Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 4.dubna připravila Eva Petržílková.

Ve vztazích mezi Hradem a ministerstvem zahraničí přituhuje. Důvodem jsou podle Lidových novin opět rozdílné názory prezidenta Havla a ministra Kavana na znění rezoluce, která má odsoudit porušování lidských práv na Kubě: Oba muži se již před třemi týdny "chytli" kvůli pasáži Kavanovy rezoluce, která kritizuje ekonomické sankce USA vůči Castrovu režimu, uvádí list. Havel se totiž domnívá, že by debata o zrušení amerických sankcí mohla ohrozit přijetí celého textu. Podle deníku nyní hrozí další konflikt: Prezident Václav Havel totiž vyslal do Ženevy na zasedání Komise OSN pro lidská práva, která bude hlasovat o českém návrhu rezoluce ke Kubě, pracovníka politického odboru hradní kanceláře Petra Buriánka. Ministr zahraničí Jan Kavan ale o tom nebyl informován. Podle Lidových novin přitom cestu Buriánka do Ženevy zařídil šéf české delegace, Kavanův náměstek Martin Palouš. Komise OSN od poloviny března posuzuje lidská práva v různých částech světa, píše dále deník. Čeští diplomaté předložili na zasedání komise návrh rezoluce, která kritizuje porušování lidských práv na Kubě a obsahuje pasáž o neúčinnosti obchodního embarga uvaleného Spojenými státy na Kubu před 39 lety. Kavana podle listu Paloušovo jednání popudilo, ale do otevřeného konfliktu s Hradem nešel, údajně kvůli skandálu s nevýhodným pronájmem Českého domu v Moskvě. "Bojí se, že by prezident uznal za nutné se k celé záležitosti vyjádřit," řekl deníku dobře informovaný zdroj. Jak list dodává, s kritikou ekonomických sankcí vůči Kubě v české rezoluci nesouhlasí zástupci Spojených států. Prosazování negativního hodnocení ekonomických sankcí kritizovali i čeští opoziční politici a Havel.


Lidové noviny věnují poznámku návrhu zákona o obecně prospěšných bytových družstvech, který na tiskové konfrenci představil ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit: Deník uvádí, že ministerstvo pro místní rozvoj se rozhodlo rozčísnout deset let neřešenou bytovou situaci. Nebude se liberalizovat, nebude se deregulovat, budou se zakládat družstva. Sleva, kterou podle návrhu bude 200.000 korun a na půlmiliónovou půjčku dotace úroků, však nebude zadarmo. Až se jednoho krásného dne z bytu budete chtít stěhovat, třeba do většího, narazíte na ministerský háček, upozorňuje list. Byt nebude váš, ale družstevní. Obecně prospěšné družstvo v takovém případě vyplatí pouze vložené prostředky, ani o korunu víc, ani o korunu míň. Pokud se tento geniální plán ujme, určitě přibude mnoho bytů, v nichž, jako dnes, bude bydlet spousta lidí načerno. A stát, který bude nepřímo největším bytovým vlastníkem, bude potřebovat od daňových poplatníků víc a víc peněz na udržení socialistického perpetua mobile, uzavírají Lidové noviny.


Milost udělená prezidentem Václavem Havlem Rumunce Daniele Schindelbeckové, která 18. ledna v české vazební věznici porodila dítě, je jedním z témat českých listů: Deník Mladá fronta Dnes udělení milosti Rumunce Daniele Schindelbeckové oceňuje, protože nesmyslné předpisy jí zakazovaly, aby mohla být ve vazbě se svou novorozenou dcerou. Žena, nařčená z kuplířství, byla podle deníku tak potrestána ještě před rozsudkem - mučením. Její dítě, nenařčené z ničeho, bylo týráno stejně. Podle deníku lze prezidentově milosti vyčíst jen to, že přišla pozdě. List to zdůvodňuje tím, že případ Schindelbeckové byl do očí bijícím příkladem středověkých mravů. V praxi české justice je obviněný už vlastně viníkem, vazba sama přísným trestem. Vyšetřování se vleče a podle zákona nevinní lidé tráví v cele týdny a měsíce. I když soud vyřkne osvobozující rozsudek nebo shůry přilétne milost, krutý čas jim nikdo nenahradí. Prezidentská milost ale nemůže napravit od základů špatný systém. "Jak velké však bude muset být nespravedlivé utrpení, aby zákonodárci dělali práci za níž jsou placeni?" končí otázkou své zamyšlení list.


Komentáře věnují pozornost i ministru obrany Vladimíru Vetchému, o jehož odvolání se již delší dobu spekuluje: Hospodářské noviny konstatují, že ministr obrany Vladimír Vetchý působí na veřejnosti rozhodně, přísně a státnicky. Letmý pozorovatel tak může získat dojem, že lepšího ministra obrany ČR nemůže mít. Na Vetchého "image" naletěly podle Hospodářských novin i média, která dva roky přehlížela, že neuspořádal žádnou tiskovou konferenci. "Že by resort obrany vykazoval tichý chod švýcarských hodinek?...Bohužel a navíc pozdě se ukázalo, že realita je pouhou Potěmkinovou vesnicí. Přispělo k tomu i poznání, že o úspěchy ministra se nezasloužil on sám, nýbrž jeho předchůdci. Potřebu stíhaček pro armádu vysvětloval v televizi velitel vzdušných sil Ladislav Klíma. V den druhého výročí vstupu ČR do NATO se objevil na obrazovce místo Vetchého zase jeho předchůdce Luboš Dobrovský. Z ministra Vetchého se stal pan Nikdo. Nahrazení takového člověka, který je v čele ministerstva, jež pouze letos utratí 45 miliard korun, kýmkoliv, kdo má alespoň tvář, je proto nutné," končí deník.

Ministr obrany Vladimír Vetchý má ve středu veřejnosti vysvětlit, co udělá s neutěšenými poměry v akvizičním systému resortu, kde jeho náměstek Jaroslav Tvrdík zjistil závažné hospodářské delikty. Kvůli špatnému stavu celého resortu se ale už delší dobu spekuluje o možném odvolání Vetchého. Hospodářské noviny už v úterý přinesly informaci, podle které by tak měl premiér Miloš Zeman učinit právě ve středu. Zeman v úterý dokonce poprvé podobné spekulace tvrdě neodmítl. Podle deníku Právo o tom prý už i mluvil s prezidentem Václavem Havlem, vrchním velitelem ozbrojených sil. Podle neoficiálních informací listu by měl být Vetchý odvolán až po sjezdu ČSSD. Zatím neznámou je, kdo ho nahradí. Mluví se i o Tvrdíkovi, kterého měl oslovit i premiér, dodává deník.


Strategie posílení národohospodářského růstu s pracovním názvem "velký třesk" navržená ministrem průmyslu a obchodu Miroslavem Grégrem je tématem komentáře Lidových novin: To, že "velký třesk" ministra průmyslu Miroslava Grégra je projektem megalomana řídícího se heslem po nás potopa, je podle komentátora Lidových novin jasné každému, kdo se s tímto plánem seznámil. O to větším překvapením podle něj je, že se na "novodobém Big Bangu na český způsob" slíbily podílet tuzemské banky. Naopak pondělní souhlas vlády velkým překvapením není - "sociální demokraté ve své vládní misi pomalu finišují a nemyslí na nic jiného, než jak si na poslední chvíli přidělat pár úspěchů navíc", píše dále autor. Grégr ani Zeman nemají co ztratit - oba po "ukončení své vládní epizody" odejdou do důchodu, jeden do opravdového, druhý do politického. Ti mladší, od Špidly přes Kavana až po Grosse, kteří hodlají v aktivní politice ještě nějaký čas zůstat, by tak bezstarostní být neměli. Ničivé dopady velkého třesku v podobě rostoucího dluhu a uměle vyvolané ekonomické nerovnováhy mohou jejich pozdější kariéru vážně ohrozit, soudí autor. Nejbolestivější je v tomto směru selhání ministra financí Pavla Mertlíka, neboť se zdálo, že právě on bude důležitým vyvažovacím prvkem, který dokáže usměrnit Grégrovy socialistické nápady. Nedokázal a nakonec se podřídil i velkému třesku, na jehož provedení se bude osobně podílet. Nejotřesnějším je však vstřícný přístup tuzemských bank, u kterých ministr Grégr za podporu osobně lobboval, poznamenává autor. Že by čeští bankéři zapomněli? Cožpak touží po tom vrátit se do časů bankovního socialismu, který stál českou ekonomiku skoro půl bilionu korun? Cožpak znovu chtějí s politiky vytvořit politicko-ekonomický pakt a dělat to, co jim politikové nařídí bez ohledu na své vlastní bilance? - ptá se v závěru komentátor Lidových novin.


Zemské noviny jsou přesvědčeny, že při schvalování důchodové reformy parlamentem nastane nejmenší problém se zavedením pružného věku pro odchod do důchodu. Méně rozepří vyvolá také idea osobních účtů, které by měla spravovat nová sociální pojišťovna. Doba, kdy by to vše mělo platit, tedy rok 2005, je ale podle deníku jen zbožné přání ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly. Nejen pro naprosto rozdílný přístup socialistů a pravice k podobě penzijní reformy, ale pro finance samy, píše dále list. Špidla nebere v úvahu, že starších lidí přibývá a mladých ubývá. Kde se tedy peníze vezmou? Z vyšších odvozů z mezd, které má ČR už teď vyšší než většina vyspělých zemí?" - ptá se list.


Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr nevidí důvod ke svému odstoupení kvůli jaderné elektrárně Temelín (JETE). "Nevím, proč bych měl odejít, nevidím žádný skluz ve výstavbě," řekl středečním Hospodářským novinám. Odpůrci elektrárny tvrdí, že spuštění JETE se dostává do několikaměsíčního skluzu a že výstavba díky zpoždění a nákladům na odstranění poruch přesáhne vládou stanovený rozpočet 98,6 miliardy Kč. Vláda podle Grégrových slov stanovila dva termíny. "První, zavezení jaderného paliva do prvního bloku, což bylo splněno. Druhým datem je zavezení paliva do druhého bloku, což je letošní prosinec," řekl pro list ministr Grégr. I to bude podle něj splněno. Domnívá se, že nebude překročen ani rozpočet stavby. Jak list připomíná, ministr Grégr před časem prohlásil, že pokud nebudou splněny vládou dané termíny výstavby JETE a bude překročen rozpočet, odstoupí z funkce.


Někteří představitelé ODS zvažují povolební politický obchod s ČSSD, nebo čtyřkoalicí s křesly předsedy vlády a prezidenta republiky. Podle Práva o tom přemýšlí v souvislosti s úsilím ODS, aby se její předseda Václav Klaus vrátil po volbách v roce 2002 do funkce premiéra. "Po volbách zřejmě vznikne dvoučlenná koalice ODS a ČSSD či ODS a čtyřkoalice. V tomto roce se bude rozhodovat o obsazení dvou postů, premiérského a prezidentského. Každá ze stran by mohla získat jedno z těchto křesel," řekl deníku člen stínové vlády ODS a naznačil, že strana se bude snažit získat pozici předsedy vlády, protože je významnější. "Ten rok bude supervolební a co se týče vyjednávání o vládě, určitě bude bezprostředně souviset s dohodou o obsazení prezidentské funkce. Ale jak to dopadne, to předznamenají volby," řekl Právu místopředseda ODS Ivana Langer. Podle něj je Klaus schopný státník, který bez sebemenších problémů může zvládnout jak post předsedy vlády, tak i prezidenta. Klausův poradce Ladislav Jakl ale označil úvahy o výměně funkcí za předčasné. "Důležité je uspět co nejvíce ve volbách a připravit si co nejlepší vyjednávací pozici," dodal pro deník Právo.


Nucený správce Agrobanky Jiří Klumpar pravděpodobně nebude stíhán. Policie totiž nezískala za více než rok vyšetřování důkazy, na jejichž základě by ho mohla znovu obvinit. Uvádí to deník Právo. Státní zástupce, který kauzu dozoruje, deníku potvrdil, že konečné rozhodnutí sice ještě nepadlo, ale vypadá to na odložení věci. Podle něj policie dostala analýzu národní banky o průběhu nucené správy a ještě očekává materiál od Agrobanky. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by došlo k nějakému zásadnímu zvratu, dodává list.


Brno jako první z tuzemských měst bude hlasovat o oficiálním vyjádření lítosti nad odsunem sudetských Němců, uvádí Mladá fronta Dnes. Podle listu to doporučuje komise, která byla ustanovena brněnskou radnicí a zabývala se událostmi v roce 1945. "Členové komise se jasně shodli na tom, že město má vyjádřit lítost, neboť jsme za války a po ní přišli o mnoho spoluobčanů. Je nám líto všech - Němců, Židů i českých Romů," řekl listu předseda komise Jiří Löw. Podobné prohlášení je podle něj důležité pro ty, kteří přežili pochod smrti na sklonku května 1945. "Nejde o omluvu, jde o to, aby nám někdo dal pocit, že jezdíme domů, ne do cizího města jako turisté," říká v rozhovoru pro list Rudolf Hawiger, jemuž bylo tehdy dvanáct let. Dnes žije v Karlsruhe, ale stále mluví česky a považuje se za "Brňáka". V závěrečném stanovisku brněnské komise je sice uvedeno, že by se odsun Němců měl stále připomínat, ale na druhé straně se v něm neobjevilo slovo "omluva". Právě omluvu však podle listu požadovalo občanské sdružení Mládež pro interkulturní porozumění, které před rokem vyzvalo vedení města, aby k této tragické události zaujalo jasné stanovisko. 31. května 1945 se tisíce Němců musely shromáždit a za doprovodu Národní stráže a dělníků z brněnské Zbrojovky byly vyvedeny z města směrem k rakouské hranici. Pochod se odehrál ještě před schválením odsunu Němců Postupimskou konferencí. Mezi Němci vypukla epidemie úplavice a přes tisíc jich zemřelo. Leží v hromadném hrobě v Pohořelicích. Další masový hrob je v Rakousku. Návrh pracovní skupiny musí však definitivně odsouhlasit brněnská městská rada, uvádí deník.


Na trhu je nový benzín rostlinného původu. Jmenuje se Oxylin a vyrábí ho Seta Litvínov. Jak uvádějí Zemské noviny, nové automobilové palivo nahrazující naturální benzíny, je obdobné jako bionafta. Skládá se z benzínu, lihu a několika dalších složek, které jsou výrobním tajemstvím společnosti Seta. Líh se přitom získává kvašením škrobu z obilovin, brambor či melasy. Letos do Seta na trh 30 miliónů litrů oxylinu, v příštích letech hodlá jeho výrobu více než ztrojnásobit, informuje deník.


Americký spisovatel Gore Vidal se během svého pražského pobytu zřejmě nesetká s předsedou Poslanecké sněmovny a ODS Václavem Klausem, jenž autora kritizoval za jeho názory na Spojené státy, uvádí Mladá fronta Dnes. Z úterního Vidalova vyjádření totiž vyplynulo, že v úvahu nepřipadá jeho soukromá schůzka s Klausem a s největší pravděpodobností ani jejich názorová konfrontace před televizní kamerou. Klausovi se nelíbí Vidalova účast na Festivalu spisovatelů v Praze, připomíná deník. Předseda ODS míní, že spisovatel své kritické názory na Spojené státy nemůže vyslovovat jen tak. Poté, co Vidal v České televizi označil Klausovo prohlášení za totalitní a trapné, předseda sněmovny vyzval spisovatele k osobní konfrontaci před televizní kamerou, uvádí dále deník. Vidal v úterý na Klausův návrh reagoval nejprve ironicky. "To si hodně troufá," řekl a dodal, že v amerických televizích politiky přímo "žere". Poté poněkud vážněji namítl, že s Klausem by si příliš neseděli, protože osobně neví nic o Česku a Klaus o Spojených státech. Předseda ODS podle Vidala svou rétorikou ustrnul na počátku studené války, dodává deník


Autor: Eva Petržílková
spustit audio