Přehled tisku

Výběr z tisku s datem 10. dubna připravila Eva Petržílková.

Deníky mimo jiné přinášejí údaje o vývoji březnové inflace a nezaměstnanosti v ČR, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad a Ministerstvo práce a sociálních věcí:

Hospodářské noviny míní, že údaje o vývoji ekonomiky jsou sice výstavní pro různé statistiky, ale občané jsou se svými zbytnými nákupy stále opatrní. "To zatím neumožňuje výrobcům sáhnout k citelnému zvýšení cen. Dá se říci, že to je prostředí pro držení inflace na uzdě přímo ideální," píše list. Upozorňuje však, že u potravin se dá očekávat mírné jarní zvyšování cen. "S určitým zpožděním k ekonomickému růstu se dá očekávat i citelněji zvýšená spotřebitelská poptávka. Vzestup poptávky tak vytvoří prostor pro zvýšení cen, které je pro výrobce tak žádoucí. Takže zatím velmi mírná inflace (únor - růst nula, březen 0,1) se může v příštích měsících vydat směrem vzhůru. Není ale třeba bít na poplach. Jak se zdá, inflace je zatím pod kontrolou," míní Hospodářské noviny.


Narůstající rozpory ve čtyřkoalici a jejích jednotlivých částech přilákaly pozornost komentářů v českém tisku:

Současné vedení KDU-ČSL podle předsedy Jana Kasala příští měsíc zřejmě oznámí, že odstupuje. Kasal to řekl v rozhovoru pro deník Právo. Na otázku listu, zda je připraven na květnovém sjezdu strany říci "my, vedení, tedy odstupujeme", Kasal řekl, že "to tak (podle něj) asi dopadne". List k tomu dodává, že místopředseda KDU- ČSL Tomáš Kvapil oznámil, že v úterý vyzve předsednictvo strany, aby na sjezdu, který je zatím plánován jako nevolební, složilo své mandáty. "Nejsem ale ten, kdo by podléhal nějakým tlakům," zdůraznil v Právu Kasal s tím, že za současné situace se však sjezd nechce a nemůže "vyhnout řešení personálních otázek".

"Uvnitř KDU-ČSL se schyluje k bitvě. Zcela ve stylu lidovců ji znesvářené tábory odkládaly, jak dlouho to jen šlo," píše deník Mladá fronta Dnes. "Pouze mimořádný politický talent Josefa Luxe dělal z poslušného satelitu komunistů respektovanou demokratickopu stranu. Lux ale již nežije a "lidovci nevědí, odkud a kam kráčejí," hodnotí deník.

Před nimi a především po nich se "můžeme dočkat úplně všeho", píší Hospodářské noviny v souvislosti s posledním vývojem ve čtyřkoalici i v ČSSD. "Politici ODS se musí v těchto dnech tetelit blahem ... jejich dva hlavní soupeři, sociální demokracie a čtyřkoalice, se nějakou dobu budou spíše potýkat se svými vnitřními spory, než přemýšlet o programu, o tom, jak a čím strhnout voliče na svou stranu," uvádějí Hospodářské noviny.


Ze zdravotnictví:

Češi chodí k lékaři ve srovnání s Němci, Brity či Francouzi třikrát častěji, informují Lidové noviny. Ze srovnávací studie vypracované mezinárodní organizací OECD vyplývá, že z 57 sledovaných států se Česká republika v počtu návštěv lékaře na jednoho obyvatele dělí spolu s Maďarskem o druhé místo za Japonskem, píše dále deník. Vysoký počet kontaktů pacienta s lékařem svědčí na jedné straně o dostupnosti lékařské péče, na druhé straně však o jejím zneužívání. v konečném důsledku to znamená drahé neefektivní zdravotnictví, podotýká deník.

Podle Zemských novin budou léky po vstupu Česka do unie dražší. Jak list dále píše, příčinou bude snaha výrobců zvyšovat jejich ceny na úroveň obvyklou v zemích západní Evropy. Lékárenská komora považuje takový vývoj za nevyhnutelný. Velký cenový vzestup by přitom pro zdravotní pojišťovny v České republice znamenal ročně miliardové výdaje navíc proti dnešku. Léky totiž pro pojišťovny tvoří výraznou část výdajů - zhruba jednu čtvrtinu, což znamená 30 miliard ročně, dodává list.

O nové naději pro muže, kteří trpí rakovinou prostaty, píše deník Právo. Léčba spočívá v revolučním medikamentu, který se v rámci celosvětové klinické studie testuje i na 184 pacientech v pěti českých fakultních nemocnicích. Lék snižuje riziko regrese nádoru téměř o polovinu ve srovnání se standardní péčí. Tím se snižuje nutnost dalších chirurgických zákroků o více než 40 procent a zřejmě zvyšuje i míra přežití, uvádí list.


K dalším tématům, kterým se věnují české deníky:

Podle deníku České slovo je pondělní zpráva o nižší nezaměstnanosti jednou z nejlepších zpráv po všech dobrých zprávách o růstu české ekonomiky. "Potvrzuje se, že roste nejen výkon hospodářství, ale i jeho objem. Svědčí o tom i nedávné údaje o vývoji průmyslu, kde letos v lednu poprvé po letech počet nových pracovních míst převýšil počet těch, která ubyla," míní deník. "Znamená to, že podniky už nesnižují náklady a nezvyšují produktivitu tím, že propouštějí přebytečné lidi. Přes všechny optimistické zprávy má tuzemský trh práce stále ještě daleko k optimu. Přestože na některých místech v ČR začínají chybět lidé, na severu Čech a Moravy nezaměstnanost trvale překračuje 17 procent. Sociálně demokratická vláda na sever přelila ze státního rozpočtu už miliardy korun. Tyto peníze ale z velké části skončily v sociálních programech a výpomocích pro propouštěné horníky a hutníky z utlumovaných podniků. Krátkodobě vláda lidem pomohla, stav v regionu však zanedbala, ostatně stejně jako kabinety dřívější," píše dále deník. "Až v poslední době začíná vláda v těchto oblastech více podporovat investice. Právě v tom je šance, že i do těchto sužovaných regionů přijde časem tolik žádoucí oživení. Rychle to však nebude, škoda zpoždění," uzavírá své zamyšlení deník.


Prezident republiky může i nadále jmenovat guvernéra centrální banky podle vlastního uvážení. Jak informují Hospodářské noviny, vláda a premiér Miloš Zeman neuspěli u Ústavního soudu, kam se obrátili s tím, že by jmenování měl napříště spolupodepisovat předseda vlády. Ústavní soud rozhodl, že v tomto sporu nevypíše veřejné jednání, což znamená, že se vládním návrhem věcně nebude vůbec zabývat. "Rozhodnutí o této stížnosti bylo v pondělí rozesláno, předpokládám, že ministr Pavel Rychetský jej obdrží během úterý či středy. Do té doby s k jeho obsahu nelze vyjadřovat," řekl listu předseda Ústavního soudu Zdeněk Kessler. Ústavní soud se podle informací deníku nemohl stížností zabývat, protože mu nepřísluší obecný výklad ústavy, a tím i předjímání budoucích případů.


Zdržení privatizace elektroenergetiky by podle ministra financí Pavla Mertlíka nemělo vést ke ztrátám, protože poptávka po těchto společnostech je stále poměrně silná. Na druhé straně podle něj poškodilo zdržení obor telekomunikací. "Z prostého důvodu. Propásli jsme konjunkturální vlnu let 1999- 2000," řekl Mertlík v rozhovoru pro deník Právo. Při přípravě privatizace Českých radiokomunikací a Českého Telecomu komplikovaly podle Mertlíka situaci majetkové vztahy a smlouvy uzavřené v minulosti. Privatizaci komplikovala i majetková struktura firem. List dodává, že vláda v pondělí uložila ministru Mertlíkovi, aby do příštího zasedání zpracoval právní rozbor výběru poradců pro privatizaci elektroenergetiky a plynárenství. Mertlík měl zároveň na základě právního rozboru zrušit výsledek obou soutěží. Vláda také zamítla jeho návrh, aby stát čtyři distribuční společnosti, ve kterých nemá majoritu, privatizoval zvlášť. Stát je tedy neprodá před privatizací balíku energetických a balíku plynárenských firem, dodává deník Právo ve svém úterním vydání. /pozn. v úterý dopoledne ministr Mertlík podal demisi./


V České republice chybí kvalifikovaní dělníci, konstatují Lidové noviny. Podle listu se tak děje v době, kdy vláda láká do země zahraniční investory. Vedení mnoha firem konstatuje, že sehnat v Česku kvalifikovanou sílu především do strojírenské výroby představuje velmi těžký a často neřešitelný oříšek. Plán ministra obchodu a průmyslu Miroslava Grégra na oživení české ekonomiky kromě nedostatku peněz ohrožuje tak další podstatná věc, uvádějí Lidové noviny.


Společnou celu sdílejí v současnosti na pražském Pankráci předseda Českomoravského fotbalového svazu a podnikatel František Chvalovský a bývalý důstojník BIS Vladimír Hučín. Uvedl to deník Právo s odvoláním na ředitele pražské věznice Jaroslava Grubera. "Hledali jsme vhodné osoby, s kterými bychom je mohli dát dohromady, a rozhodli jsme takto," řekl Gruber. Ubytovací kapacita podle něj "neodpovídala tomu, aby mohli být nadále každý na cele sám". Spolu nesouvisející případy Chvalovského a Hučína poutají v poslední době pozornost médií. Chvalovský čelí obvinění z podvodu a hrozí mu až dvanáctileté vězení. Vyšetřovatel jej podezírá z toho, že připravil nezákonně Komerční banku o 1,33 miliardy korun. Hučín je obviněn z neuposlechnutí rozkazu, nedovoleného ozbrojování, ohrožení utajovaných skutečností a z neoprávněného nakládání s osobními údaji. Hrozí mu až osm let vězení, připomíná deník.


Za jeden z dalších sporných kontraktů ministerstva obrany označuje ekonomický náměstek resortu Jaroslav Tvrdík nákup střeliva do bojových vozidel pěchoty za téměř 30 miliónů korun. Uvedly to Hospodářské noviny. Náměstek Tvrdík pro list uvedl, že je to další z problémových obchodů minulosti, jehož šetření nyní dokončuje Úřad ekonomické kontroly. Deník k tomu dodává, že podle nejmenovaného specialisty, který je blízký ministerstvu, je zakoupené střelivo Jalovec B v České republice s relativně malými výcvikovými prostory nepoužitelné. Dovezená munice může údajně explodovat již v hlavni, nebo by mohla i přeletět výcvikový prostor. Že by střelivo představovalo nebezpečí pro civilní obyvatelstvo, Tvrdík však v rozhovoru pro list odmítl.


Tři policisté z Děčína jsou obviněni ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z přijímání úplatků, neboť údajně nabídli řidiči, u kterého zjistili požití alkoholu, bezproblémové vyřešení situace, když jim zaplatí. Uvedla to Mladá fronta Dnes. Mluvčí republikového úřadu vyšetřování Soňa Jindráková podle listu zatím řekla, že další podrobnosti poskytne "až po došetření celého případu".


Na obnovu historických památek vydá letos Hradec Králové zhruba čtyři milióny korun. Vlastníci památkových objektů získají asi 800.000 korun, na církevní památky půjde zhruba 1,3 miliónu a do regenerace městské památkové zóny město investuje kolem dvou miliónů korun. Píše o tom deník Mladá fronta Dnes s tím, že v rámci kraje jsou výdaje na obnovu památek v Hradci Králové zřejmě nejvyšší. Zkrátka však nepřijdou ani ostatní města. Na Trutnovsku získá nejvíce peněz ze státní pokladny Vrchlabí, a to 2,5 miliónu korun na rekonstrukci místního kostela, který má narušenu statiku. Na opravu přispěje 600.000 korun i církev. V Trutnově letos památkáři opraví několik chráněných hrobek a část městských hradeb pod Krakonošovým náměstím. V budoucnu chce trutnovská radnice investovat do opravy hradeb a přilehlých komunikací až pět miliónů korun, dodává deník.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio