Přehled tisku

Přehled denního tisku s datem 26.9. připravilVilém Faltýnek.

Dokud bude Václav Havel ve funkci, hodlá se o zdraví prezidenta starat jeho osobní lékař Ilja Kotík. Uvedl to v rozhovoru pro středeční deník Právo. V rozhovoru rovněž připustil, že ho již dříve napadlo, aby se vzdal funkce prezidentova lékaře, ovšem přesto v ní hodlá setrvat. "Tato práce přináší velké napětí, kdy je člověk nepřetržitě několik let v pohotovosti a v neustálém kontaktu po mobilu. Přijal jsem to jako čestnou funkci, a tak ji musím zvládnout, dokud pan prezident neskončí volební období v únoru 2003," prohlásil.


Ekologické sdružení Děti Země připravují smlouvu, ve které se při splnění přesně určených podmínek hodlají zavázat, že nebudou dále blokovat výstavbu plzeňského dálničního obchvatu. Dohodu by měli spolu s ekology podepsat představitelé Plzně a zástupci Ředitelství silnic a dálnic Praha. Smlouva by měla být připravena zhruba do týdne. Píše to středeční Plzeňský deník. Děti Země nesouhlasily se schválenou trasou dálnice přes vrch Valík a od roku 1994 prosazovaly jinou variantu obchvatu. Jejich žalobu na schválenou trasu nakonec letos v březnu Vrchní soud zamítl. Ekologové však trvají na výhodách své varianty a již dříve pohrozili, že jejich případné zasahování do správních procesů může dobu stavby prodloužit na několik let. Za podporu druhé trasy obchvatu požadovali některé změny v projektu, například nahrazení protihlukových stěn valy nebo propojení lesů, vod a ostrůvků zeleně sítí remízků a mezí. Děti Země podle listu ustoupily ve sporu o podobu portálů tunelu vrchem Valík. Otevřenou otázkou zatím zůstává odhlučnění Rokycanské třídy.


Kdo by v dnešní době dokázal pravdivě rozsoudit, zda americké a světové akciové trhy chytají nový dech nebo po něm jen zoufale lapají, by zcela jistě zasloužil podle Pražského slova Nobelovu cenu za ekonomii. To ale nedokáže nikdo, proto se mezi ekonomy vytvořily dva tábory. Podle listu lze však souhlasit s míněním českého premiéra Miloše Zemana, že Česku by se vážnější hospodářské potíže mohly vyhnout. Než by se totiž vzedmutá vlna hospodářské recese přilila ze Spojených států do Evropy, ztratila by něco na své síle. Na Česko by pak mohla dopadnout už jen jako lehké šplouchnutí, míní Pražské slovo.


Zatímco se Zeman s Klausem přou o státní miliardy v rozpočtu, zákonodárci se handrkují o cifry na výplatních páskách, konstatují Lidové noviny. Upřesňují dále, že se spíše hádají o to, kdo první přišel se skandálním návrhem na měsíční stotisícové platy za občasné dozorování v České konsolidační agentuře. Jak deník pokračuje, pro hlasovali samozřejmě všichni, sociální demokraté se ale snaží zachránit zbytky dobré pověsti a hodit vše na ODS. Tak hloupé výmluvě ale podle listu nikdo neuvěří. Kdyby totiž třem poslancům z ČSSD nešlo o peníze, mohli z nekalého podniku vycouvat, soudí list.


Odborové sdružení železničářů si na vystrašené vládě vymohlo slib, že část peněz z prodeje Komerční banky spolkne černá díra zvaná České dráhy, píší HN v dalším komentáři. Pokud se výplata zpozdí, bude stávka, pokračují. V jiné firmě, která by dlouhodobě dosahovala tak "skvělých" výsledků jako dráhy, by se masově propouštělo a mzdy by zbylým zaměstnancům byly vyplácené se zpožděním. Na železnici to nehrozí, poznamenávají HN s tím, že tam je čím hrozit a koho vydírat.

Nespokojeni jsou i pracovníci finančních úřadů, přitom právě oni jsou jádrem početně zanedbatelné menšiny zaměstnanců státu, kteří si na plat hravě vydělají. Logické by bylo, kdyby tato práce byla honorována lépe, píše autor komentáře. "Možná k tomu jednou dojde - až se vláda bude bát nejen železničářů, ale i těch, kteří plní erární kasu," uzavírají HN.


Česká republika oficiálně dodržuje mezinárodní obchodní embarga na 17 zemí. U dvou z nich, Barmy a Iráku, je obchod omezen úplně. Jak ale informují středeční Lidové noviny, podle informací celní správy však ČR vyváží i do těchto zemí. Podle Anny Stárkové z ministerstva průmyslu a obchodu však jde jen o vývozy v rámci humanitární pomoci. Vývoz do Iráku je mezinárodně omezen pouze na humanitární program "ropa za potraviny", poznamenávají LN. ČR tam ale za poslední rok a půl vyvezlo zboží za skoro devět miliónů korun, přičemž největší podíl na těchto vývozech měly podle celní statistiky reaktory, kotle a mechanické přístroje. Do Barmy vyvezly české firmy zboží za 33 miliónů korun, z toho nejvíce opět přístrojů a dále nožířské výrobky, píše list. ČR vyváží i do dalších oblastí, které nejsou přímo embargované, ale jsou považovány za rizikové. Do Pákistánu Češi vyvezli zboží za půl miliardy, pokračují LN. Mezi hlavní artikly patřily opět mechanické přístroje a reaktory, dále chemikálie a plasty. Dalším artiklem však byly i zbraně a střelivo celkem za 1,5 miliónu korun, píší.


Výrok stockholmské arbitráže je věcně špatný. Německý a americký arbitr totiž soudili český právní řád, k čemuž nejsou oprávněni. Rada se musela řídit českými zákony a ty v žádném případě neporušila. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to uvedl místopředseda mediální rady Petr Štěpánek. "Mám pocit, že ten arbitrážní výnos si pánové Klinkhammer a Lauder mohli napsat sami, protože se opírá jen o to, co oni tvrdí," řekl Štěpánek. Zdůraznil rovněž, že by se měl stát určitě pokusit verdikt arbitráže nějak napadnout. Rada podle něj nikoho nediskriminovala. Jak již ČTK informovala, rovněž podle Jaroslava Hándla, který byl jedním ze tří arbitrů stockholmského rozhodčího soudu, tribunál nesprávně zjišťoval fakta, když plně přijímal tvrzení CME. Hándl zveřejnil vlastní stanovisko na internetových stránkách. Tomu se podrobněji věnuje středeční deník Právo.