Přehled tisku

Výběr článků z českých deníků s datem 4. září připravila Milena Štráfeldová.

Jak uvádějí Lidové noviny, první školní den přiměl ministra školství Eduarda Zemana k oprášení starých slibů. Při návštěvě základní školy v obci Borek u Českých Budějovic učitelům sdělil, že do konce letošního školního roku mohou počítat s lepšími platy. Růst mezd o 8 - 10 procent se bude týkat především mladých učitelů, tvrdí ministr. Kritici školské politiky často upozorňují na to, že čeští učitelé jsou ve srovnání s jinými profesemi hodnoceni mnohem hůře než jejich západní kolegové. Vláda ČSSD proto také před třemi lety slibovala výrazný růst platů ve školství. Realita je ovšem taková, že v loňském roce byl průměrný plat učitele dokonce nižší než v roce 1999. Zástupce učitelů proto Zemanův slib neuspokojil. ˝Zvýšení není dostatečné a po zkušenostech z minulých let nevěřím, že k němu dojde,˝ uvedl prezident Asociace základního školství František Tomášek. ˝Adekvátní by bylo zvýšení platů učitelů o dvacet až pětadvacet procent,˝ doplnil. Školský expert Unie svobody Petr Mareš Zemanovi vyčítá to, že neuvádí, kde vezme na zvýšení mezd prostředky. ˝Pokud nemá pan ministr plán, jak ušetřit nebo získat další peníze, a hodlá se spoléhat jen na rozpočet, je jeho slib nereálný,˝ uvádí Mareš. Ministr se pouze odvolává na nový platový řád, který připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle něho bude více záviset na schopnostech a kvalifikaci učitele a méně na počtu odpracovaných let. Až dosud totiž vláda zvyšovala platy podle stávajících tabulek, které zvýhodňují starší učitele.

Podle deníku Právo na osmileté gymnázium pro zvláště nadané děti v Bratislavě nastoupil včera nejmladší student v historii. Osmiletý Michal Kasarda má už dnes jasno, že po maturitě půjde studovat práva. Ředitelka školy Jolana Lanzibátová je z nejmladšího primána nadšena. "Předtím, než nastoupil do školy, už zorganizoval petici za prodloužení přestávky," řekla s úsměvem ředitelka. I když první Michalova petice nebyla úspěšná a přestávky se prodlužovat nebudou, vedení školy věří, že nejmladší student bude v učivu velmi úspěšný.


Podle Mladé fronty Dnes Prahu čeká nejrozsáhlejší dopravní kolaps posledních let. K dovozcům aut a autoškolám, kteří chtějí zítra pomalou jízdou zablokovat klíčové dopravní tepny, se přidají taxikáři. Firma AAARadiotaxi včera oznámila, že její vozy budou protestovat proti setrvání ministra dopravy Jaromíra Schlinga ve vládě. Silnice a dálniční spojky, po nichž jezdí řidiči z celé republiky, tak zatarasí asi tisícovka vozů. Jednatel AAARadiotaxi Jiří Kvasnička uvedl, že taxikáři budou protestovat i proti novým testům pro autoškoly. "Nelíbí se nám, že jsme všichni dali čtyřicet milionů za takový paskvil," uvedl Kvasnička pro internetový magazín iDNES. Blokádě patrně už nic nezabrání, i když ministerstvo dopravy ohlásilo na dnešek jednání s dovozci aut. Ti se ho totiž prozatím odmítají zúčastnit. Šéf sdružení dovozců automobilů Jan Slawisch uvedl, že odmítají jednat s ministerstvem dopravy i proto, že jim ministr Schling diktuje, kdo se rozhovorů o vyřešení problémů s přihlašováním vozidel může zúčastnit. Stejně se podle Slawische chová ministerstvo i k Asociaci autoškol. Na vytvoření společných pracovních skupin se dovozci aut a Asociace autoškol dohodli minulé pondělí na jednání s premiérem Zemanem. Ministerstvo dopravy doufá, že se podaří akci odvrátit. "Věříme, že blokáda nakonec nebude," řekla jeho mluvčí Ludmila Roubcová. Organizátoři blokády uvedli, že už jednali s policií a hasiči. "Je nám jasné, že blokáda nesmí například znemožnit průjezd vozidla záchranné služby," řekl Slawisch.


Jak uvádí Mladá fronta Dnes, případ Milouše Jakeše a Jozefa Lenárta, kteří čelí obvinění z vlastizrady kvůli jednání o vytvoření dělnicko-rolnické vlády v srpnu 1968, nastoluje otázku, zda se trestní řízení netýká i třetích osob. Jde o lidi, kteří byli tehdejšími událostmi a jejich následky poškozeni. Neměli by se připojit k řízení a požadovat odškodnění od obviněných bývalých komunistických funkcionářů? "Ano, náš právní řád umožňuje tento postup, ale nikdo, ani advokát, ani státní zástupce, ani soudce vám dnes neřekne, nakolik může být úspěšný," říká advokátka Sylvie Ševčíková, která se spory souvisejícími s odškodněním zabývala již dříve. Zatím jediným účastníkem, který se jako poškozený na vlastní žádost připojil k trestnímu řízení v kauze Jakeš - Lenárt, je Karel Mašita, zmocněnec Jazzové sekce, jež byla rozprášena v době normalizace. Svůj požadavek vysvětluje takto: "Jazzové sekci vznikla škoda, kterou je možné přesně vyčíslit. Stalo se to v důsledku situace, kterou zapříčinili svou činností obvinění." Jazzovou sekci začal minulý režim pronásledovat v roce 1975 a definitivně ji nechal zlikvidovat 22. října 1984 na základě zákona z roku 1968 přijatého těsně po okupaci. "Ani jeden z obviněných není žádný chudák. Jde však o to, jestli soud bude mít vůli do tohoto jít," říká Mašita. Podle právníka Filipa Horáka by se šance vymoci odškodnění zvýšily, pokud by obvinění byli za vlastizradu skutečně odsouzeni. "Pokud se ukáže, že to byl exces těch obviněných, že ze zákona nebyli pověřeni takto jednat, budou šance na úhradu škody vyšší. Ale soud může rozhodnout o vině a otázku úhrady škody může vyloučit k samostatnému projednávání," upozornil. Mohl by se k trestnímu řízení připojit ten, kdo například musel odejít ze zaměstnání, protože nesouhlasil se vstupem sovětských vojsk? Ne každý. Pokud byl po roce 1990 rehabilitován a dostal odškodnění od státu, nový nárok už vznést nemůže. Nikdo totiž nemůže být za jednu věc odškodněn dvakrát. Právní expert Aleš Gerloch navíc upozorňuje, že příčinná souvislost mezi jednáním o prosovětské vládě a například vyhazovy ze zaměstnání nemusí být zcela zřejmá. "Osobně jsem v tomto směru skeptický," říká. Předseda Konfederace politických vězňů Stanislav Drobný má však opačný názor. "Ten požadavek je logický: když jedete vozem a nabouráte, musíte se domluvit na úhradě škody. Když zvete cizí vojska, tak také musíte očekávat důsledky," říká Drobný.


"Adolf Hitler je jistě náš největší vzor v tomto století, a patrně nejen v něm. Kdyby druhá světová válka dopadla jinak, nehrozilo by zamoření Evropy barevným odpadem." Tato tvrzení obsahuje podle deníku Právo audiokazeta, která se vedle různých hudebních nosičů prodává na srazech českých neonacistů. Právo získalo kopii této kazety od jednoho z účastníků srazů. "Běžně se prodává od padesáti do sedmdesáti korun," řekl nám jeden z radikálů. Projev na audiokazetě s názvem Pravda o lži, ne - známí autoři, propagující rasismus a xenofobii, kde se o holocaustu hovoří jako o smyšlené věci, se ve slovních formulacích a někdy dokonce v celých odstavcích shoduje s článkem, který před několika lety otiskl v časopise vlajka Roman Skružný, nynější člen ultrapravicového Národně sociálního bloku (NSB). Jeden z nejstarších členů NSB Skružný (68) však popírá, že by na nahrávce hovořil přímo on. "Je to nesmysl. Jestli se ty pasáže shodují s mým článkem, mohl je někdo prostě jenom přečíst. Nemám s tím nic společného," sdělil Právu Skružný, který byl vloni za své články ve Vlajce podmínečně odsouzen za propagaci fašismu. Velmi podobný rozhovor je k nalezení i na internetu a s největší pravděpodobností jsou oba materiály dílem téhož člověka. Veřejnoprávní Česká televize si nechala spektrální analýzou od soudní znalkyně na Západočeské univerzitě v Plzni porovnat nahraný projev Skružného s hlasem na zmíněné audiokazetě. "Podle našich rozborů se jedná o hlasovou shodu z 96 %," vyjádřila se znalkyně pro ČT. "Nejsem žádný technik a nedovedu posoudit, jaká je důvěryhodnost těchto vědeckých metod. Znovu opakuji, že s tím nemám nic společného. Nemyslím si ale, že by audiokazeta měla u případného soudu nějakou důkazní hodnotu," odpověděl na dotaz Práva Skružný a řečnicky dodal, že by musel být hlupák, kdyby se k autorství nahrávky přiznal, v případě, že by ji skutečně namluvil. Policie se podle informací Práva zatím případem nezabývá. "Nic podobného jsme dnes na ranní poradě neřešili. Zítra však na to upozorním naše vedení," odpověděla na dotaz Práva v pondělí mluvčí pražské policie Martina Bártová.


Podle Lidových novin Komise pro cenné papíry (KCP) poprvé zveřejnila seznam dvaadvaceti investičních společností, které bez povolení nabízí na internetu nebo na letácích zhodnocení peněz. Lidé, kteří prostřednictvím těchto firem investují, se podle komise mohou vystavovat vysokému riziku, že o své peníze přijdou. Mezi označené firmy patří například americká společnost Datek, která patří mezi největší obchodníky s cennými papíry přes internet. V případě, že firmy investiční služby nejen nabízejí, ale skutečně poskytují, porušují podle mluvčí KCP Radky Procházkové zákon. Komise by pak zahájila se společnostmi správní řízení. ˝Je to preventivní seznam,˝ uvedla Procházková. Zatím totiž komise nedokáže říci, že firmy zákon porušily. ˝Musíme prošetřit, zda investiční služby poskytují,˝ dodává Procházková. Šéf KCP František Jakub hodlá kvůli podezřelým investičním nabídkám konsultovat další postup is ministerstvem vnitra. Některé firmy se proti svému uvedení na seznamu komise ihned ohradily, jiné naopak svou nabídku stáhly z internetu. Dvě společnosti AZ Investments a H&H Broker zvažují i právní kroky proti Komisi pro cenné papíry. ˝Po KCP budeme chtít vědět, proč se jméno naší společnosti objevilo na seznamu, a nevylučuji, že poté na komisi podáme trestní oznámení. Poškodila totiž obchodní jméno naší firmy, která žádné investiční služby lidem nenabízí,˝ uvedl pro agenturu ČTK Radomír Hanyáš z H&H Broker.


Mladá fronta Dnes uvádí, že ordinace odborných lékařů se podle tvrzení České lékařské komory dostávají do potíží, a proto budou žádat víc peněz od zdravotních pojišťoven. Téměř třicetiprocentní zvýšení plateb na provoz, tedy například na úhradu elektřiny a plynu, by stálo zdravotnický rozpočet zhruba jednu miliardu korun. Viceprezidentka komory Helena Fousková, která zároveň řídí soukromou polikliniku v Ostravě, tvrdí, že od roku 1997, kdy se ordinacím podařilo vybojovat si relativně slušné peníze, se situace zhoršuje a nekopíruje růst cen. "Šetří se i na hygieně. Podle předpisů by měly být v ordinacích ručníky na jedno použití či tekuté mýdlo, ale není to vždy tak," řekla. Prezident komory David Rath dodal, že se množí případy lékařů, kteří nechtějí zaměstnávat sestru nebo na tuto práci najímají důchodkyně na půl úvazku. Rath chce požadavek předložit na čtvrtečním jednání pojišťoven a lékařů o cenách, včera jej s předstihem zveřejnil před novináři. Krátce předtím informoval ministra zdravotnictví a Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Obě instituce sdělily, že návrh propočítají a pak teprve dokážou sdělit, nakolik je podle nich opodstatněný.


Jak uvádějí Lidové noviny, optimistické i pesimistické zprávy přinášejí statistiky ministerstva vnitra o kriminalitě dětí a mládeže. Dobré zprávy pocházejí z údajů za loňský rok. Oproti roku 1999 mají děti a mladí lidé do 18 let ˝na kontě˝ výrazně méně trestných činů - dětská kriminalita klesla za rok o 18 procent, kriminalita mladistvých o necelých deset. Trestná činnost mládeže nad 15 let se navíc snižuje dlouhodobě již od roku 1996. Podle šéfky odboru prevence kriminality ministerstva vnitra Jitky Gjuričové však čísla ve statistikách nemusejí zcela odpovídat skutečnosti. ˝Statistiky zahrnují pouze objasněné trestné činy. Počty neobjasněných neznáme,˝ uvedla Gjuričová. Špatné zprávy od policie a ministerstva vnitra hovoří naopak o brutalitě mladých lidí a dětí. Ta totiž neustále roste. ˝Narůstající brutalita vypovídá o tom, že péče o děti v rodině je v Česku na velmi špatné úrovni. Rodiče často dětem ani neřeknou, co je správné a co ne. Pokud bude tento stav trvat, situace se bude zhoršovat a žádný odbor prevence, školy ani jiné instituce s tím nic nenadělají,˝ varuje Gjuričová. Mezi nejčastější trestné činy patří majetkové a násilné delikty. Na půdu parlamentu se ožehavé téma dětské kriminality přesune na podzim. Sněmovna projedná návrh zákona o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy. Poslanci by měli rozhodnout o tom, jestli se budou trestnou činností dětí a mládeže zabývat specializované soudní senáty. Očekává se také bouřlivá debata o tom, zda snížit hranici trestní odpovědnosti. Ta je v současnosti na 15 letech.


Jak uvádí Mladá fronta Dnes, útok mladíka, který minulý týden napadl angolského lékaře v kyjovské nemocnici a způsobil mu četná zranění, byl podle policie rasistický. "Vyšetřovatel obvinil jedenadvacetiletého muže z hanobení národa, rasy a přesvědčení, výtržnictví a pokusu o ublížení na zdraví," řekla včera policejní tisková mluvčí v Hodoníně Dana Prajková. Pokus o ublížení na zdraví vyšetřovatel pravděpodobně překvalifikuje na ublížení na zdraví. "To ale bude jisté až podle výsledků lékařských zpráv," podotkla Prajková. Pokud se obvinění prokáže, hrozí muži až dva roky vězení. Podnapilý muž ze Starého Poddvorova na Hodonínsku minulý týden v noci z neděle na pondělí přišel do kyjovské nemocnice s pořezanou rukou. Službu konajícího lékaře, Angolana Alfidese Montejra, který mu chtěl ruku ošetřit, napadl slovy: "Mě nějaká černá huba ošetřovat nebude." Lékaře posléze fyzicky napadl, přerazil mu nos a způsobil mu pohmožděniny po celém těle. Lékař je v pracovní neschopnosti. "Jsem zvyklý na nadávky, ale fyzicky mě ještě nikdo nenapadl. Nebyl jsem schopný se ani bránit, jak jsem byl v šoku," řekl TVD Montejro. Útočník lékaři poškodil i mobilní telefon a dioptrické brýle. "Způsobil tím škodu za čtyři tisíce korun," řekla policejní mluvčí. Policie útočníka na místě zadržela, vyšetřuje ho však na svobodě. "Útočník nebyl příznivcem hnutí skinheads," uvedla mluvčí.


Podle Mladé fronty Dnes vernisáží obrazů a soch Josefa Lieslera zahájí v úterý svou činnost Česká galerie ve Šternberském paláci, který patří ke komplexu sněmovních budov. Galerie bude prezentovat populární postavy naší výtvarné scény. Prostor zde tak bude mít například Jiří Anderle, Vladimír Komárek, Olbram Zoubek, Vladimír Preclík, Libor Vojkůvka i sám majitel galerie Jan Rapin. Osvětovou náplň by měly mít její výstavy mladých sklářů či současné holandské malby. "Galerie chce ukázat, jak dnes vypadá úroveň evropských galerií v Paříži, Berlíně, Bruselu či Antverpách nebo Miláně," říká k tomu mluvčí České galerie Saša Vebrová. Zdůrazňuje, že galerie bude od začátku vedena jako "exkluzivní jak výběrem autorů, tak jejich prezentací." Česká galerie proto bude pořádat pravidelné společenské dýchánky výtvarníků, herců a zpěváků. "Česká galerie je instituce, která si klade za cíl, aby jejím prostřednictvím bylo možné dokázat, že se tvoří umění, které je srozumitelné, vstřícné k divákovi, které se nemusí předvádět v nesmyslnostech, protože opravdu má co říci a umí to říci tak, že lidé toto pojetí nejen chápou, ale rádi jej i vyhledávají," píše se v tiskové zprávě nové České galerie.