Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 24. května připravila Eva Petržílková.

"EU sestavila seznam "zakázaných profesí", Evropa má strach z východoevropských živnostníků. Ti proto po rozšíření EU nebudou moci na tamním pracovním trhu nabízet své služby," uvádějí Lidové noviny. "Nejen východoevropští zaměstnanci, ale i celá řada živnostníků a firem si bude muset na své plnoprávné členství v Evropské unii počkat podstatně déle, než se čekalo. Rakousko a Německo totiž ve středu prosadily seznam živností, které nebudou smět sedm let na rakouském a německém pracovním trhu volně působit," informuje deník. "Obě země, které jsou levnou východoevropskou konkurencí nejvíce ohroženy, se na seznamu "zakázaných" profesí ve čtvrtek dohodly s ostatními členy "patnáctky". Ze svých původních požadavků přitom musely výrazně slevit. Omezení přitom může být stejně jako u zaměstnanců už po dvou letech přehodnoceno. "Nedomníváme se, že by měly být vybrány konkrétní profese, jež nebudou mít stejná práva a povinnosti jako ostatní," reagoval na rozhodnutí EU mluvčí českého ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. "Něco takového nepovažujeme za vhodné ani přijatelné," dodal. "Seznam byl schválen jako dodatek ke stanovisku vůči ČR a dalším kandidátským zemím pro jednání o kapitole "volný pohyb osob". Pro obě země se přitom liší. Kromě stavebních podniků a úklidových firem na seznam Rakousko prosadilo omezení pro sociální pracovníky, zdravotní sestry a nemocniční personál," dodává deník.

Stejný list podmínky, které kladou před kandidáty pro vstup do Evropské unie některé ze zemí patnáctky, podrobuje kritice v úvodní poznámce: "Ještě jsme nestrávili připravované omezení práv Čechů pracovat v Evropské unii a je tu další pohroma," uvádí deník. "Tentokrát jsou na řadě podnikatelé. Německo a Rakousko vypracovaly seznam profesí, které na jejich území lidé z nových zemí Unie nebudou moci vykonávat. To například znamená, že se česká stavební firma nebude po jistou dobu moci ucházet v Bavorsku o zakázky, i když Česko už v EU bude. Každý z našich západních sousedů má své priority, proto se třeba Rakušané obávají zdravotních sester a sociálních pracovníků, Němci zas malířů a obkladačů. Německo a Rakousko hájí zájmy svých firem a odborů. To je jistě legitimní. Jen nám nesmějí říkat to, co říkají: že je to pro naše vlastní dobro, že tak zabrání odlivu našich mozků," uzavírá list poznámku.


Veřejností diskutovanou novelu zahrnující možnost vyvlastňování pozemků v místech pro průmyslové zóny uvádějí jako příklad současného vztahu mezi politiky a občany Hospodářské noviny: Spory o právo státu na vyvlastňování pozemků ve veřejném zájmu jsou podle listu jedním z případů, které potvrzují, že v lecčems Česká republika tápe i po deseti letech od naplnění svobody a základních práv. "Vztahy českého státu, reprezentovaného politiky a úředníky, s jeho občany se ještě stále neusadily na jakési všeobecně přijatelné a respektované hladině, která by zůstávala "zaručena" bez ohledu na to, kdo zvítězí v příštích volbách," píše list. Veřejné zájmy bezpochyby existují a jejich zajištění je pro chod státu nezbytně nutné. Je tu však problém: Spor o to, jak a kde stanovit meze oprávněnosti a vymahatelnosti těchto zájmů, je u nás zatím zcela nevyřešený. V české politice mají příliš velké slovo lidé, kteří si pohrávají s myšlenkou posilování státu. Hádka o to, za jakých podmínek a pro jaké účely vyvlastňovat pozemky, je jen epizoda z nekonečného seriálu, v němž se tito politici obsazují do hlavních rolí, zatímco občanům svěřili úlohu statistů, míní list.


Rodiny, kterým za války zabavily majetek německé firmy, mají poslední možnost požádat o kompenzaci, uvádí Mladá fronta Dnes. Do 11. srpna musí samy nebo jejich dědicové odeslat žádosti do Ženevy. Žádost musí obsahovat dostatečné podklady k tomu, aby nezávislá komise mohla jednoznačně rozhodnout o oprávněnosti nároku. Odškodnění mohou dostat také dědicové poškozených bez ohledu na datum jejich úmrtí. Potřebné informace obsahují brožury, které jsou k dispozici na všech okresních úřadech.

Konzultaci a pomoc při vyplňování formulářů nabízí pražská pobočka IOM, která sídlí v ulici Dukelských hrdinů 692/35 v Praze-Holešovicích. Informace podává rovněž na pražských telefonních číslech 333 70 160 a 333 72 633. V České republice dosud požádalo o kompenzaci za majetkovou újmu 3100 lidí, dodává list.


Vládní návrh zákona o státní službě, který má omezit politický vliv ve státní správě a vytvořit vrstvu kvalifikovaných státních úředníků, pamatuje podle Zemských novin hlavně na práva a požitky úředníků. "Ministr Vladimír Špidla a potažmo celá vláda navrhují, aby úředníci měli například šestitýdenní dovolenou, nárok na plný plat po 30 dnů nemoci, příspěvek k důchodu a nárok na pětinásobek platu při odchodu do důchodu. Vláda sociálních demokratů tak zavádí novou, lepší kategorii občanů, kteří mají jiná práva a více práv, než mají ostatní občané," píše deník. "ČSSD šla do voleb pod heslem - lidskostí proti sobectví, teď ho zřejmě vyměnila za jiné - každému úředníkovi státu teplý pelíšek. A výslužku k penzi navrch. Socialismus sociální demokracie podle něj začíná právě u úředníků státu. Pamatuje ovšem hodně na jejich práva a požitky, a málo na jejich povinnosti, uzavírá deník.


Z České pojišťovny údajně zmizela citlivá data o jejích klientech. Podle Mladé fronty Dnes se tento pojišťovací ústav ocitl v podobné situaci jako pojišťovna Komerční banky, které se informace o klientech ztratily minulý týden. V případě České pojišťovny vyšetřuje policie podezření, že informace o jejích klientech skončily v jednom z brněnských bazarů s počítačovou technikou a dostaly se do nesprávných rukou. Případem se bude zabývat také Úřad na ochranu osobních údajů. Jak listu řekl mluvčí pojišťovny Michal Urban, ústav uvažuje o podání trestního oznámení.


Ke krachu společnosti Private Investors se vracejí Hospodářské noviny. "Společnost sotva padla z důvodů, které uvádí, tedy z neschopnosti plnit závazky, způsobené nepříznivým vývojem na kapitálových trzích v USA," píše deník. "Každý, kdo věci trochu rozumí, ví, že razantním poklesem cen akcií sice výrazně ztrácí osobní portfolio investora, ale ne platební schopnost obchodníka. Tím ztrácejí investoři chuť investovat, klesají obchody a tudíž i poplatky a příjmy obchodníků s cennými papíry, ale ne ze dne na den. Je tedy čas se na situaci připravit. Nic víc, nic míň. Protože však padl největší obchodník s americkými akciemi v zemi, nelze věc přejít mlčením. A tak opatrně, velmi opatrně, zasahuje Komise pro cenné papíry a "poukazuje spíše na selhání vnitřních kontrolních mechanismů firmy", uvádí deník.


Ke stejnému tématu se vrací Mladá fronta Dnes. "Nebyl to jen tak obyčejný krach," konstatuje list. "S akciemi se děly podivné věci. Firma Private Investors vzala peníze klientů a nakoupila akcie. Dala je do zástavy, aby si na ně mohla půjčit další peníze a nakoupit další akcie. Makléři však nedokázali splácet dluhy a přišli o zastavené akcie. Z firmy tak nezbylo téměř nic. Porušování psaných i nepsaných pravidel obezřetného investování skončilo krachem. Není divu, že se objevily první žaloby. Takový konec nekale podnikající firmy byl nevyhnutelný. Později by mohlo být mnohem víc podvedených investorů. Oni však neprodělají příliš mnoho - vklady jsou pojištěné. Ručí za ně ostatní, slušně podnikající makléři. Ti na pád Private Investors doplatí nejvíc, dodává deník Mladá fronta Dnes.


"Mnohé české domácnosti se ještě nevzpamatovaly z lednového dvacetipětiprocentního zdražení zemního plynu a v červenci je čeká další výrazné zvýšení cen," konstatuje deník České slovo. "Energetický regulační úřad počítal původně s desetiprocentním nárůstem, nyní však předal ministerstvu průmyslu dokument, v němž navrhuje průměrné zvýšení pro domácnosti o 11,7 procenta," píše dále list. "Někteří experti míní, že skutečným důvodem nynějšího zdražování je tlak společnosti Transgas, která tvrdí, že na prodeji plynu distribučním společnostem prodělává a musí jej dotovat ze zisků z přepravy. Zdražování plynu ale v červenci neskončí. Od ledna se počítá s dalším citelným zvýšením cen, píší Zemské noviny a České slovo. Pokud se cena ropy bude na podzim pohybovat kolem 25 dolarů za barel, zvedne se cena plynu o 10 procent. Když bude barel stál okolo 28 dolarů, musí se domácnosti připravit na to, že plyn podraží o více než 10 procent," dodává deník České slovo.


Balené vody zatím výrobci nezdraží," informuje deník Právo. "Do cen minerálních a stolních vod se zatím nijak nepromítne zpoplatnění zdrojů podzemních vod určených k pití, se kterým počítá zákon o vodách schválený minulý týden Sněmovnou," pokračuje list. Producenti minerálek a balených vod ale nevylučují, že se tak v budoucnosti stane. I když výrobci nealkoholických nápojů, ale i piva nyní se zdražováním nepočítají, neznamená to, že někteří prodejci nevyužijí v letním období zvýšených nákupů spotřebitelů ke zvednutí svých obchodních marží a tím i prodejních cen. V některých stáncích pak může být stejné množství minerálky či sodovky dokonce dražší než pivo," soudí deník Právo.


Šéfem Národního ústavu pro vyzbrojování se stane dosavadní ředitel Vojenského technického ústavu letectva a protivzdušné ochrany Jindřich Ploch. Uvádějí to Hospodářské noviny s odvoláním na zdroje blízké ministerstvu obrany. Ploch podle listu nechtěl tyto informace komentovat. "Národní úřad pro vyzbrojování je jednou z klíčových institucí ve všech státech NATO, jejímž úkolem je zejména výměna informací mezi obranným průmyslem země a orgány aliance. Zároveň se podílí na řízení významných investičních programů. Úřad vybudoval Tvrdíkův předchůdce Vladimír Vetchý. Koncem loňského roku však z jeho čela odvolal Jaroslava Štefce a do svého odchodu místo něj nikoho nejmenoval. Po odvolání Štefce pověřil Vetchý řízením úřadu prozatímně Štěfcova zástupce Jiřího Soldáta," připomíná list.


Metropolitní kapitula sv. Víta stáhla žalobu na Správu pražského hradu ve sporu o chrám sv. Víta. Uvádí to deník Právo s odvoláním na vyjádření soudkyně, která se kauzou zabývá. Podle ní o zpětvzetí žaloby soud zatím nerozhodl. Upřesnila, že se musí dotázat Správy pražského hradu, zda se vzetím žaloby zpět souhlasí. Soudkyně pak musí počkat, až případné rozhodnutí nabude právní moci. Ve sporu o svatovítskou katedrálu je dalším žalovaným Kancelář prezidenta republiky, poznamenává Právo. "Naděje na úspěch ve sporu, v němž by měl soud určit vlastníka chrámu, nejsou pro kapitulu velké. Nejvyšší soud totiž koncem loňského prosince potvrdil neúspěch Náboženské matice u městského soudu ve sporu o vlastnictví pozemků s kaplí sv. Anny a bazilikou sv. Jiří v areálu Pražského hradu. Spor o baziliku a kapli byl původně součástí sporu matice a dalších církevních subjektů o nemovitosti na Hradě včetně katedrály, soud je však vyčlenil k samostatnému jednání," připomíná deník. "Senát Městského soudu v Praze v květnu 1998 zastavil soudní řízení ve věci určení vlastníka pro baziliku sv. Jiří a zrušil i původní určovací žalobu podanou Náboženskou maticí proti Kanceláři prezidenta republiky. Matici za vlastníka baziliky určil svým rozsudkem Obvodní soud pro Prahu 1 v roce 1996. Proti rozsudku se však odvolala Správa Pražského hradu a dodatečně i prezidentská kancelář. Neúspěch matice potvrdil nejvyšší soud koncem prosince 2000," uvádí deník Právo.


"Farmaceutické firmy se dveřmi i oknem snaží vsoukat do ordinací, aby lékaři předepisovali zrovna jejich lék," uvádí Mladá fronta Dnes. "Dávají za to dárky, školí lékaře, platí bohulibé statky. Chovají se proto nemravně? Slyšíme názory, že ano. Ale kdo tu vlastně víc natrhává etice kabát? Hřešil v ráji had-pokušitel, anebo Eva?" - ptá se list. "Farmaceutické firmy jsou podniky a jejich byznysem je výroba a prodej léčiv. Konkurence je nesmírná. Každý touží, aby právě jeho pilule, co nejvíc pilulí, byly hrazeny ze zdravotní pokladny. Ale reklamu dělat nesmějí. Jak jinak než útokem na ordinace a pojišťovny mohou na sebe upozornit, napojit se na studnu veřejných peněz? Neeticky se chová především ten, kdo jejich reklamním fintám podlehne. Ten, kdo povolí či předepíše lék X proto, že naplní fond pro služební cesty, dá se "přesvědčit" darovaným rentgenem,"poznamenává deník. "Ataky soukromého byznysu se neodehrávají pouze v medicíně. Jistý penzijní fond třeba získával klienty přes děti ve školách. Učitelé mu pomáhali - za příslib peněz pro školu. Připadá nám tohle všechno nevkusné? Možná. Zakážeme tedy pro klid duše získávání a ovlivňování klientů v ordinacích, ve školách? Seznam zákazů by byl nekonečný. Etický míč je na druhé straně. Na straně lékařů, aby se nenechali svést odměnami, i kdyby vypadaly sebenevinněji. Na straně škol, aby dealery poslaly pryč," píše dále deník. "Etické kodexy nechť si vypracují a hlídají asociace firem, lékařské komory, školy... Stát to neumí. Umí jen prostinké "zakázat - povolit". Příliš hrubý nástroj na pavučinku morálky. Přesto by bylo naivní spoléhat se výhradně na svědomí, kulturní zvyklosti či odpovědnost jedinců a spolků. Najmě ve zdravotnictví, kde peníze jsou všech a zájem léčit co nejúsporněji není v systému zakódován. I proto si platíme kontrolory. Říká se jim zdravotní pojišťovny," uzavírá list.


Z kultury: Mladá fronta Dnes informuje o tom, že hudební vydavatelství Supraphon ocenilo platinovou deskou udělenou in memoriam nahrávku, kterou jedna z legend české jazzové scény Eva Olmerová (1934 až 1993) kdysi natočila s Traditional Jazz Studiem Pavla Smetáčka. Současně představilo vůbec první album této zpěvačky, které nedávno vydalo na kompaktním disku. Je z roku 1968 a znějí na něm americké spirituály. List připomíná, že Olmerová získala v roce 1962 angažmá v Divadle Semafor. O sedm let později zazářila na pražském jazzovém festivalu, avšak režim ji pronásledoval. V roce 1990 ji v drsně syrovém dokumentu Proměny přítelkyně Evy přiblížila režisérka Drahomíra Vihanová.


Ze sportu: "Hokejisté Pittsburghu jsou vyřazeni ze Stanley Cupu. Skončila sezona a podle všeho i jedna éra, ve které jejich barvy hájil český hokejista Jaromír Jágr, informují Lidové noviny. "Za Pittsburgh jsem hrál naposledy, už se asi nevrátím," řekl Jágr, poté co New Jersey v pátém zápase ukončilo po výhře 4:2 trápení jeho i celého týmu. O Jágrově letní výměně se hovoří dlouho. Devatenácti hráčům týmu končí smlouva, Jágr s desetimilionovým platem je neudržitelný. Po matných výkonech v posledních měsících se navíc stal z opěvované hvězdy štvancem. "Doufám, že se všechno změní a od podzimu zase začnu hrát, tak jak jsem zvyklý. To znamená s radostí," těší se na změnu dresu. Tolik o Jaromíru Jágrovi Lidové noviny.


Autor: Eva Petržílková
spustit audio