Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 26. července 2000 připravila Renata Prátová.

Hospodářské noviny se věnují nečekanému, více než desetimiliardovému schodku zahraničního obchodu České republiky za letošní červen. List řadí obchodní bilanci mezi makroekonomické veličiny, se kterými mohli být čeští ekonomové spokojeni. Fakt, že v měsíci červnu skončila obchodní bilance se schodkem 10,3 miliardy korun, sice odborníky mírně překvapil, nicméně není třeba z toho vyvozovat žádné znepokojující závěry, míní deník. Předně, zvýšení dovozu, který tento měsíc dosáhl se svými 112 miliardami korun nejvyšší úrovně v poměrně krátké historii České republiky, lze zdůvodnit vysokými cenami ropy. Celkové ceny nerostných paliv, kam ropa patří, byly totiž dvakrát vyšší než ve stejném měsíci loňského roku. Jako důležité list vidí schopnost růstu vývozu kompenzovat historicky nejvyšší dovozy. Hospodářské noviny uvažují, že zvýšení dovozů spotřebního průmyslového zboží je v důsledku neschopnosti pokrytí zvýšené poptávky domácích podniků. Až čeští výrobci budou nabízet požadované zboží v dostatečném sortimentu a kvalitě budou opravdu konkurenceschopní. A to bude nejjistější brzda pro růst schodku obchodní bilance, soudí v závěru Hospodářské noviny.

Tématem deníku Právo je situace v českém školství. Jak píše, letos se nepodařilo do tohoto resortu zuboženého odlivem kvalifikovaných sil, v němž nejsou peníze na špičkové vybavení, nasypat dost peněz. Podržet banky zdecimované jejich vlastním managementem se jevilo přednější. Všechno měl napravit rozpočet na příští rok, konstatuje list. Ministr školství Eduard Zeman ale podle deníku, na rozdíl od jiných ministrů, nemusí dokazovat, že jeho resort je rozpočtovou prioritou. A co když ty peníze nedostane?, ptá se list. Snad i ministerstvu financí a potažmo celé české vládě a sněmovně, někdo vysvětlí, že české školství neprosí o almužnu, že se jen uchází o peníze na jízdenku do budoucnosti, uzavírá deník Právo.

Na nebezpečí posílení vlivu státu a institucí ve školství upozorňuje Mladá fronta Dnes. Stát si přece neplatíme proto, aby nutil své občany chodit do stejných škol. Naopak jeho povinností je umožnit lidem vybrat pro sebe a své děti takové školy a vzdělání, jaké uznají za vhodné, píše list. Možná na tu svobodu volby doplatíme, ale bude to naše volba. Stát by měl spíš zajistit, aby si lidé mohli školy svobodně vybírat. Taková pestrost je pochopitelně velmi drahá. Není však perspektivnějších investic, než jsou investice do vzdělávání, podotýká Mladá fronta Dnes.

Deník České slovo se zabývá zvláštnostmi českého trhu práce. Všímá si zejména polistopadových změn, kdy se poměrně rychle objevily počítače a technologie, s nimiž nikdo neměl zkušenosti. Mnozí ze starších lidí to podle listu nepochopili a nyní se ocitají před "branami". Jejich místa zaujalo předsudky a špatnými zvyky nezatížené mládí a počítačová vzdělanost bodovala mnohem více než léta zkušeností, ale i tisíce kafíček zkonzumovaných za pracovním stolem, míní deník. Proto podle něj vídáme na vedoucích místech mladíky a mladice, které stárnoucí premiér nazývá rychlokvaškami. Zaplať pánbůh za ně. Premiérovy životní zkušenosti sice nemají, ale tuší, jak na to. Jsou zaměstnáni a neobtěžují státní pokladnu, soudí deník České slovo.

Čeští lékaři nemusejí hlásit chyby svých kolegů policii, uvádějí Lidové noviny. Pacient, který si myslí, že mu ošetřující lékař poškodil zdraví, se musí svých práv prostřednictvím policie domoci sám. Nemůže se totiž spolehnout na to, že oznámení o ublížení na zdraví podá někdo z lékařů či vedení nemocnice. Zákon takovou povinnost neukládá. Trestní řád praví, že občan může být za neoznámení trestného činu soudně stíhán. To však podle právníků neplatí v případě trestných činů způsobených nedbalostí viníka. Lékař proto není povinen hlásit policii chybu svých kolegů, byť by vedla k závažné újmě na zdraví pacienta. Diskuse na téma oznamovací povinnosti se rozvinula v případě pochybení lékařů Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Kvůli omylu v dokumentaci odebrali pacientovi ledvinu, kterou neměli. Policie se případem začala zabývat až poté, co byl zveřejněn v médiích. Žádný z lékařů ani z členů vedení nemocnice podezření na "nedbalostní" trestný čin nenahlásil. Vyšetřování je na samém začátku. "Zatím nevíme, jestli lékaři budou obviněni. Případ jsme přebrali teprve v pondělí," uvedl okresní vyšetřovatel Oldřich Vícha, který má kauzu na starosti. Vícha připustil, že vyšetřování prošetří i podezření na neoznámení trestného činu vedením nemocnice. "Zabývat se tím budeme, ale v tuto chvíli nedokážu říci, zda se někdo trestného činu neoznámení dopustil, nebo ne," dodal pro Lidové noviny vyšetřovatel.

České ministerstvo zdravotnictví si stále neví rady s výrobou krevní plazmy, píše deník Právo. Výstavba nového provozu pro výrobu komplexního sortimentu krevních derivátů firmy Sevac stála už stovky miliónů korun. Navzdory tomu však stále není jisté, zda výroba plazmy bude vůbec zahájena. Za poslední roky se totiž nejen snížila poptávka po krevních derivátech, ale podniku se ani nepodařilo zajistit nezávislost na zahraničních zpracovatelích, poznamenává deník Právo.

Terénní tatrovky ověnčené vavříny ze slavné Rallye Dakar už nejsou majetkem kopřivnické továrny, píší Zemské noviny. Podnik, který se v posledních letech potýká s ekonomickými problémy, je prodal firmě Duo Milana Lopraise, bratra pětinásobného vítěze Dakaru Karla Lopraise. Pod hlavičku firmy přešlo celé závodní oddělení Tatry Kopřivnice. Na Milanu Lopraisovi teď spočívá břemeno. Měl by navázat na slavnou tradici úspěchů továrního týmu. Musí sehnat peníze na účast v africkém dobrodružství. To ale podle listu není novinka, protože tatrovácký Marathon tým finančně podporoval už v posledních dvou ročnících. Mluvčí Tatry Kopřivnice Eva Kijonková prodej vozů potvrdila s tím, že členové týmu požadovali investice do vývoje a výroby nového závodního vozu. Do toho se továrna, která je před prodejem strategickému investorovi podle ní nemůže pouštět. "Přechod soutěžního oddělení pod soukromá křídla ale není důsledkem ekonomické situace. Dělá to tak většina automobilek. Pro jezdce to má i výhodu. Otevírá se jim větší šance pro jednání se sponozory", řekla Zemským novinám mluvčí Tatry Kopřivnice Eva Kijonková.

Moderátora hlavního zpravodajského pořadu České televize Ondřeje Giňu stíhá od úterý policie pro podezření z podvodu, informuje Mladá fronta Dnes. Giňa podle vyšetřovatele v době, kdy ještě nepracoval v televizi, pobíral neoprávněně sociální dávky. "Mám dojem, že je předčasné to teď komentovat. Celá záležitost je v rukou policie", řekl moderátor. Od minulého týdne čelí totožnému podezření také Giňů otec Ondřej - jeden z nejznámějších romských aktivistů v České republice. Vyšetřování je teprve na začátku. Většina odborníků na romskou problematiku však připouští, že celá záležitost zásadně ublíží romské komunitě. Lidé z romské meziresortní komise včetně jejího předsedy Petra Uhla odmítají Giňův případ oficiálně komentovat, uzavírá Mladá fronta Dnes.

Autor: Renata Prátová
spustit audio