Přehled tisku

Z českých novin s datem 28. srpna vybírala Zdeňka Kuchyňová.

Český kabinet chce vyvézt nadbytečné hovězí maso jako humanitární pomoc do oblastí válečnými konflikty postiženého Balkánu. Hodlá tak částečně řešit jeho špatný odbyt. V červenci o tom rozhodl ministr zemědělství Jan Fencl poté, co kvůli tak zvané nemoci šílených krav řada zemí dovoz českého hovězího zakázala. Resort zemědělství ale oficiálně tvrdí, že se ještě nejedná o definitivní stanovisko. Podle informací Lidových novin už ovšem Fenclovo rozhodnutí stvrdilo i ministerstvo zahraničí jako koordinátor zahraniční pomoci. V zemích, kam má potravinová pomoc směřovat, se ale tento záměr Česka kvůli potvrzenému výskytu BSE nesetkává s nadšením. Jak uvádí komentář Lidových novin, humanitární potravinová pomoc není nezištná charita. Většina států si při podávání plné ruky řeší vlastní problémy s neprodejnými přebytky. Není na tom nic špatného, spokojeni jsou všichni: vláda je ráda, že přebytky zmizí, zemědělci za ně od státu dostanou své peníze a lidé v postižených regionech zase to, co jim dosud v jídelníčku chybělo. Tento systém "tři mouchy jednou ranou" funguje dokonale, ale jen do té doby, než do hry vstoupí nedůvěra a podezření, uvádějí Lidové noviny.


Poradenskou firmu pro restrukturalizaci a privatizaci českých hutí vybere vláda zřejmě bez veřejné soutěže. Tvrdí to Mladá fronta Dnes. Takový postup navrhuje ministerstvo průmyslu a obchodu v materiálu pro zasedání kabinetu. Hodnota zakázky pro poradce se přitom odhaduje řádově na desítky až stovku miliónů korun. Vláda už přímo bez výběrového řízení vybrala poradce pro privatizaci elektroenergetiky, plynárenství a Unipetrolu. Náměstek ministra průmyslu František Kubelka to v Mladé frontě Dnes odůvodňuje tím, že kabinet nehodlá ztrácet čas vybíráním poradce, ale chce co nejrychleji zvolit strategického investora. Ten by měl být podle Kubelky znám do konce roku.


Některé deníky si všímají také předvolebních sporů uvnitř čtyřkoalice. Ta totiž hodlá jít příští rok do voleb jen s krajskými lídry z Unie svobody a lidovců. Zbývající dvě strany - Demokratickou unii a Občanskou demokratickou alianci - ale sdělení předsedy lidovců Cyrila Svobody zaskočilo. Zemské noviny uvádějí, že čtyřkoalice chtěla být na české politické scéně vzorem ctností, ale moc jí to nevychází. Chtěla se veřejnosti představit jako lepší alternativa ODS, ale ani to se jí nedaří. Ukazuje hašteřivost a politikaření a další nectnosti českých politických stran a politiků v takové míře, že se ostatním politickým stranám přinejmenším vyrovná. Někdy je i předčí. Pro ostatní strany je to dobrá zpráva. Jejich čleové se sice mezi sebou také hašteří, ale vlastní soudržnost neohrožují. Zda to je dobrá zpráva pro voliče, ukáže teprve čas, píší Zemské noviny.


Bývalý náměstek ministra vnitra půjde před soud za krytí nacistického zločince a pozdějšího příslušníka Stání bezpečnosti Wernera Tuttera. Jak zjistil deník Právo, jedenaosmdesátiletý Jaroslav Klíma, který na vnitru působil v šedesátých letech, se tak připojí k bývalému náměstkovi generálního prokurátora Jaroslavu Davidovi. Oba muži jsou v této kauze obviněni ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Wernera Tuttera, který se v Československu podílel na brutální lividaci desítek osob při vyhlazovacích akcích, kryly české státní orgány proto, že se jej v roce 1953 podařilo získat pro spolupráci s StB. Podle Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu, který kauzu šetřil, se oba obvinění muži dopustili trestného činu se zvlášť závažným následkem, protože zmařili další stíhání zločince obviněného z vražd. Klíma byl navíc členem Československé komise pro stíhání nacistických válečných zločinců.


Ambiciózní vládní program oživení neboli revitalizace průmyslu se rozplývá podle Zemských novin v nenávratnu. Z původních devíti podniků, které byly vybrány před téměř dvěma roky, zbyly po zrušení Revitalizační agentury jen čtyři. A v péči firmy Odien, která pokračovala po zrušení Revitalizační agentury, nakonec zůstaly jen dvě firmy. Podniky, jejichž restrukturalizace a prodej uvázly v polovině, převezme pod svá křídla ministerstvo průmyslu v rámci programu velkého třesku. "Tím ministr průmyslu Miroslav Grégr definitivně zvítězí nad svým někdejším protivníkem, ministrem financí Pavlem Mertlíkem. Nikdy mu nemohl zapomenout, že právě jeho koncepce revitalizace zvítězila nad jeho návrhem, a udělal co mohl, aby ji zpochybnil, což se mu nakonec podařilo," tvrdí Zemské noviny. "Co na tom, že téměř dvouleté úsilí o záchranu devíti podniků přijde víceméně vniveč a začne se možná zas od začátku?"


České slovo poukazuje na to, že v budoucnu bude snazší vypůjčit si od banky peníze. Zájemce o půjčku už nebude muset vlastnit nemovitost, ručit bude moci i auty či stroji. Umožní to připravovaný rejstřík movitých zástav, do kterého se bude stejně jako do katastru nemovitostí zapisovat zástavní právo. Věřitelé si pak před vyplacením peněz v rejstříku zkontrolují, zda věc, proti které půjčili peníze, není v zástavě někoho jiného. Rejstřík movitých zástav bankám zaručí, že o své peníze nepřijdou. Finanční experti to vítají. Zároveň ale upozorňují na to, že pro banku bude určující podnikatelský záměr a až poté věci, kterými chce podnikatel ručit, uvádí České slovo.


Ministerským pokáráním a finančním postihem byl potrestán český velvyslanec v Polsku Jan Misiarz za to, že nezajistil účast oficiálního českého zástupce na tryzně za Romy vyvražděné za druhé světové války 2. srpna v Osvětimi. Píše to deník Právo. Listu to potvrdil sám velvyslanec s tím, že uznává svou vinu v tom, že blíže nezjistil charakter akce. V den tryzny byl na dovolené. Jak dodal, na pozvánce bylo uvedeno, že jde o výstavu. Byl tam i program: kladení věnců a hudební vystoupení, ale nebylo řečeno, že se toho zúčastní představitelé českých Romů a že se na výstavě podílela nějaká česká instituce. Proto prý neurčil konkrétního zástupce a nechal po svém úřadě pozvánku jen pro informaci kolovat. Ambasáda ve stejné době organizovala humanitární pomoc pro polské kraje postižené záplavami.


České silnice lemují billboardy, které jsou však mnohdy v rozporu se zákonem. Jak píší Zemské noviny, např. pan Zeman z Dolních Ředic postavil u silnice reklamní ceduli, na které oznamoval číslo svého telefonu, kde lze získat informace o prodeji pštrosů. Policisté žádali, aby nedovolenou reklamu odstranil. Chovatel z Pardubicka však láká na svůj obchod dál. Avšak až ve vzdálenosti 250 metrů od vozovky na svém pozemku. Teď už na něj úředníci nemohou, žádný zákon neporušil. Podobných nelegálních poutačů, jakým byla jeho původní cedule, umístili podnikatelé v minulých měsících u silnic patrně tisíce. Navzdory tomu, že od loňského června platí zákon zakazující stavět billboardy ve 100 až 250 metrů širokém ochranném pásu podél dálnice nebo rychlostní silnice. Ministerstvo dopravy se nyní odhodlalo k akci. Pověřilo Ředitelství silnic a dálnic, aby billboardy na náklady vlastníků zbouralo. Přitom na poutače umístěné do 1. června 2000 se pohlíží jako na povolené. I na ně však dojde. Po vstupu země do Evropské unie zmizí. Nová unijní směrnice totiž billboardy zakázala bez výjimky. Převážil názor, že odvádějí pozornost motoristů od řízení, dodávají Zemské noviny.


Tři sta dětí školou povinných v České republice do školy nechodí. Jak uvádějí Zemské noviny, učí se s rodiči doma. Ti se rozhodli, že to bude pro jejich dítě lepší. Experimentálně tento druh výuky zkoušejí čtyři školy - dvě v Praze, jedna v Liberci a jedna v Ostravě. Ministerstvo školství teď podmínky pro domácí výuku změnilo. Všechny děti už tuto možnost mít nebudou. Podle ministerstva školství by nyní mohli rodiče učit doma jen ty děti, které mají specifické vzdělávací potřeby, jsou například mimořádně telentované, nebo naopak trpí lehkou mozkovou dysfunkcí. Tento typ výuky může být vhodný i pro děti, které se setkaly se šikanou, mají nízkou sebedůvěru nebo jiné problémy. Zatím rodiče přivedli svého žáka v pololetí jen na přezkoušení, od září by měly děti trávit ve škole aspoň čtyři hodiny měsíčně. Zkušenost ze zahraničí, kde je možnost domácího vzdělávání uzákoněna a funguje už několik let, však dává za pravdu těm rodičům, kteří říkají, že mohou dětem dát v individuální výuce víc než škola. Rodiče, kteří chtějí své děti vzdělávat sami se proto obrátili na školský výbor parlamentu.


Až o patnáct korun na krabičku zdraží od začátku září některé druhy cigaret. Jak píší Lidové noviny, od tohoto dne totiž vstupuje v platnost nařízení, podle kterého budou mít všechny cigarety jednotné ceny vyznačené na kolku, ať už se prodávají kdekoliv. Cigarety tak budou stát stejně v trafice jako v restauraci, či u benzínové pumpy. Důvodem k zavedení nové kontrukce spotřební daně z cigaret a tabáku byla podle ministerstva financí snaha o sladění s legislativou Evropské unie. Tam je podobně sestavená dvousložková daň na cigarety běžná. Z výnosu spotřební daně za cigarety stát ročně získá kolem 15 miliard korun, uvádějí Lidové noviny.