Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 18. září připravila Kateřina Brezovská.

Teroristické útoky v USA nadále ovlivňují dění nejen ve světě, ale i v České republice. Komentátoři deníků jim proti opět věnují zvýšenou pozornost.

Kvůli teroristickým akcím ve Spojených státech se nepřetržitě monitoruje vzdušný prostor nad jadernými elektrárnami v Dukovanech a Temelíně. Podle Lidových novin jsou vojenští piloti připraveni neprodleně zasáhnout. Není ale jisté, jestli by civilní letadlo v zóně nad jadernou elektrárnou ihned sestřelili. Nejprve by se stíhačky snažily donutit pilota k přistání, ten by ale stejně nevyvázl tak lehce jako ti, kteří narušili vzdušný prostor nad Dukovany letos na jaře. V březnu narušil bezletovou zónu dukovanské elektrárny český pilot s letounem Cessna 210. O měsíc později proletěl zakázaným koridorem podnikatel se sportovním letadlem při cestě z Rakouska na ostravské letiště. Oba nyní čelí obvinění z poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení.

Deník Právo glosuje počínání ministra obrany Jaroslava Tvrdíka. Veřejnost už moc nepřekvapí, když si čas od času premiér Miloš Zeman neuhlídá pusu a někoho neuvážlivě nařkne, a tím poškodí. V neděli se vydal v jeho stopách ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Když hovořil o finančním zázemí Usámy bin Ladína, jakoby mimochodem prohodil, že firmy obávaného teroristy obchodovaly i s českými traktory Zetor. V první chvíli tak málem mohl vzniknout dojem, že přes prodej zetorů plynuly finance do zločineckých kapes mezinárodního terorismu. Až dodatečně, když ministrův proslov vzbudil velký poprask a rychlomluvkovi se dostalo kartáče od vládních kolegů, Tvrdík honem vysvětloval, že Zetor má ruce čisté a firmy napojené na bin Ladína figurovaly pouze jako překupníci, s nimiž samozřejmě neměl výrobce nic společného. Tahle dodatečná zpátečka ale podle deníku Právo nic nemění na tom, že Tvrdík svou neuvážeností postavil veřejně do špatného světla českou firmu, která se potácí nad ekonomickou propastí a dělá vše, aby se nadechla.

Hospodářské noviny poukazují na to, že po útocích v USA jsou již doklady o tom, že se emoce změnily v zaslepenost. Jako příklad uvádějí to, že ve Spojených státech byli nyní již několikrát napadeni lidé pocházející z Blízkého východu a jižní Asie. Dochází tak k tradičnímu házení všech lidí jednoho náboženského vyznání, názoru či místa původu do jednoho pytle bez ohledu na okolnosti. Bohužel, děje se tak i v České reoublice. Část politiků využívá emocí ke značkování nepřátel," píše deník. V republice podle něj operuje mezinárodní zločin, čeští fašisté jásají nad útokem na USA a ani ultrapravice neskrývá násilnické sklony a přitom každé porušení zákona je nutné tvrdě ztrestat. Není však možné s těmito živly do jednoho pytle házet i normální občany, kteří teror ani nepodněcují, ani nepodporují a kteří se 'provinili' jen tím, že mají na svět trochu jiný názor než ten či onen politik," konstatuje deník.

Teroristé často používají české zbraně, píší Hospodářské noviny. Ministerstvo průmyslu přitom tyto obchody tají, přestože zbraně se od nás dostávají i do zemí, kde se válčí. Ani po listopadu 1989 Česká republika nepřestala dodávat zbraně do rizikových zemí, kde se buď válčí, nebo ze kterých se mohou snadno dostat do ruku teroristů. Podle organizace Safeworld, která obchod se zbraněmi monitoruje, vyvezla Česká republika v posledních deseti letech své zbraně do Angoly, Thajska, Kambodže, Bangladéše, na Srí Lanku, do Alžírska, Gruzie a Jemenu. Hospodářské noviny upozorňují na lehké ruční zbraně, které se od nás vyvážejí dodnes. Odhaduje se, že 90 procent zabitých v různých světových konfliktech mají na svědomí ruční zbraně. Ministerstvo obchodu a průmyslu informace o tom, kolik jakých zbraní naše republika do jiných zemí vyváží, tají. Odvolává se přitom na obchodní tajemství.


Pracoviště, která ověřují léčbu rakoviny devitalizací, pozastaví od října příjem nových pacientů. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Doba na vyhodnocení je podle protokolu šest měsíců. Pozastaví se tedy příjem pacientů a vyčká se do března, řekl listu předseda vědecké rady ministerstva zdravotnictví Jan Dvořáček. Metodu devitalizace ověřují tři pražská a jedno brněnské pracoviště. O dalším osudu klinických testů metody od pondělka jedná vědecká rada resortu zdravotnictví. Naděje vkládané do devitalizace se podle ní ale zatím nepotvrdily. "Z informací, které jsem neoficiálně získal z pracovišť, která devitalizaci dělala i v raných stádiích, nemám moc povzbudivé informace," řekl listu jeden z členů rady. List připomíná, že při devitalizaci, neboli podvazování nádoru, se zastaví jeho výživa krví; podle propagátora metody Karla Fortýna nádor odumře a vyvolá imunitní reakci, která zničí i vedlejší nádorová ložiska v těle a pacient se uzdraví. Metoda byla od března užita u 54 pacientů, z nich pětina zemřela.


Vyšetřovatel hodlá podle deníku Právo vyslechnout v kauze harvardských fondů jejich bývalého prezidenta Viktora Koženého, který má irské občanství a nyní žije na Bahamách. "Jsem přesvědčen, že se nám to podaří," řekl listu ředitel speciálního odboru Vrchního státního zastupitelství v Praze Jaroslav Dolejší. Kožený před českou policií ještě nevypovídal. Vyšetřovatel případu uvedl, že se nejdříve pokusí s Koženým domluvit na tom, že by jej předvolali k podání vysvětlení. Odmítl ale říci, jakým způsobem to hodlá udělat. "Pokud to nevyjde, máme jiné možnosti, které bych zatím nechtěl uvádět," řekl. Podle zákona je možné požádat americké orgány o jeho výslech formou právní pomoci. Vydání mezinárodního zatykače je až krajní možnost, k níž lze podle českých právních norem přistoupit až po sdělení obvinění. List připomíná, že Kožený v české kupónové privatizaci přislíbil za vklad do svých fondů desetinásobné výdělky, kterých se lidé většinou nedočkali. Kožený čelí ve světě několika žalobám ze zpronevěry. Navíc má obstavený majetek kvůli nezdařené investici při pokusu o privatizaci státní ázerbájdžánské ropné společnosti.


Český stát možná spěje k další mezinárodní arbitráži na ochranu investic. Kabinet rozhodl, že neprodá 59 procent likérky Jan Becher - Karlovarská Becherovka společnosti Salb. Firma Pernod Ricard, která je stoprocentním vlastníkem Salbu se kvůli tomu předběžně obrátila na francouzskou vládu se žádostí o pomoc při ochraně vložených investic. Píší to Hospodářské noviny s tí, že Salb nyní vlastní v Becherovce téměř 34 procent akcií. Stát mu zároveň odebere hlasovací práva k 21 procentům svých akcií, a podle ministra financí Jiřího Rusnoka tak bude majoritním vlastníkem likérky. Ministr Rusnok odůvodnil rozhodnutí vlády tím, že Salb ani po výzvě Fondu národního majetku nepodepsal kupní smlouvu na zbývající 59procentní podíl, za který měl zaplatit 1,3 miliardy korun. Podle Mladé fronty Dnes se společnost Salb bude rozhodnutí vlády bránit. "Podle našich právních rozkladů bychom ve sporech na ochranu investic měli velké šance," sdělil listu zdroj blízký vedení Salbu. Plán nového způsobu privatizace 59 procent karlovarského podniku mají společně připravit ministerstva zemědělství a financí, a to do konce letošního října. Do té doby mají vládní úředníci prozkoumat například možnost společného prodeje akcií v držení státu a firmy Pernod Ricard.