Přehled tisku

Hlavním tématem komentářů českých novin je čtvrteční projednávání vládní zprávy o jejím dosavadním působení: Jak píše Mladá fronta Dnes, premiér Miloš Zeman je s prací vlády v polovině jejího funkčního období navýsost spokojený. Sebe a své ministry pochválil před Poslaneckou sněmovnou v pravidelné zprávě o plnění programového prohlášení. Opozice však práci ministrů tvrdě zkritizovala. Nejhlasitější přitom byli poslanci Unie svobody a KDU-ČSL, kteří si za to paradoxně vysloužili pokárání od ODS. Premiér Zeman před poslanci nejdříve vypočítal úspěchy svého týmu: výkonnost ekonomiky roste stejně jako životní úroveň či příliv zahraničních investic, naopak klesá nezaměstnanost a úspěchy se může pochlubit i hlavní předvolební slib ČSSD - akce čisté ruce. Podle Zemana se díky politice jeho vlády za mřížemi ocitla také "část tunelářů ". To však nezůstalo bez odezvy ze strany opozice. "Vláda důrazně slibovala, že její prioritou bude školství a vzdělávání, a naopak, že korunu nedá soukromým bankám. Realitou dnešního dne je skutečnost, že se poskytuje podpora soukromým bankám v objemu desítek miliard a řada škol přemýšlí, za co budou v zimě topit," prohlásil předseda lidovců Jan Kasal. Kabinet nešetřil ani předseda Unie svobody Karel Kühnl: "Dva roky působení této vlády bych charakterizoval jako dva roky regulací, amatérismu, života na dluh a socialistické bezradnos ti." Vláda podle předsedy ODS Václava Klause sice rychle opustila nesplnitelné předvolební chiméry, ale na druhou stranu se vyhýbá zásadním reformám zdravotnictví a penzijního systému. Před rokem poslanci schválili, že vláda škodí zemi. Něco podobného letos už Zemanovu kabinetu nejspíš nehrozí. Šéf ODS Klaus totiž navrhl, aby sněmovna vzala vládní zprávu s lítostí na vědomí.

Podle Lidových novin nelze od šéfa vlády samozřejmě očekávat, že poslancům předloží dlouhý seznam úkolů a slibů, které kabinet dosud nesplnil. Malá dávka odstupu by mu ale neuškodila. Zeman by měl například říci, že o růst reálných mezd se více zasloužil prudký pokles inflace, že boj s nezamněstnaností neskončil a že ekonomika má ke konjunktuře ještě hodně daleko. Mohl si to klidně dovolit, míní list. Beztak si historie bude pamatovat, že při obratu hospodářství k lepšímu byla u moci jeho vláda.

Lidové noviny také připomínají, že poslanci schválili největší poválečné změny v pravidlech silničního provozu. Vedle bezproblémových nařízení zákaz používání mobilních telefonů, povinné nasazení dětských sedaček se objevila i dlouho očekávaná zásada, která upřednostňuje slabé před silnými. Od ledna budou mít tedy chodci na přechodech absolutní přednost, což v mnohých řidičích vyvolává pochybnost, zda toto ustanovení nebudou přecházející zneužívat. Chodci se zase nemohou zbavit pocitu zadostiučinění při vzpomínce na dlouhé čekání, než se v nekonečné koloně aut objeví ohleduplný řidič, který milosrdně zastaví. Jak tohle pravidlo bude fungovat v praxi, bude podle listu záležet zejména na policistech a osvětě. Deník také připomíná, že díky rozumnější části poslanců neprošly návrhy požadující zrušit omezenou rychlost na dálnici či v obci, které byly na hranici zdravého rozumu. Většina poslanců si uvědomila, že pravidla jsou tu pro všechny. Jedinci, kteří se chtějí ve svých silných vozech prohánět dvoustovkou, ať jedou do Německa. My ostatní chceme přežít, píše autor článku v Lidových novinách.

Mladá fronta Dnes píše, že část toho, co se po nedávném převodu agendy spojené s evidencí obyvatel může snadno o policistech dozvědět v podstatě každý "civil", prozradil už před Vánocemi exministr vnitra Václav Grulich: všem pracovníkům vnitra totiž poslal poštou poděkování za celoroční práci a přání všeho dobrého do nového roku. "V mém domě do té doby netušili, že jsem četník. Od Vánoc to ví i naše pošťačka," konstatoval jeden pražský kriminalista. Někteří policisté se podle něj raději nešíří, čím se živí: ať už ze zvyku - za éry Veřejné bezpečnosti byl na služební odznak hrdý málokdo - či ze strachu, aby se do nich okolí nestrefovalo s policajtskými anekdotami, ale nejčastěji kvůli obavám před pomstou podsvětí. "Pana ministra omlouvá snad jen dobrý úmysl," podotkl pro Mladou frontu Dnes pražský kriminalista.

Česká armáda tají více údajů, než je v Severoatlatnické alianci běžné. Upozorňují na to Zemské noviny. Zveřejňování údajů zakazuje armádě zákon o utajovaných skutečnostech a český občan se tak ve srovnání se zeměmi NATO nedozví nic o využívání peněz z rozpočtu. Přísné regule si úředníci nadiktovali sami. Každý resort si při vytváření zmiňovaného zákona určil vlastní požadavky, vláda je dala dohromady a schválila. Daňový poplatník se nikdy nedozví, co se s jeho penězi děje. Taková informace by totiž podle vlády mohla ohrozit bezpečnost země. Jenže, když informace o výši investic do letecké obrany neohrozí obranyschopnost Spojených států, proč by měly ohrozit Česko? Nebo je stát tak špatný hospodář, že je lepší o tom nevědět? Dost možná, že si ministerští úředníci prostě řekli - co je komu do toho - podivují se nad zákonem Zemské noviny.

Mladá fronta Dnes informuje o dalším posunu v kauze vyšetřování tajného konta ODS. Švýcarské státní zastupitelství totiž potvrdilo, že existuje tajné konto, z nějž se čerpaly prostředky na nelegální financování Občanské demokratické strany. Vyplývá to z odpovědi na žádost o právní pomoc, kterou české úřady obdržely minulý týden z Curychu. ODS existenci takového konta vždy popírala. Předseda strany Václav Klaus odmítl nové informace ze Švýcarska jakkoli komentovat. "Ne, ne, ne," řekl a ihned odešel mimo dosah novinářů. Švýcaři v odpovědi potvrdili, že konto v curyšské bance Credit Suisse, na které se česká policie v souvislosti s ODS ptala, skutečně existuje. Potvrdili i to, že z něj bylo převedeno v přepočtu 45 milionů korun nejdříve do pražské ČSOB a pak do Foresbank na účet bývalého tajemníka hlavní kanceláře ODS Ludvíka Otta. Ten pak peníze používal k financování strany, kdy za ně nakupoval zboží a platil služby na předvolební kampaně, dodává Mladá fronta Dnes.

V Karlových Varech vrcholí Mezinárodní filmový festival. Manýry pozvaných filmových hvězd si vzal na paškál deník České slovo. Podle něj americké stars zavádí ve Varech prvky Hollywoodu - postavily kolem sebe nedostupnou zeď. Alicia Silverstonová neposkytla od pondělka jediné interview, Woody Harrelson zase tvrdí každou hodinu něco jiného. Franco Nero snad ani nepostřehl, kde je a vyřizoval si svá filmová angažmá. A tak se deník ptá - je vůbec nutné osobnosti opojené vlastním úspěchem zvát? Ušetřily by se totiž jak finance, tak ponižování diváků čekajících před hotelem na svou hvězdu.