci vybrat tu, která nejvíce vyhovuje jejich spotřebě. Nový ceník počítá také s výhodnějšími sazbami pro chalupáře a pro uživatele ekologických tepelných čerpadel. Slevu mají dostat i domácnosti využívající kombinované vytápění elektřinou, tedy s akumulačními kamny. List poznamenává, že se mohou vyskytnout také opačné případy, kdy lidem mohou výdaje na elektřinu vzrůst. Regionální distributoři, kteří lidem elektřinu prodávají, už mají na nové sazby připravenou velkou informační kampaň. I když nový sazebník začne platit od ledna, na změnu tarifů bude čas téměř celý rok. Nové smlouvy budou nabíhat postupně, podle toho kdy se dělají odpočty, píše Mladá fronta Dnes.

Absolutní zákaz užívání státních symbolů České republiky pro komerční účely by měl přinést zákon, který bude ve středu projednávat vláda. Jak píší Lidové noviny, česká vlajka nebo znak by se tedy v budoucnosti už neměly objevit na žádném výrobku a to ani sportovních suvenýrech nebo na upomínkových předmětech. Ministerstvo vnitra, které návrh zákona vypracovalo, se domnívá, že podle stávající úpravy jsou naše státní symboly často zneužívány k podnikatelským účelům. Tady pak často dochází k jejich nevhodnému a nedůstojnému použití. Pro příště by se tady neměla objevovat třeba trička s naší vlajkou nebo hrníčky se státním znakem. Tento zákaz by měl být podle vládního návrhu zákona o užívání státních symbolů bez jakýchkoli výjimek. Zároveň chce tento zákon liberalizovat používání české vlajky. Bude-li některá firma chtít projevit kladný vztah k republice, může mít českou vlajku vyvěšenou po celý rok, což podle současných předpisů nejde. Naopak pro toho, kdo bude naši vlajku úmyslně poškozovat, hanobit či jinak zneužívat, se pokuta zvýší z nynějších 3000 až na 10 tisíc korun. Problematické ale může být posouzení využití vlajky třeba u rozjařených sportovních fanoušků. Vzhledem k tomu, že zákon jasně hovoří o "úmyslu", není se podle ministerstva vnitra třeba obávat postihu třeba při nadšeném, ale nevhodném povzbuzování národního mužstva.

Úmysl ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly dát nezaměstnaným možnost přivydělat si a přitom nepřijít o podporu v nezaměstnanosti dostává podle deníku Právo konkrétní podobu. Podle věcného záměru zákona o zaměstnanosti, který má list k dispozici, by bylo možno si přivydělat až 2249 Kč měsíčně. Rozsah práce by podle záměru měl být kratší než polovina týdenní pracovní doby a výdělek by měl být nižší než polovina minimální mzdy. Podle novelizovaného Zákoníku práce bude předepsaná týdenní pracovní doba od ledna 40 hodin. Nezaměstnaný by si tedy mohl přivydělávat méně než 20 hodin týdně. Minimální mzda je od letošního července stanovena na 4500 Kč, to znamená, že měsíční přivýdělek nezaměstnaného by mohl dosáhnout maximálně zmíněných 2249 korun.

Město Prostějov přispěje půlmiliónem korun na zábavnou megashow Rodáci se vracejí, nad níž převzal záštitu ministr zahraničí a senátor za Prostějovsko Jan Kavan. Ten na podzim obhajuje své senátní křeslo a opozice v prostějovském zastupitelstvu, kde jsou i tři Kavanovi protikandidáti, tvrdí, že město tak nepřímo sponzoruje ministrovu kampaň. Píše o tom Mladá fronta Dnes. Kavanův mluvčí Aleš Pospíšil popřel, že by chtěl ministr Kavan megashow využít v předvolebním boji a zdůraznil, že akci pořádá soukromá společnost, která Kavana pozvala. Pořadatel akce, společnost TK Plus také tvrdí, že akce, na níž se sjedou do Prostějova hvězdy tuzemské popkultury a významní sportovci pocházející z okresu, nemá s Kavanovou senátorskou kampaní nic společného. Tvrzení, že by město platilo Kavanovu kampaň odmítl i starosta Prostějova a kandidát do Senátu Jan Tesař. "Město není pořadatel, jen jsme přispěli," řekl Mladé frontě Dnes.

Perné chvilky připravují podle Mladé fronty Dnes jabloneckým železničářům děti, které se o prázdninách nudí. Na projíždějící vlaky házejí jablka nebo kameny, postávají na trati a před lokomotivou uskočí teprve na poslední chvíli. Některé z nich záměrně matou řidiče aut na železničních přejezdech. "Na frekventovaném přejezdu propojí dva izolované úseky kolejových obvodů jednoduchými drátky," postěžoval si přednosta Českých drah v Jablonci nad Nisou Jindřich Berounský. "Tím způsobí situaci, jako kdyby měl zrovna projíždět vlak. Spustí se závory a naskočí červená. Po chvíli se závory zvednou, aniž vlak projel. Řidiči čekají zbytečně a jsou zákonitě naštvaní." Na projíždějící soupravu děti také házejí zralá jablka nebo kamení. "Když se ovoce rozplácne na skle, není to nic příjemného," připustil strojvedoucí Rudolf Šolc. "Horší by samozřejmě bylo, kdyby děti trefily někoho z cestujících." Se životy lidí ve vlaku si děti nebezpečně pohrávají i tak, že na trať položí kameny nebo větve. "Jednou také přivlekly na koleje betonovou skruž, ta naštěstí odlétla, takže vlak nevykolejil," dodal přednosta Berounský.

Životní styl neandertálců, kteří před čtyřiceti tisíci lety obývali i štramberskou jeskyni Šipku, se počátkem léta rozhodl napodobit cestovatel a dobrodruh Pavel Knebl z Tiché. Jak píší Zemské noviny, uvnitř této národní přírodní památky založil z recese Ministerstvo pro primitivní ekologii Valašského království. Úřaduje v něm oblečen pouze do bederní roušky, na ohništi si smaží pšeničné placky a v noci spí zabalen do zvířecích kožešin. Během krátké doby se mu podařilo získat také následovníky. "Do jeskyně mě přilákala vůně jídla. Neměl jsem už žádné peníze, takže jsem se rozhodl v Šipce zůstat," říká student Jiří Sonnevend z Olomouce, který Štramberk navštívil při svém letním vandrování po Moravě. V jeskyni bydlí s Pavlem Kneblem už druhý týden. Každé ráno mele obilí na kamenném mlýnku a vyrábí řídké těsto, z něhož pak na plechové pánvi peče placky. "Brzy už budu muset odjet, protože mě čeká zápis na vysoké škole," lituje Jiří Sonnevend. Pracovníci Agentury ochrany přírody však pro počínání mladých nadšenců nemají pochopení. "Pokud jim ministerstvo životního prostředí nedalo povolení, nemohou v Šipce zůstat. Přírodní rezervace by tím mohla utrpět," uvedl Stanislav Hrabovský. Představitelé Štramberku naopak osídlení jeskyně podporují. "Dosud to byla jen díra ve skále, o níž většina turistů nic nevěděla. V současnosti Šipku navštěvuje mnohem více lidí," uvedl starosta Štramberku Jan Socha. Počátkem července úřady nařídily, aby recesisté chráněnou památku vyklidili. Ti však zatím nemají v úmyslu se stěhovat a věří, že jim ministerstvo životního prostředí dá k pobytu v jeskyni souhlas.