Přehled tisku

Výběr z českého tisku připravila Zdeňka Kuchyňová.

Deníky mj. komentují senátní návrh zákona o otevření svazků bývalé státní bezpečnosti. Podle návrhu mají být otevřeny v podstatě svazky všechny. Nyní lidé mohou nahlížet jen do "svých" svazků nebo do svazků se svými osobními údaji. Lidové noviny soudí, že senátoři si zaslouží uznání za to, že učinili další krok k vyrovnání se s komunistickou minulostí. Problém otevření svazků StB si totiž česká legislativa přehazuje jako horký brambor již celé jedno desetiletí. Zároveň je ale třeba, aby nezůstalo u polovičatostí. Takové kompromisní řešení, jako byla možnost nahlížení do svých spisů pouze v pardubické služebně, sehrálo podle Lidových novin spíše alibistickou než praktickou roli.

Mladá fronta Dnes poukazuje na to, že jednou z námitek proti otevření estébáckých spisů je to, že jsou zlo a podobají se uvězněnému drakovi. Deník také připomíná, že prakticky všichni, kteří se obrátili k soudu, aby je zbavil nařčení, že byli spolupracovníky politické policie, vyhráli. Mnohokrát se tak ukázalo, že důstojníci StB cynicky lhali. Cejch spolupráce s ďáblem ale zůstal na čestných lidech. Ti, kteří v tísni podepsali zdánlivě nevinný papír, jsou tak vláčeni bahnem. "Nevyroste tato krutá nespravedlnost, otevřeme-li svazky?" ptá se list. "Touha po pravdě říká, že když tu ránu neotevřeme, zapouzdří se a časem přivodí rakovinu. Jenže když neotevřeme ty knihy, nikdy se nedozvíme, co by se stalo, kdybychom je otevřeli," končí Mladá fronta Dnes.


Mladá fronta Dnes píše o novele zákona o bankách, která počítá s odškodněním klientů tří bank, které zkrachovaly ve druhé polovině devadesátých let. Podle novely budou zákazníci bank odškodněni až do výše čtyř milionů korun. Byla odčiněna křivda. Klienti ostatních zkrachovalých bank totiž už dříve dostali pojistku do výše čtyř milionů. Spokojení klienti ale ve své euforii nevidí co způsobili. Stejné výhody nyní může chtít každý. Mohou vyrukovat klienti kampeliček a zkrachovalých makléřů. Ti jsou pojištěni jen do výše sta tisíc korun. Touha po spravedlnosti je ve skutečnosti nespravedlivá. Tři miliardy na pojištění vkladů doplatí klienti a banky, které s cizími krachy nemají nic společného, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Ministerstvu dopravy hrozí série žalob od klientů autoškol, kteří nedostali kvůli nezvládnutí nových zkušebních testů řidičský průkaz. Deník Právo uvádí, že v nových testech, které letos ministerstvo dopravy vydalo, jsou chyby. "Postižení mají přinejmenším šanci domáhat se náhrady škody, kterou jim nedbalost státních úředníků způsobila. Vymoci by si u soudu mohli rovněž vydání řidičského průkazu," řekl právník Radek Pokorný. Chyby v testech připouští i ministr dopravy Jaromír Schling. Ministerstvo prý už o chybách informovalo komisaře, aby průběh zkoušek byl regulérní. Asociace autoškol si také stěžuje, že žáci a řidiči z povolání jsou nuceni učit se testové otázky zpaměti. A to přesto, že velká část otázek vůbec nesouvisí s vlastním řízením vozidla. Nespokojení provozovatelé se spolu s dovozci automobilů chytají blokovat ministerstvo dopravy. Blokáda má kromě odstoupení ministra za cíl také odvolání pracovníků odpovědných za chybné testy, připomíná Právo.


Dosavadní výsledky práce kabinetu Miloše Zemana hodnotí Lidové noviny. Předseda vlády tvrdí, že převzal spálenou zemi a diví se, proč se ho novináři neptají, jak země nyní vzkvétá. Miloši Zemanovi úspěchy jeho vlády nikdo neupírá. Stále více se ale objevují zprávy o problémech, které nejspíše spadnou na hlavu nové "pozemanovské" vládě. Nebude nakonec nový kabinet tvrdit, že řeší "Zemanovo dědictví"? List připravil výčet sedmi nejpalčivějších problémů, které Miloš Zeman zřejmě přenechá svému nástupci. Prvním z nich je nedořešená záležitost sporu České republiky s Ronaldem Lauderem kvůli televizi NOVA. V případě prohry hrozí republice mezinárodní ostuda a dvacetimiliardová ztráta. Veřejné finance stále čekají na svou reformu. Zemanova vláda zatím nenašla odvahu na její prosazení. Dalším tíživým problémem je ztráta Konsolidační banky. Vypořádání se s dluhem bude úkol na několik let. Pokud v posledních měsících tohoto volebního období nedojde k privatizační smršti, spadne úkol prodat značnou část státního majetku rovněž do klína příští vlády. Další díru ve státní pokladně může způsobit spor s bývalým vlastníkem IPB, japonskou bankou Nomura. Ta žádá jako odškodnění 40 miliard korun. Tři roky vlády ČSSD za sebou zanechávají totálně rozvrácené vysoké školství. Kabinet rovněž nesplnil slib, že na školství bude vydávat 6 procent hrubého domácího produktu. Ve skutečnosti na školství vydává jen o málo více než tři procenta, uzavírají výčet neúspěchů Zemanovy vlády Lidové noviny.


Akciová společnost Lamela Sušice chce investovat více než 50 miliónů dolarů do rozjezdu společného podniku na těžbu měděné rudy, její rafinaci a výrobu silových měděných kabelů ve Vietnamu. Píší to Hospodářské noviny s tím, že investice získala státní garanci Vietnamské socialistické republiky. Prostředky podle deníku poskytne Světová banka. "Žádná jiná země vám dnes nenabídne svá nerostná ložiska," ozřejmil hlavní důvod svého zájmu o Vietnam generální ředitel a jediný akcionář Lamely Zdeněk Dvořák. Jeho firma bude mít ve společném podniku čtyřpětinový podíl. Podmínkou Lamely a zároveň úkolem vietnamské strany je vybudování infrastruktury v oblasti nalezišť nebo nalezení optimálního řešení logistiky. Při splnění podmínek bude smlouva o založení joint venture podepsána v říjnu.


Romové, kterým britští imigrační úředníci zakázali na ruzyňském letišti v Praze vstup do země, se do Británie už pravděpodobně nedostanou. Lidovým novinám to potvrdil mluvčí britského velvyslanectví Zbyněk Havránek. Podle něj je téměř zbytečné, aby se Romové pokoušeli na britské ostrovy odjet. Informace o odmítnutých žadatelích jsou totiž ukládány do archivu britské imigrační služby. Při opakované snaze o vstup do země tak úředníci vědí, že jejich kolegové žadatele už jednou do Británie nevpustili, uzavírají Lidové noviny.


Zřejmě od prosince se podle Zemských novin zvýšení svých penzí kvůli rostoucí inflaci dočkají důchodci. Ministerstvo práce a sociálních věcí, které již podle listu připravuje vyhlášku o valorizaci, přitom odhaduje, že důchody by měly vrůst asi o sedm až osm procent. Zákon vládě ukládá valorizovat vždy, kdy součet měsíčních růstů cen od poslední valorizace přesáhne pět procent," řekl listu ředitel odboru sociálního pojištění ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Král. Podle jeho slov hladinu cenového růstu nutnou pro valorizaci nesrazí ani případný pokles spotřebitelských cen v příštích měsících. Zákon totiž ukládá, že penze se jednou za dva roky musejí přizpůsobovat i růstu mezd. Životní minimum a sociální dávky by se podle Mladé fronty Dnes měly zvýšit od října.


Se zoufalým nedostatkem kvalifikovaných lékárníků se začínají potýkat čeští prodejci léčiv. Jak píše Mladá fronta Dnes, v nevyhlášeném boji o lékárníky nechybí přetahování od konkurence, sliby vyššího platu či nového bytu, nebo dokonce vyplácení stipendií studentům farmacie za závazek, že se po ukončení školy nechají zaměstnat v určité lékárně. Mzda lékárníků je v ČR značně rozdílná. V hlavním městě ale není žádnou výjimkou plat kolem čtyřiceti tisíc korun, přičemž průměrný plat je kolem 13cti tisíc. Stále větší počet majitelů lékáren také rozhazuje své sítě na Slovensku a začíná zaměstnávat slovenské farmaceuty. Jaký je důvod tak zoufalého nedostatku lékárníků? V České republice se totiž za posledních deset let téměř trojnásobně zvýšil počet lékáren, jejichž poptávku po zaměstnancích nestačí uspokojovat ani dvě farmaceutické fakulty v Brně a v Hradci Králové, dodávají Lidové noviny.


Za posledních deset let se zvýšil počet rozvodů manželství, která vydržela déle než 25 let. Jejich počet se zhruba zdvojnásobil, píše deník Právo. Pro Českou republiku také přestávají být typické brzké rozvody po neuváženém sňatku. Od roku 1991 se u nás počet rozvodů postupně zvyšoval. Výrazný pokles nastal až po přijetí nového zákona o rodině v roce 1998. Současná rozvodovost je podle Práva přibližně stejná jako před deseti lety. Stále více především mladých lidí se rozhoduje žít s partnerem bez sňatku. Chtějí se tak vyhnout případnému rozvodu a soudním tahanicím o děti a majetek.


Automobilka Škoda při pojmenování svého nového modelu, limuzíny střední třídy, zřejmě opět sáhne do své historie. Vůz, který má být nejluxusnějším vozem z Mladé Boleslavi, by mohl podle Mladé fronty Dnes nést jméno Superb. Připomíná přitom, že přesně tak se jmenovala limuzína vyráběná mezi lety 1934 až 1949 a používaná i pro vládní účely. Nová škodovka má podobné ambice - i ona by se ráda stala vozem pro českou vládu. Auto bude oficiálně představeno na autosalónu ve Frankfurtu příští měsíc. Bude větší než například VW Passat. Luxusní limuzína z Mladé Boleslavi by měla mimo jiné disponovat i nejsilnějšími motory z koncernu Volkswagen. Na trhu se má objevit před závěrem roku, dodává Mladá fronta Dnes.