Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 14. září připravila Kateřina Brezovská.

Stejně jako v minulých dnech se hlavním tématem komentářů v denním tisku stala vlna teroristických útoků ve Spojených státech amerických.

Teroristické útoky na USA vyvolávají v souvislosti s členstvím ČR v Severoatlantické alianci obavy z toho, že by se i Česká republika mohla stát cílem mezinárodních teroristů, píše deník Právo a pokračuje, že jedním z klíčových úkolů je proto zlepšení kontroly skutečné totožnosti cizinců přijíždějících do republiky. Už v blízké budoucnosti by mohl podle listu české hranice střežit speciální kamerový systém, propojený s vizuální počítačovou databází nežádoucích osob. Listu to potvrdili ministr vnitra Stanislav Gross i policejní prezident Jiří Kolář. Systém by byl schopen během okamžiku identifikovat osoby projíždějící hraničním přechodem a vyhodnotit rizikovost jejich vstupu na naše území. Má mít dokonce schopnost odhalit skutečnou identitu osob i v případě, že si změní svůj vzhled. Zařízení za desítky miliónů korun nabízí v současnosti Česku nejmenovaná zahraniční firma, která zde má své zastoupení, píše Právo.

Spojené státy byly napadeny, a to způsobem, který odpovídá vyhlášení války. Tím byla vyhlášena válka i České republice, píší Hospodářské noviny. "Když jsme vstupovali do NATO, nikdo si neuměl představit, že nikoli Američané nám, ale naopak my budeme muset pomáhat napadeným Spojeným státům," podotýká list. Podle něj teroristé vyzvali zbytek světa na souboj, v němž nemohou vyhrát, ale mohou sebe i ostatní zničit. "Hradčany, Praha a celá naše nejsou na jejich seznamech na prvních místech, ale jsou tam... V této válce buď spolu s Američany zvítězíme a přiznejme si, lehké ani krátké to nebude, nebo naše civilizace prohraje a časem třeba zmizí," varuje deník. Jít do války není jednoduché a je to nebezpečné. Útok proti Spojeným státům však ukázal, že se nelze ukrýt do bezpečí. Jediné, co nám zbývá, je terorismus vymýtit, končí Hodpodářské noviny.

Deník Právo zjistil, že české tajné služby intenzívněji monitorují arabské občany pohybující se po území ČR. Jak ale prohlásil na dotaz Práva předseda komise pro kontrolu BIS Jan Klas, bylo by chybou se soustředit jen na tuto skupinu ve chvíli, kdy zatím nejsou známi pachatelé teroristického útoku na USA. List připomíná, že ředitelé českých bezpečnostních služeb na území ČR ve čtvrtek uvedli, že nemají žádný signál, který by nasvědčoval tomu, že Česku hrozí nebezpečí teroristického útoku. To ale podle nich neznamená, že je čas snížit nebo odvolat bezpečnostní opatření. Podle dobře informovaných zdrojů ředitelé výzvědných služeb připouštějí, že i při jejich zvýšené aktivitě nelze některým hrozbám, jako třeba použití chemických látek, zabránit. Proto spolu s politiky apelují na občany, aby dbali příslušných pokynů.

Podle Lidových novinžije v České republice 20 tisíc muslimů. Z nich jen 6 stovek se prý nějakým způsobem angažuje. Všechny známé české muslimské organizace však odmítají terorismus a násilnou formu prosazování své víry. Česká republika mnoho let funguje spíše jako tranzitní země pro uprchlíky z arabských zemí a z Afghánistánu.

Mladá fronta Dnes píše, že lidé z vedení škol v České republice potvrdili, že událost, která se stala v USA je od středečního rána častým tématem diskusí mezi žáky a pedagogy. Středoškoláci z některých škol v karlovarském regionu se se svými pedagogy vypravili k památníku Díky, Ameriko! v centru krajské metropole. Kantoři o tragické události s žáky mluví. Děti mají obrázky z novin na nástěnkách. Neřekla bych, že mají strach, ale šok to asi byl i pro ně," řekla listu zástupkyně ředitelky základní školy v Plzni. Ředitel gymnázia v Plzni sdělil, že pedagogové měli druhý den po útoku na USA mimořádnou poradu. "Sjednocovali jsme se v názoru, jak o tom se žáky mluvit. Na naší škole totiž studují děti, jejichž rodiny pocházejí z arabského světa. Dohodli jsme se, že budeme emoce studentů raději trochu tlumit," řekl listu.


Slavnostnímu otevření nové továrny firmy Philips v Hranicích na Moravě, která je největší zahraniční investicí na zelené louce v zemi, věnují komentář Hospodářské noviny. Připomínají, že závod byl dokončen přesně do roka a do dne od položení základního kamene, avšak že jeho stavbu doprovázel jeden z největších a nejsledovanějších soudních procesů stát versus soukromá osoba. V souvislosti s touto kauzou list uvádí, že se poněkud zapomíná na to, že i řadu ostatních investic doprovázejí problémy nebo alespoň nechuť obyvatel z okolí plánované stavby. Příkladem jsou problémy firmy Nemak se stavbou provozu na výrobu hliníkových hlav do motorů. Společnost by sice přinesla pracovní příležitosti, místní lidé však nechtějí, aby jim zároveň na pole padal hliníkový prach. Jak poznamenává autorka komentáře, určitému hluku či znečištění se ale neubrání prakticky žádný investor. V závěru deník zdůrazňuje, pro stát z toho vyplývá ponaučení, že investorům musí zajistit jasné podmínky a pravidla podnikání. A na druhé straně nepodceňovat práva občanů, a to ani pod heslem veřejného zájmu.


Žádnou dohodu nepřineslo podle Lidových novin několikadenní jednání zástupců dovozců ojetých automobilů s úředníky ministerstva dopravy, které se koná pod dohledem poslanců ze sněmovního podvýboru pro dopravu. V případě, že se nepodaří nalézt řešení, které by ministerstvo dopravy respektovalo, chtějí dopravci znovu zablokovat pražské ulice. V pracovní skupině jsou zastoupeni poslanci, úředníci ministerstva dopravy a zástupci nespokojených dovozců. Společně se snaží najít řešení problémů, na které si stěžují dovozci automobilů a kvůli nimž minulý týden dokonce zablokovali ministerstvo dopravy a některé pražské komunikace. Mezi hlavní požadavky dovozců patří změna zákona, která se týká možnosti přihlašovat dovezená vozidla, jejich maximálního stáří a povinnost vlastníka předložit při přihlášení doklad o vyřazení automobilu v zemi původu z evidence.


Příznaky multikulturní společnosti se podle Mladé fronty Dnes v nejvyšší míře projevují v regionech sousedících s Německem a Rakouskem. Karlovarský kraj je jedním z nich. Nejmarkantnější změny si tu zažívají dvě okresní města - Sokolov a Cheb. Centrum Sokolova se podle názoru některých obyvatel za poslední měsíce změnilo téměř v asijskou čtvrť. Vietnamským podnikatelům tu patří každá druhá nebo třetí prodejna. Opouští stánky a pronajímají si kamenné obchody. Zákazníci se nad tím podivují. "Je to hrůza. Ze Sokolova snad úplně zmizely normální obchody s oděvy. Vietnamci nabízí jen věci z hloupého materiálu a na jedno použití," posteskla si listu jedna ze zákaznic. Vedení města by podle ní mělo podporovat české obchodníky. Lidé obviňují navíc radnici z toho, že nemá žádné normy, které by omezovaly vzhled krámků. Místostarosta Sokolova ale tvrdí, že město nemá možnost ovlivnit, kde se který obchodník usídlí a jaký sortiment zboží nabídne. Navíc se domnívá, že díky asijským obchodníkům se mění vzhled města k lepšímu.