Přehled tisku

Většina deníků informuje o ústavní stížnosti, kterou prezident Václav Havel v pondělí podal na novelu volebního zákona. Tisk v této souvislosti komentuje přístup Občanské demokratické strany, jejíž představitelé zpochybnili Havlovu nestrannost a výkonná rada strany jej nepřímo obvinila z elitářství.

Volební zákon schválený pod tlakem šéfa Občanské demokratické strany Václava Klause na premiéra Miloše Zemana a následnými výhrůžkami předsedy sociální demokracie vlastním senátorům čeká poslední zkouška, a to u Ústavního soudu, píše deník Právo. Prezident Václav Havel se podle listu ve své ústavní stížnosti na novelu zákona rozhodl riskovat. Tím, že do ní uvedl všechny pasáže týkající se volebního systému - a ne například jen modifikovaný prvek metody přepočítávání hlasů - nutí ústavní soudce, aby zrušili takříkajíc všechno, nebo nic, míní deník. Zruší-li soud například tři odstavce týkající se D'Hondtovy metody, měl by logicky odstranit i počet krajů a tak dále. Pro soud bude velice obtížné zjistit, zda v daném případě jde ještě o poměrný systém, nebo už nikoliv, uvažuje deník Právo. Větší šanci má podle něj možná stížnost na zvýšení hranice pro vstup do sněmovny předvolebním koalicím, jejímž vrácením do původního znění by se v zákoně nic nestalo. Prezident Havel však podle listu prokázal taktické schopnosti, když oproti očekávání nenavrhl zrušit snížení státního příspěvku za hlas z 90 na 30 korun, ačkoli v červnu tím mimo jiné zdůvodnil své veto novele. Zároveň tím prezident trochu opomněl neparlamentní strany, kterých se jinak zastává, uzavírá deník Právo.

Hospodářské noviny udivuje forma reakce Občanské demokratické strany na ústavní stížnost prezidenta Václava Havla týkající se novely volebního zákona. Prezident především nepodal návrh k Ústavnímu soudu v náhlém víkendovém hnutí mysli. Svůj nesouhlas s úpravami volebního zákona z pera ODS a ČSSD a přesvědčení o jejich protiústavnosti dával najevo od samého začátku, píše list a dodává, že k podivení by spíše bylo, kdyby prezident tento poslední krok neučinil. ODS má pochyby o nestrannosti hlavy státu a o čistotě jeho úmyslů vůbec. Byl prý veden politickými, nikoli odbornými argumenty, připomíná deník vyjádření občanských demokratů. Domnívá se však, že nestrannost se tu spíše zaměňuje za podřízení smluvně opoziční mašinérii, která sama si navrhla, sama si schválila. Na rozdíl od názorových přestřelek politiků bude Ústavní soud posuzovat dopad novinek obsažených v zákonné normě na Ústavou zaručenou volnou soutěž politických stran a na zachování poměrnosti volebního systému komplexně. A to i s ohledem na několik vlastních významných rozhodnutí týkajících se politického prostředí, konstatují Hospodářské noviny. Tuto skutečnost považují za důležitější než jednotlivosti používané jako politický klacek z jedné či druhé strany.

Lidové noviny se v souvislosti s přípravami na podzimní zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky zamýšlejí nad páteční výzvou ministerstva zdravotnictví. Pražané by se podle ní měli počátkem září předzásobit potřebnými léky, protože během zasedání finančníků prý lékaři nebudou mít čas na psaní receptů. Budou totiž naplno zaměstnáni ošetřováním raněných demonstrantů, bankéřů, politiků a policistů, píše list. Prohlášením ministerstva zdravotnictví zatím podle deníku vyvrcholila hysterie, která se kolem zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky vytváří. Leckdo si už zvykl, že ministr vnitra Stanislav Gross kudy chodí, tudy mluví o srážkách s odpůrci globalizace, které jeho muži budou s příslušnou tvrdostí likvidovat. Že se k volání po krvi připojí i většinou rozumní zdravotníci, ale čekal málokdo, poznamenávají Lidové noviny. Závěrem dodávají, že v této hysterii lehce zapadne skutečnost, že v září nepůjde o prázdné válčení, nýbrž o zásadní diskusi nad globalizací.

Hospodářské noviny upozorňují, že letošní státní rozpočet nemusí skončit plánovaným schváleným schodkem 35 a půl miliardy korun. Už teď existují faktory, které mohou plánovaný deficit zvýšit i snížit. Deníku to potvrdil náměstek ministra financí Eduard Janota. Vše podle něj závisí na vývoji ekonomiky v druhé polovině roku a na rozhodnutí vlády o dodatečných rozpočtových výdajích. Některé z žádostí ministrů o další peníze z rozpočtu bude vláda projednávat v nejbližších dnech. Příjmová strana pravděpodobně dopadne s lepším výsledkem než oficiálně očekávaných 592,1 miliardy korun. Náměstek ministra financí očekává až o tři miliardy lepší inkaso daní. Státní rozpočet vybral do začátku července téměř 70 procent očekávaných příjmů. Druhé pololetí přitom bývá ještě daňově silnější. Ministerstvo financí může proto mít důvod k optimismu, konstatují Hospodářské noviny.

Deník Právo polemizuje s tvrzením několika německých časopisů, podle kterých se Česká republika stala rájem sexuální turistiky. Například německý týdeník Der Spiegel napsal, že zejména na hranicích s Německem v Česku bují i dětská prostituce, a to v masovém měřítku. Z Německa za ní údajně přijíždějí celé autobusy sexuálních turistů a úřady v Chebu to prý ignorují. Čeští odborníci s tím nesouhlasí. Jitka Gjuričová z ministerstva vnitra tvrdí, že situace tak dramatická není. Neexistuje žádný dokumentovaný případ dětské prostituce. Pokud se prostituce nezletilých opravdu děje, pak k ní podle starosty Chebu Václava Jakla dochází spíše skrytě. Gjuričová soudí, že se jedná o politickou hru, která někomu slouží. Kdyby z německé strany neexistovala poptávka po dětské prostituci, nebyla by ani nabídka, řekl deníku Právo Petr Želázko z kriminální policie.

Mladá fronta Dnes informuje o příspěvcích, na které mají nárok zdravotně postižení lidé v České republice. Vedle invalidního důchodu existují totiž také zákonné sociální dávky a příspěvky. Na ty ze zákona přímo nárok není a vyplácejí se na základě žádosti - například na telefon, bydlení, dopravu či rekreaci. Lidé o nich však někdy vůbec nevědí. Lékař jim totiž často pouze vystaví potvrzení o vydání průkazu zdravotně postiženého a další informace si musí shánět sami. Hlavně starší lidé nejsou na tento postup vinou minulých dob zvyklí. Od 1. července přitom například mohou zdravotně postižení jezdit po dálnici zadarmo a nemusí si ani nikde vyzvedávat dálniční známku. Mnoho lidí také neví, že někteří prodejci poskytují invalidům až sedmiprocentní slevu při nákupu nového vozu. Získání podobných příspěvků však není automatické. Záleží na posouzení lékařské komise či úřadu, dodává Mladá fronta Dnes.

Zřejmě začátkem října se bude Vrchní soud v Praze zabývat odvoláním v kauze bývalého výkonného místopředsedy Občanské demokratické strany Libora Nováka, kterého městský soud v červnu zprostil obžaloby za více než miliónové daňové úniky v souvislosti se sponzorováním strany. Píše to deník Právo s odvoláním na vyjádření předsedy senátu vrchního soudu, jemuž byl případ přidělen. "Všechny termíny v srpnu a v září máme už plné. Takže se bude rozhodovat zřejmě začátkem října," řekl listu soudce s tím, že zatím spis studují. Na tom také závisí, zda bude odvolání projednáno ve veřejném nebo v neveřejném zasedání. "Vzhledem k tomu, že jde o zprošťující rozsudek, není vyloučeno ani neveřejné zasedání v případě, že bychom věc třeba pro procesní nedostatky vraceli soudu prvního stupně k novému projednání a rozhodnutí," dodal předseda senátu. Rozhodnutí městského soudu přivítali především představitelé ODS, většina zákonodárců ostatních parlamentních stran jej respektovala, někteří však netajili své překvapení. Verdikt soudu odmítl státní zástupce, který se proti němu na místě odvolal, takže případ bude projednávat vrchní soud, uvádí deník Právo.

Delší dobu trvající tiché názorové střety na půdě České filharmonie, které však nemají podobu někdejší hlučné vřavy kolem bývalého šéfdirigenta Gerda Albrechta, vyústily v pád jejího generálního ředitele, informuje Mladá fronta Dnes. Jiřího Kováře totiž v pondělí odvolal ministr kultury Pavel Dostál. Ministrova mluvčí Dita Fuchsová oznámila, že se tak stalo na základě doporučení členů Dostálovy rady pro Českou filharmonii kvůli neshodám mezi Kovářem a orchestrem, šéfdirigentem Ashkenazym, odbory a Unií hráčů. Tyto neshody trvají zhruba dva roky. "Pan ředitel dodnes nepochopil, že řídí umělecký ústav a ne polovojenskou jednotku," charakterizoval výhrady hudebníků Vladimír Manoušek z odborového klubu České filharmonie. Podle něj jde o drobnosti, které však znechutily celý orchestr. Jiří Kovář byl ve funkci generálního ředitele České filharmonie prozatímně, ovšem už pět let. Odvoláním se prý necítí zaskočen, neboť věděl o chystaném výběrovém řízení na funkci, které se chystá a jehož se chce zúčastnit, dodává Mladá fronta Dnes.

Poslední předpremiérové přípravy vrcholí na Divadelní lodi bratří Formanů, která kotví ve Štěchovické laguně v okrese Praha-západ, píší Lidové noviny. Loď se chystá připlout do Prahy a ve čtvrtek 20. července večer se na ní uskuteční premiéra dramatizace pohádkové feérie Alexandra Grina Nachové plachty. Divadelní loď je součástí letního projektu Praha - město na řece a podle dramaturga společnosti Praha - Evropské město kultury roku 2000 Ladislava Kantora jde o originální a patrně nejviditelnější část tohoto projektu. Loď, která bude pravidelně vyplouvat od nábřeží Ludvíka Svobody z prostoru mezi Štefánikovým mostem a botelem Albatros, pojme asi 170 diváků. Bratři Formanovi doufají, že se příští rok podaří vyplout také do zahraničí, zájem projevily například Benátky, uvádějí Lidové noviny.

Zemské noviny přinášejí informaci o tom, že česká reprezentace Hasičského záchranného sboru na 6. světových hrách hasičů v Paříži podle opožděně vydaných oficiálních výsledků vybojovala 14 zlatých, 14 stříbrných a 13 bronzových medailí. Deset hasičů u Eiffelovy věže získalo certifikát záchranáře světové třídy. Sto patnáct reprezentantů startovalo ve sportovních individuálních a kolektivních olympijských disciplínách, soutěži profesionální zdatnosti a v neolympijských zábavních sportech. Vrchní požární rada Miroslav Štěpán nebývalou medailovou úrodu označil za důkaz zdatnosti českých hasičů. "Jsem hrdý na to, že tak skvěle obstáli v nejtěžší světové konkurenci," řekl Zemským novinám Miroslav Štěpán.