Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 28. března připravil Josef Kubeczka.


Kauza chybného pronájmu Českého domu v Moskvě, kvůli které v úterý rezignoval generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba, dominuje názorovým stránkám českých deníků. Ty se shodují, že Srba byl jen obětí aféry, za kterou je zodpovědný zejména ministr Jan Kavan.

"Krutý osud si připravil generální sekretář Srba. Vzal na sebe kromě svých i hříchy ministerstva a předhodil se rozhněvaným mocnostem jako jediná zástupná oběť. Není však jisté, zda takto vykoupil Jana Kavana," píše o případu Mladá fronta Dnes. Případ srovnává s aférou kolem financování Občanské demokratické strany, kterou "odnesl" bývalý místopředseda strany Libor Novák a předseda Václav Klaus ji ustál. Ministerstvo je ale podle deníku zcela jiná instituce a navíc Klaus nepodepsal žádné chybné dokumenty ani nebyl předem varován. "To všechno se v případě Hotelu Český dům stalo. Přitom ona smlouva je stejně absurdní a korupcí vonící jako slavné dary Lájose Bácse (falešného sponzora ODS). Kavan o ní věděl, byl před ní varován, stvrdil ji podpisem... Nyní musel obětovat jednu ze svých nejtěžších figur. Věž padla. Ale král zůstal v takřka beznadějné situaci," uzavírá Mladá fronta Dnes.

Srbova rezignace nebude podle deníku Právo zapomenuta. "Je teď otázkou, zda se pod dojmem jeho 'oběti' zapomene na chyby samotného ministra," dohaduje se list. Jeho první chybou byl podle něj spěch, s nímž o pronájmu rozhodl. Druhou pak nešťastné vyjádření, že smlouva nepoškozuje zájmy České republiky, které mohl případně vyslovit až po skončení vyšetřování. "Jan Kavan je bezpochyby naším nejúspěšnějším a nejzaměstnanějším šéfem diplomacie v polistopadové historii. Právě teď by se měl ale vyčerpávat na něčem úplně jiném, než je nějaký kontroverzní pronájem," poznamenává deník Právo v závěru.

Lidové noviny hovoří o Srbovi jako o "ministrovu člověku pro špinavou práci". Připomínají jeho účast v aféře konferenčního centra Štiřín, kdy ho bývalý šéf areálu obvinil z vydírání. "Teď nastal pravý čas pro oběť. Srba odchází a ministrovi zůstává trochu smrdutá, ale jakž takž přijatelná mediální ostuda," podotýká deník. Také on spekuluje, jak se ministr Srbovi za jeho oběť "odmění". "Jediný, kdo teď může Kavanovu šachovou partii narušit, je opozice v parlamentu. Od té si ale nemůžeme moc slibovat, je totiž smluvní," píše autor komentáře Lidových novin. V závěru pokládá otázku, zda dnešní politici zůstanou ve svých funkcích i po volbách, anebo zda se touto aférou cosi změní v české politické kultuře.

Ekonomické komentáře přední české deníky věnovaly nebývalému posílení české měny. Ta v úterý prolomila rekord, když během dopoledne posílila na 34,10 korun za euro. Po komentářích centrální banky o příliš silném kursu však oslabila a den zakončila na 34,43 korun za euro. Lidové noviny soudí, že se začátek letošního roku české ekonomice vydařil, což se projevilo i na české koruně. Ta pod záplavou příznivých zpráv v posledních dnech vyletěla na své rekordní hodnoty oproti jednotné evropské měně. Vzduchem však začaly ze strany centrální banky létat silná slova jako intervence proti koruně a ohledy na hospodářské cíle, připomíná list. Za touto tvrdou rétorikou je podle něj pouze snaha se po třech letech neúspěchů trefit do svého vlastního inflačního cíle, čemuž překáží právě silná koruna. Podle zástupců České národní banky má totiž slabší koruna omezit růst schodku obchodní bilance. "Nad tímto argumentem je však možné se pouze pousmát," míní list. Oslabení koruny se totiž neprojeví ve zlepšené pozici tuzemských exportérů ze dne na den, vysvětluje. Kvůli dlouhodobým kontraktům by slabá koruna zlepšila obchodní bilanci (v lepším případě) až na konci letošního roku, doplňují Lidové noviny.

Finančními postihy potrestal ministr vnitra stanislav Gross úředníky svého ministerstva, kteří jsou zodpovědní za chyby v hospodaření, jež odhalil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Mladé frontě Dnes to potvrdil Martin Korta z tiskového oddělení vnitra. Nevyloučil ani odvolání zodpovědných úředníků, neboť ministrova inspekce ve vyšetřování přehmatů pokračuje. Ministr Gross v pondělí závažné chyby v hospodaření svého resortu přiznal. Nejzávažnější případy nehospodárnosti se podle něj staly před šesti až osmi lety. Připustil však, že některé jsou jen dva roky staré. Pokud se ukáže, že byl porušen zákon, chce Gross věc předat policii. Marie Hošková z NKÚ listu řekla, že kontroloři upozorňovali na hrubé chyby v účetnictví již před pěti lety. "V roce 1996 jsme zjistili na chlup stejné prohřešky. Co se ale s výsledky našeho šetření dělo, proč vnitro po hrubých chybách pokračovalo, to opravdu nevíme," poznamenala Hošková. Pracovníci NKÚ, kteří prověřovali účetnictví vnitra od roku 1998 do poloviny loňského roku, zjistili mimo jiné velké chyby ve vyplácení soudních znalců. V některých případech si znalci za posudky účtovali až 27 hodin práce denně a policie jim peníze vyplácela. Někteří znalci si tak podle NKÚ přišli na více než milión korun, uvádí Mladá fronta Dnes.

Vasil Biľak byl jedním z nejmocnějších lidí socialistického Československa. Teď to je bratislavský důchodce, žijící v ústraní. Na veřejnosti se téměř neobjevuje. To se ale změní, píší Zemské noviny a České slovo. Biľak totiž ve středu předstoupil před Krajský soud v Bratislavě. Hájí své činy staré více než třicet let, z doby, kdy se před ním třásl strachy každý vyšetřovatel, prokurátor a soudce. Obžaloba má 23 stran. Biľaka-politika, který si své mocenské postavení vysloužil oddaností politbyru sovětských komunistů, viní z vlastizrady a trestných činů spadajících pod zákon na ochranu míru, z porušování závazných pravidel hospodářského styku a z ohrožení devizového hospodářství. Třiaosmdesátiletý Biľak si ale vinu nepřipouští. "Moje vlast byla a je Slovensko. Nevím o tom, že bych ji někdy zradil. Všemi silami jsem pracoval tak, aby Slovensko mohlo spokojeně žít," říká. Bývalý člen předsednictva ústředního výboru československých komunistů je obžalován, že v roce 1968 pozval do Československa armády států Varšavské smlouvy, aby potlačily reformy Pražského jara. Biľak je posledním žijícím signatářem zvacího dopisu z původních pěti. Okupace trvala přes dvě desetiletí a osudným způsobem poznamenala život milionů lidí. Vasilu Biľakovi však zajistila postup v kariéře až k funkci hlavního ideologa komunistické strany. Slovenský ministr spravedlnosti Ján Čarnogurský letos v lednu nevyhověl Biľakově žádosti o milost, píší Zemské noviny a České slovo.

Ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit připravuje pro mladé lidi půjčky na pořízení bydlení. Jak informuje deník Právo, půjčky chce ministr začít poskytovat ještě letos, kdy je pro tyto účely k dispozici asi sto miliónů korun. Návrh však musí schválit vláda, ale podle Lachnita jsou ostatní ministerstva půjčkám nakloněna, uvedl list. Mladí od 18 do 35 let tak mají mít při obstarávání svého bydlení dvě výhody. První je možnost získat až 200tisícovou půjčku za státem dotovaný nízký úrok. Ministr sice listu nesdělil výši úroku, ale má být ještě nižší než úrok z úvěru ze stavebního spoření. Mladí přitom nebudou muset určitou dobu splácet jistinu úvěru, doplnilo Právo. Jak zároveň list poznamenal, půjčku bude možné použít na nové i starší byty nebo domy. Pořizované byty mohou být vlastnické i družstevní. Druhou výhodou má být možnost získat státní podporu i k takovému hypotečnímu úvěru, který si lidé vezmou na pořízení staršího bydlení, uvedl deník s připomenutím, že dosud je státní příspěvek poskytován pouze na zcela nové domy a byty. Půjčky pro mladé mají nahradit bezúročné až dvousettisícové půjčky, které se poskytovaly v letech 1997 až 1999 na výstavbu či koupi nového bytu či domu. Stát tak poskytl více než 12.000 úvěrů za 2,5 miliardy korun. Peníze však zdaleka nestačily na uspokojení poptávky, píše deník Právo v závěru.

Trpělivostí se musí v mnoha případech obrnit pacienti českých nemocnic, kteří se chystají podstoupit operaci, píší Lidové noviny. Na některé typy plánovaných operací se čeká i déle než dva roky a čekací doby se stále prodlužují. Důvodem je nedostatek peněz. Operace proplácejí nemocnicím zdravotní pojištění v podobě paušálních plateb, které byly zavedeny v roce 1997. Lékaři si stěžují, že od té doby se jejich výše téměř nezměnila. Ministra zdravotnictví Bohumila Fišera ale tento trend nechává klidným. Nedávno prohlásil, že se lidé budou moci na složité operace alespoň lépe připravit. "A ještě je tady jeden moment. O to kratší dobu jim pak ta protéza bude sloužit", dodal dokonce Fišer. Lidé přitom nemají možnost uhradit si náklady na operaci sami, dodávají Lidové noviny.

O aféře, kterou způsobil bývalý ředitel Asociace dětských domovů Jiří Oudes, informují Zemské noviny a České slovo. V údajné snaze přilákat sponzory totiž zveřejnil bez předchozího svolení na internetových stránkách asociace fotografie nahých dětí z dětského domova. Případem se už zabývala policie. Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že Oudes trestný čin ohrožení mravní výchovy nespáchal. Psychologové ale upozorňují, že zveřejnění fotografií nahých dětí může provokovat devianty, píší Zemské noviny a České slovo.

Mladá fronta Dnes odpovídá na otázku, jestli mohou práci, kteří se vracejí ze zimovišť, přinést na české území virus slintavky a kulhavky. Veterinární lékaři i ornitologové o tom silně pochybují. Například vlaštovky si s oblibou stavějí hnízda právě u chlévů a stájí. Ornitologové jen doufají, že někoho nenapadne je střílet. Ve Velké Británii, kde se nákaza slintavkou a kulhavkou nejvíce rozšířila, populace "českých" ptáků nezimují. Odborníci se navíc domnívají, že virus by v kyselém prostředí ptačího trávicího ústrojí nepřežil, a kdyby ho vlaštovka měla na těle, pravděpodobně by ho při letu zničilo sluneční záření, uvádí Mladá fronta Dnes.