Přehled tisku

Z českých deníků s datem 18.7. vybírala Zdeňka Kuchyňová.

Deník Právo komentuje dokument tabákové společnosti Philip Morris, podle něhož předčasná úmrtí kuřáků jsou vlastně pro Českou republiku požehnáním. Tím, že ze světa odejdeme kvůli rakovině plic dřív, ušetříme státní kase přes miliardu na nákladech za zdravotní péči, důchody a sociální péči. Coby mrtví, už stát nic nestojíme. Výroba a prodej tabákových výrobků jsou tím pádem pro nekuřáky nesmírně užitečné, protože si mezi sebou mohou rozdělit všechno, co jim předčasně skonavší kuřáci ušetří. Počkejme si, až i výrobci aut začnou mrtvé na silnicích vykazovat jako ekonomickou úsporu pro stát, až totéž učiní výrobci lihovin, tučného vepřového, cukrovinek a některých zábavných pořadů v televizích. Možná zjistíme, uvádí ve své glose Právo, že drtivá většina z nás je na světě vlastně jen pro zlost.

Nad studií Philip Morris se pozastavuje i Mladá fronta Dnes. Jak uvádí, je to prvotřídní cynismus a hyenismus. Za války si SS spočítali, že lidský život v lágru má hodnotu čtyřiadvaceti či kolika feniků denně. Tady je také započítáno, kolik let v průměru přežije kuřák se skvělými výrobky Philip Morris. Ve Spojených státech by si něco takového nedovolili říct ani pod peřinou. Byli by smeteni. Ale čím to, že takovou věc s klidem poslali do Prahy? To, co už je na Západě dávno nemožné, tady vždy nějak proklouzne, uvádí Mladá fronta Dnes.


Zemské noviny píší o sporech kolem vedení nemocnice Motol. Připomínají, že v lednu 1999 tehdejší ministr zdravotnictví Ivan David odvolal ředitelku Helenu Rögnerovou. Ta se obrátila na soud. Mezitím byla zvolena senátorkou. Soud nyní potvrdil, že výpověď je neplatná a Rögnerová z toho vyvozuje, že je nadále ředitelkou nemocnice a považuje za svoji povinnost ujmout se jejího řízení, jakmile nabyde rozhodnutí soudu platnost. Současný ministr zdravotnictví Fišer však bezprostředně po rozhodnutí soudu oznámil, že ředitelem nomocnie zůstává ředitel Miloslav Ludvík a podepsal senátorčino odvolání. Jak píší Zemské noviny, ministr si nechal provést řadu právních expertiz, aby odvolání bylo v pořádku. Po téměř dva roky trvajících soudních sporech tak bude mít Motol opět jen jednoho šéfa, dodávají Zemské noviny.


Lidovecký poslanec Jiří Karas dělá ostudu čtyřkoalici, tvrdí mnozí představitelé Unie svobody, které pobouřila jeho nejnovější iniciativa kolem potratů. Karas si vykledoval ostrou kritiku návrhem, aby o interrupci napříště rozhodovala nejen těhotná žena, ale také biologický otec. Dokonce soudí, že by si žena měla ponechat i dítě, který vzešlo ze znásilnění. Pan kolega Karas má extrémní názory středověkého ražení, která nás poškozují u voličů, řekl Právu jeden z poslanců Unie svobody. Podle něj jsou lidé na podobné názory velmi citliví. "Když si mladý člověk přečte Karasovo vyjádření, musí nabýt dojmu, že jsme jen církevní odnoží," dodal. Otevřeně se do Karase obul poslanec Pavel Svoboda. "Na začátku 21. století je podle mě zcela neslýchaná věc bránit ženě, aby se sama rozhodla, jestli dítě chce, nebo nechce porodit," poznamenal na dotaz Práva. Podotkl, že jakékoliv zpřísnění zákona je podle něj nepřijatelné. Předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová byla Karasovým postojem zaskočena a jednala o něm tento týden dokonce s šéfem lidovců Cyrilem Svobodou. Ten ji ubezpečil, že je to pouze Karasova osobní iniciativa.


Německá drogová scéna má nový hit - pervitin vyráběný v českých laboratořích. Jak píše Mladá fronta Dnes, za hranicemi mu však narkomani neřeknou jinak než "crystal". Drogové zásilky míří především do Bavorska a Saska. Jen za první polovinu letošního roku celníci objevili třináct balíčků, které skrývaly téměř jeden a půl kilogramu pervitinu. Má vysokou kvalitu a překupníci jej převážejí v krystalické formě - odtud jeho název "crystal". Že si česká droga skutečně podmanila bavorský a saský trh, potvrzují i policisté z německých protidrogových oddělení. Kvůli rostoucímu vývozu pervitinu vznikl speciální česko-německý tým, kterému se podařilo rozbít dva drogové gangy. Podle šéfa Národní protidrogové centrály Jiřího Komorouse žádné laboratoře v Německu pravděpodobně nejsou a proto se droga z Čech vyváží za dvojnásobnou cenu.


Řada zahraničních průvodců působí načerno, píší Hospodářské noviny. Jde o cizince, které si zahraniční cestovní kanceláře ponechávají na českém území po celou sezónu jako vlastní průvodce. Mluvčí Sdružení průvodců Zdenka Kerlická listu sdělila, že tak připravují o práci české kolegy, kteří mají většinou lepší znalosti. Podle odhadů Sdružení je zahraničních skupin s cizím průvodcem, které projdou hlavními turistickými body, jako třeba Pražským hradem nebo Karlovým mostem, zhruba 40 procent. Takzvané černé průvodce je ale podle ní možné jen velmi težko postihnout. Z novely živnostenského zákona platné od začátku loňského března totiž není jasné, jaké služby mohou v Česku průvodci ze zahraničí vykonávat pro své zákazníky a kdy už musejí vlastnit český živnostenský list. Dochází tak k nemalým daňovým únikům.


Po několika letech stagnace se na realitním trhu začíná znovu blýskat na lepší časy, uvádějí Lidové noviny. Ačkoli se prudký nárůst cen nemovitostí v následujícím období neočekává, je zřejmé, že nákup pozemku nebo nemovitosti bude výhodnou investicí. Realitní makléři se shodují, že mezi nejlukrativnější komodity patří pražské stavební pozemky určené na výstavbu rodinných domů, malometrážní byty a rezidenční vily v lukrativních lokalitách po celé republice. Z komerčních nemovitostí hrají prim objekty, které lze přebudovat na hotel. Makléři se domnívají, že ceny těchto komodit porostou i v závislosti na předpokládaném vstupu do Evropské unie.


Ostravští Romové se chtějí postarat o svou bezpečnost, proto hodlají založit domobranu. Podle Mladé fronty Dnes je důvodem nedávný útok čtyř skinheadů proti třem Romům. Jeden z napadených skončil v nemocnici se čtyřmi bodnými ranami v hrudníku. Předseda severomoravské Romské občanské iniciativy Mikuláš Horváth chce, aby lokalitami obydlenými Romy obcházely hlídky, které by iniciativu a policii upozorňovaly na páchané násilí. Horváth uvedl, že Romové už nevěří policii a chtějí oslovit místní romské podnikatele, znichž mnozí mají zbrojní průkaz a zbraň. Podle policistů ale Romové nemají důvod k zakládání domobrany. Tvrdí, že extremismus zvládají a objasní až 100 procent případů.


S rozpaky hodnotí deníky informaci, podle níž chtějí senátoři Jan Ruml a Michael Žantovský navrhnout vytvoření zvláštního mezinárodního výboru, který by monitoroval dodržování lidských práv v Číně. Pokud by se do pěti let situace nezlepšila, výbor by měl vyzvat svět k bojkotu olympiády, která se má konat v roce 2008 v Pekingu. Lidové noviny poukazují na to, že senátoři se svou iniciativou přišli "s křížkem po funuse". Zároveň se ptají, proč neprotestovali dříve, nelobbovali u českého olympijského výboru, proč neiniciovali nějaký společný postoj Senátu a proč se nepřipojili k těm, kteří protestovali již před volbou místa konání her, končí Lidové noviny. Právo pokládá založení zvláštního mezinárodního výboru za určitou pošetilost. Reformy v Číně jsou totiž podle něj tak zásadní. "I ona lidská práva, jakkoli stále vzdálena evropskému chápání, tam doznala pozitivních změn, a neměli bychom se stydět to uznat... Popravy v Číně, navíc na sportovních stadiónech, se nám ovšem hnusí. Právě tak, jak se nám hnusí popravy duševně nemocných delikventů ve Spojených státech. Bude se výbor pánů Rumla a Žantovského zabývat i tímto?," píše list. Podle Práva se navíc olympijské hry změnily v dítko globalizace a čínský trh je velký.


Na úpatí pražského Petřína má vyrůst pomník obětem komunismu. Jak píše Mladá fronta Dnes, podobu, která loni zvítězila ve výtvarné soutěži vyhlášené pražským magistrátem a první městskou částí, však památník zřejmě mít nebude. Zamítavé rozhodnutí vydali úředníci odboru památkové péče magistrátu. Návrh archtektů Zdeňka Hölzla, Jana Kerela a sochaře Olbrama Zoubka tvoří betonové schodiště, které se od pěti metrů široké dolní části postupně zužuje na polovinu. V popředí je jedna socha, dominující zástupu dalších šesti, které mizí do ztracena ve stráni. Ubývající sochy se mění v torza jako metafora oběti a utrpení. Autoři doplácejí na spory mezi památkáři magistrátu a Prahou 1, kteří se dodnes nedohodli, jak by měl vlastně památník vypadat. Památkáři připouštějí realizaci pomníku, ale pouze jeho horní části, bez schodiště spadajícho až na úroveň chodníku. Radnice Prahy 1 se proto odvolala na ministerstvo kultury.


Jedné z nejvýznamnějších středočeských zřícenin, hradu Valdek na Příbramsku, hrozí, že se z větší části promění v rozvaliny. Stavební práce na její záchranu, které začaly před třemi lety, letos nepokračují. Nikdo nedokáže říci, co bude dál, napsal deník Mladá fronta Dnes. Do opravy zříceniny, která je ve vojenském výcvikovém prostoru Brdy, se před třemi lety pustilo několik lidí z Příbrami. Svým nadšením přesvědčili členy okresního shromáždění, kteří ve dvou následujících letech uvolnili z rozpočtu okresu 700.000 korun na zajištění statiky části historického objektu. Okres ale už na opravu peníze nemá. Armáda, která je majitelem hradu, také ne. Zřícenině nemůže podle listu pomoci ani Památkový ústav středních Čech. Valdek pochází z 13. století a jeho zřícenina je jednou z nejvýznamnějších ve středních Čechách.