Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 16.2. 2001 připravila Eva Petržílková.


Různorodá témata domácí scény jsou obsahem komentářů českého tisku. Listy se zamýšlejí nad situací v České televizi necelý týden po skončení stávky, píší o úloze stínových vlád či o vládní novele zákona o střetu zájmů, která odebírá zákonodárcům a členům Fondu národního majetku odměny za zastupování státu ve vedení podniků s jeho většinovým podílem.

Stínovým vládám se v České republice nedaří, konstatují Hospodářské noviny. Smysl jim podle listu nedokázala dát sociální demokracie ani ODS, kde se stal stínový kabinet dokonce symbolem zbytečnosti. Nyní je tedy na řadě čtyřkoalice. Aniž bychom jí chtěli upírat ušlechtilé úmysly, i tady se dá nalézt spousta ale. Zdá se totiž, že stínová čtyřkoaliční vláda má zatím spíše dokumentovat a oslavovat samotný fakt dohody mezi koaličními partnery. Což je fajn, ale nic to neříká o tom, s čím chce čtyřkoalice oslovit a oslnit voliče, soudí deník. Nelze také opomenout, že o programu této vlády je toho zatím známo jen velmi málo. Obsazení stínových ministerských postů bude navíc výsledkem tvrdých vyjednávání a kompromisů hlavně mezi Unií svobody a lidovci. Zbudou-li pak v programu vůbec nějaké konkrétní představy a návody na vládu á la Čtyřkoalice, bude to hodno ocenění, uzavírají Hospodářské noviny.

Nad děním v České televizi se zamýšlejí Lidové noviny. Podle deníku se veřejnoprávní televize nyní nachází v mezidobí, které je vhodné pro klidnou a fundovanou diskusi o tom, co na Kavčích horách změnit. Právě teď, kdy televizi vede prozatímní ředitel, by mělo z takové debaty vyplynout, jak má vypadat tolik skloňovaná veřejná služba. Nelze však opomenout fakt, že nedávná krize bude mít neblahé důsledky i na finanční stránku ČT. Reklamní agentury se totiž hodlají soudně domoci odškodnění za svou neodvysílanou inzerci. Kukaččí vejce mnohamilionových škod po sobě zanechalo vedení Jiřího Hodače, které se tolik ohánělo legalitou a zákonem, přitom však bez mrknutí oka porušovalo smlouvy s inzerenty. Podle listu bude zajímavé sledovat, zda vůbec a kdo bude za škody pohnán k odpovědnosti. Ať už však ve věci padne jakékoli rozhodnutí, zůstává trpké rozčarování: Pokus nastolit v České televizi "pořádek" zmařil možnost natočit mnohé pořady, podotýkají Lidové noviny.

Deník Právo míní, že zástupci státu ve správních a dozorčích radách podniků nehájí v první řadě veřejné zájmy, nýbrž jsou zde ku prospěchu těchto společností. "A prospěšní jsou hlavně proto, že mohou být zdrojem přímo nezaplatitelných informací. Kdyby tomu tak nebylo, nebylo by vládě třeba takovou novelu předkládat se záměrem znemožnit veřejným, informacemi obdařeným funkcionářům zneužívat svého postavení," píše deník. V závěru poukazuje na nespravedlnost, která spočívá v tom, že například poslanec v polostátním podniku přijde o vedlejší příjem, zatímco jeho kolega v soukromé firmě nikoli.

Projekt ministerstva průmyslu a obchodu Strategie posílení národohospodářského růstu s pracovním názvem "velký třesk" je hlavním tématem ekonomických stránek českých deníků. Jejich komentátoři se shodují na tom, že potřebné finance může stát získat jen tím, že se zadluží:

Hospodářské noviny konstatují, že dlouhodobě podkapitalizovaná česká ekonomika investice potřebuje, finanční injekci potřebují i mnohé regiony, avšak zásadní otázkou je, kde potřebné peníze vzít. "Plán, který počítá s tím, že se český stát desetimiliardovým úvěrem dlouhodobě zadluží u Evropské banky pro obnovu a rozvoj a získá desetimiliardové částky vydáním státních obligací a současně počítá se samozřejmou vstřícností domácích bank, hraničí ale s megalomanstvím," píše deník. Ministr Grégr se sice ohání tím, že se třinácti bankami už jednal, avšak nikdo mu zatím nic neslíbil. Banky, které "mají plné ruce práce se hříchy minulosti", budou sotva ochotné znovu riskovat jen kvůli tomu, že si to vláda přeje. Grégrův plánovaný "velký třesk" by proto soudu měl vyvolat nemenší třesk mezi rozumně uvažujícími politiky. Pokud opozičně smluvní ODS hodlá i k těmto plánovaným obrovským dluhům pouze přihlížet,...tak se potom zpronevěří všemu, co v letech své vlády hlásala a o co se snažila. Ministr Grégr by si asi rád postavil pomník a stal se zachráncem české ekonomiky, měl by si ale dát pozor, aby právě po něm nezůstala pouze potopa, uzavírá list.

Lidové noviny v této souvislosti přiznávají, že Miroslav Grégr je bezesporu nejaktivnější ministr. Přes haldu popsaného papíru však je často velmi špatně vidět na to, jak se "skvělé koncepce vládního doyena proměňují ve skutečnost". Za opravdovou bombu pak deník označuje Grégrovu strategii s příznačným názvem "velký třesk". "Během roku tato zázračná receptura rozžhaví české hospodářství do běla a zvedne růst HDP až o pět procent. Těsně před volbami tak sociální demokraté budou mít na co lákat voliče," píše deník. Čtvrt biliónu, na kolik "celá Grégrova legrace přijde", musí podle listu stát získat tím, že se opět zadluží a peníze z privatizace shoří v projektech pochybného společenského přínosu. "Panu Grégrovi to ale může být jedno. Úkol splní a zbylé dluhy ze svého důchodu splácet nebude," uzavírají Lidové noviny.

K dalším tématům, kterým se věnují české deníky:

Právo se pozastavuje nad zprávou, kterou už sepsal předseda ČSSD Miloš Zeman pro dubnový stranický sjezd. Právě na tomto setkání totiž hodlá šéf sociální demokracie složit svou funkci předsedy. Jak z dokumentu vyplývá, hlavním odkazem, který chce předat svému nástupci Vladimíru Špidlovi, je orientace na spolupráci s občanskými demokraty. Zeman tak sociální demokracii zanechává poselství, ve kterém schvaluje dosavadní opoziční smlouvu s ODS a považuje ji i nadále za jedinou možnost k zajištění současné menšinové vlády, konstatuje deník.

Podle Lidových novin hrozí České republice další mezinárodní skandál. Tentorát jde o spor kvůli licenci na těžbu moravské ropy. Britská firma Ramco, která investovala do projektu průzkumu ložisek ropy a plynu 15 miliónů dolarů, totiž hodlá zažalovat společnost Moravské naftové doly. Ta údajně přestala s britskou firmou jednat a neplní uzavřené dohody. Ramco se obává, že tak přijde o své peníze i o možné budoucí zisky. Britové proto chtějí případ předat Hospodářské a agrární komoře českého Rozhodčího soudu. Současně prý hodlají vyvinout silný mezinárodní politicko-lobbistický tlak, aby své obchodní zájmy v naší zemi úspěšně prosadili. Britská firma chce také odrazovat další evropské investory od podnikání v České republice, dodává list.

Významné odbytiště zbraní, vyřazených z arzenálu české armády, se nyní rýsuje před Zemanovou vládou. Může se jím stát občanskou válkou zmítaná Srí Lanka, uvádějí Lidové noviny a pokračují: Ve snaze získat odbytiště pro nepotřebné české zbraně se ministru obrany Vladimírovi Vetchému podařilo najít koupěchtivého adresáta. Ten ovšem není z mezinárodněpolitického hlediska bez chyby. Jde totiž o Srí Lanku, kde si sedmnáct let dlouhá občanská válka vyžádala kolem 60 tisíc obětí. Na Srí Lance Vetchý nyní pobývá na oficiální návštěvě. České zbrojařské firmy patřily v minulosti mezi klíčové dodavatele zbraní na Srí Lanku. Nejprve je tam dodávala komunistická vláda, později české soukromé firmy. Podle údajů Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) loni na Srí Lanku Česko prostřednictvím soukromých firem vyvezlo 41 tanků sovětské výroby typu T-55. V době poslední povstalecké ofenzivy loni v květnu navíc české firmy dodaly místním úřadům 16 raketometů. Nyní se ale poprvé jedná o pokračování vojenské spolupráce přímo na vládní úrovni. Ministerstvo obrany zatím nechce sdělit podrobnosti. Státní srílanský rozhlas ovšem podle agentury Reuters ve čtvtek oznámil, že Česká republika dodá na Srí Lanku nové zbraně, a dokonce pomůže s výcvikem vojáků v boji proti povstalcům z organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu. "Ministr Vetchý žádnou takovou smlouvu nepodepsal," řekl listu ministrův mluvčí Milan Řepka. "Je ale pravda, že vyjádřil náš velký zájem o vzájemnou spolupráci a hovořil například o výcviku vojenských specialistů," dodal pro list mluvčí ministra.

Češi patří ve světovém měřítku k nejobéznějším národům, konstatují Zemské noviny. Podle listu se řadíme už na sedmé místo na světě a nadváhou u nás trpí dvě třetiny mužů a více než polovina žen. V poslední době ale přibývá i obézních dětí. Těch žije v ČR si 300 tisíc, což je jednou tolik než před třiceti lety. Vliv na jejich nadváhu má především to, že nemají dostatek pohybu, protože mnoho času prosedí před televizí nebo počítačem. Jak deník připomíná, nedostatek pohybu přispívající k nadváze se projevuje i u dospělých. Obézní lidé pak mají problémy se společenským uplatněním a trpí i četnými zdravotními problémy. Přesto mnozí z nás nejsou ochotni změnit svůj životní styl a stravovací návyky, míní Zemské noviny.

Korupce a trestná činnost veřejných činitelů v České republice narůstá, informují Lidové noviny. Jak dále uvádějí, podle zvláštní policejní služby, zodpovědné za odhalování nejzávažnějších případů korupce, je situace alarmující. Píše se to i ve zprávě o korupci v ČR. Zprávu poskytlo ministerstvo vnitra. Z analýzy vyplývá, že korupce roste stejně v politické oblasti i ve veřejném a soukromém sektoru. Podle mezinárodních průzkumů patří Česká republika v rámci Evropy mezi země s nadprůměrnou korupcí, dodává deník.

Stát nemá peníze na rekonstrukci jedné z našich nejvzácnějších historických památek - Karlova mostu v Praze, píše deník Mladá fronta Dnes. Tato středověká stavba s převážně barokní sochařskou výzdobou, která se stala symbolem metropole, patří k nejnavštěvovanějším u nás. Jedinečnou památku však ohrožuje kromě zubu času i několik dalších faktorů - znečištěné ovzduší, prosakující voda z Vltavy a v neposlední řadě i výkyvy teplot. Karlův most naléhavě vyžaduje celkovou rekonstrukci, potřebných 240 milionů na jeho opravu však chybí. Dostálův úřad, do jehož kompetence památky spadají, argumentuje tím, že patří k ministerstvům s nejnižším rozpočtem. Město Praha - respektive jeho primátor - vidí určitou šanci pro získání této nemalé finanční částky v uspořádání celonárodní sbírky, uvádí list.

Deník Mladá fronta Dnes zjistil, že poradkyně bývalého ministra financí Iva Svobody Barbora Snopková pomohla společnosti Europa Capital Management k prodeji lukrativní budovy v Praze. Podle deníku to byla odměna ČSSD za to, že společnost Karla-Heinze Hauptmanna poskytla straně v letech 1997 a 1998 asi dvacetimiliónovou půjčku.

Zdravotní pojišťovny v České se podle Hospodářských novin bojí o svou existenci. V Poslanecké sněmovně se totiž brzy strhne tvrdý boj o novou podobu přerozdělení vybraného zdravotního pojistného. Možný zásah do tohoto systému pak vyvolává zděšení hlavně u zaměstnaneckých pojišťoven, protože počítá s tím, že pojišťovny budu do společného fondu odvádět 100% ze svých příjmů, připomíná list.

Každý nezaměstnaný v České republice by měl do roka najít práci, mladí lidé, absolventi škol, včetně těch, kteří je ukončili před dvěma roky, by ji měli najít do půl roku. Vyplývá to z národního akčního plánu zaměstnanosti, který připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Uvádí to deník Právo s odvoláním na informace ředitele odboru trhu MPSV Tadeáše Kokotka. Ten pro list dále uvedl, že uvedený nový přístup byl převzat ze směrnic Evropské unie a je prevencí vůči dlouhodobé nezaměstnanosti. Podle Kokotka míra nezaměstnanosti bude letos klesat a měla by se dostat na 8,5 procenta (v lednu dosáhla 9,1 procenta). Novelizovat se má i zákon o investičních podmínkách a zpracovat analýza na snížení odvodového zatížení pracovní síly. Tím by se podpořil vznik nových pracovních míst. O kolik se mají odvody snížit, se zatím nerozhodlo, uvádí Právo.


Autor: Eva Petržílková
spustit audio