Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 28.2.2001 připravila Eva Petržílková.

Listy si všímají rozhodnutí Ústavního soudu, který v úterý na návrh prezidenta Václava Havla zrušil zvýšení státního příspěvku politickým stranám za křeslo v parlamentu:

"Chudým bral a bohatým dával," tak deník Mladá fronta Dnes charakterizuje Ústavním soudem zrušený zákon, pomocí něhož si chtěly současné parlamentní frakce zajistit trvalý finanční přepych na úkor stran působících mimo zákonodárné sbory. Soud tak zřejmě svým verdiktem na poslední chvíli zabránil vzniku politického kartelu vyvolených, píše list. Vždyť občané platí státu jednotné daně. Pak musí být týmž státem stejně honorován každý jejich volební hlas, ať již ho odevzdají straně s třicetiprocentní nebo dvouprocentní podporou. Soud správně zrušil zvýšení odměny za mandát z půl miliónu na jeden milión korun, příští stížnost by však měla směřovat proti jakýmkoli penězům za mandáty. Soudci by měli následovat německé kolegy, kteří již v roce 1959 zrušili odměny za "tvůrčí politickou práci" v parlamentu a stranám přiznali paušál za každý hlas bez ohledu na to, jak silné uskupení ho získá. K takové rovnosti politické soutěže máme daleko. Je však povzbudivé zjištění, že se Ústavní soud již druhým rozhodnutím postavil na obranu těch, kdo měli být zašlapáni nikoli v politickém boji, ale pomocí legislativní úskočnosti okamžité většiny," připomíná deník.

Podle Hospodářských novin je možné hovořit o vítězství jednoho pojetí politiky nad druhým, reprezentovaným opozičním smlouvou. Není to ale tak přímočaré. Novelu, zvyšující přímé státní dotace do stranických pokladen prostřednictvím mandátů, nepodpořili jen sociální a občanští demokraté. Ve Sněmovně pro ni hlasovala také KDU-ČSL a část poslanců Unie Svobody. A to i přestože bylo zřejmé, že volební zákon a tato úprava spolu souvisejí a vzájemně posilují efekt, který dává výhodu momentálně silným parlamentním stranám. Nelze tedy úplně vyloučit úvahu, že protesty proti volebnímu zákonu ze strany KDU-ČSL a unionistů byly jistě vedeny snahou odvrátit vlastní přímé politické ohrožení, ale že ve skutečnosti ani obě čtyřkoaliční strany nemají zájem o mnoho rozšiřovat okruh soupeřů. Proto jim už tolik nevadí omezování politické soutěže prostřednictvím peněz, nárokovaných od státu, uzavírá list.

Nad motivy prezidenta Václava Havla, který zrušení části zákona inicioval, se zamýšlejí Lidové noviny. Prezidentovi prý v jeho stížnosti k Ústavnímu soudu šlo o volnou soutěž a systémovou čistotu a otevřenost politického systému. To jsou jistě chvályhodné pohnutky. Autor komentáře by jim však věřil pouze tehdy, kdyby malé strany, na které novela zákona dopadala netvrději, nebyly prezidentovi tak blízké. Kdyby to bylo naopak, nehnul by prezident ani prstem, konstatuje list.

Zatčení předsedy Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského a jeho obvinění z úvěrového podvodu dominuje ve zpravodajství i komentářích českých deníků:

František Chvalovský byl zatčen, když se chystal odletět, píše Mladá fronta Dnes. Jen několik dní předtím začal soud zabavovat majetek Vladimíra Železného. Znamená to, že premiér Zeman takto spektakulárně dává najevo: čisté ruce přicházejí, podvodníci a tuneláři, třeste se? Skutečnost je pravděpodobně prozaičtější, ale také příjemnější: blížíme se k poměrům právního státu. Vezměte si, že dlužíte bance půldruhé miliardy (i když sám uznáváte usmolených pět set milionů). Vyšetřovatel už o vás řekl, že jste asi podvodník. Odletěl(a) byste jen tak na fotbalový zápas? Byl(a) byste už v blázinci s totálně narušenou vnitřní rovnováhou, jak celé dny nejíte a nespíte. Jinak se chová milionář, mecenáš a magnát Chvalovský. Usmívá se, ani ho nenapadne opustit místo předsedy fotbalového svazu. Udělá si příjemný výlet, píše dále list. Odkud pramení toto přesvědčení některých Nových Čechů, rozuměj zbohatlíků, o vlastní nedotknutelnosti? Odpověď je smutná: nedotknutelní byli. O politických stycích a úplatcích můžeme jen spekulovat. Víme však, že policie ani soudy nedělaly svou práci dobře. Buď je jako každého z nás oslnil lesk zlaťáků, nebo složitější případy v tichosti odkládaly do nejzadnějších šanonů. Snad se to změnilo. Jestliže je nyní Chvalovský zatčen, není to nic divného. Stejně jako není nic divného na tom, když soudy olepí Železného nábytek. Buďte ujištěni, že kdybyste dlužili řádově nižší částky, udělaly by to i vám. Špatná zpráva je to pouze pro dva dotčené pány, pro všechny ostatní dobrá. Je hezké vědět, že jsme si přece jenom rovni před zákonem. Ale nakonec je to příznivá zvěst i pro ty dva: udělali si výlet do právního státu, uzavírá své zamyšlení list.

Z podnikatele a předsedy fotbalového svazu Františka Chvalovského dosud čišela jistota, že se mu nemůže nic stát, konstatují Lidové noviny. Chvalovský podle listu s úsměvem přecházel námitky, že svými dluhy a pochybnými obchody v masném průmyslu přinejmenším překročil pravidla služného chování, ne-li rovnou zákony. "Jeho 'spoluhráči', další mocní muži českého fotbalu, před ním postavili pevnou zeď, a ačkoli věděli o jeho machinacích, nepokrytě mu drželi pěsti. Mnozí z nich v domnění, že když padne Chvalovský, prohraje celá reprezentace. Arogance se spojila s vychytralostí," píše list, podle kterého je nyní na spadnutí "největší gól v dějinách českého fotbalu".

K ekonomickým komentářům:

Lidové noviny se věnují prodeji licencí na mobilní síť třetí generace (UMTS), který má do státního rozpočtu podle očekávání vlády přinést minimálně dvacet miliard korun. "Lépe řečeno mělo," podotýká list s tím, že tři současní operátoři, kterým vláda přednostně licence vnucuje, odmítají dát požadovaných pět miliard. Nabízejí jen tři miliardy a k tomu si kladou ještě dodatečné podmínky. Operátoři si to však mohou dovolit, jelikož tři miliardy korun je za současných podmínek velmi slušná cena. Navíc vláda nemůže riskovat, že v případě dražby licencí dostane víc. Zemanova vláda měla zase jednou příliš velké oči. Nemůže se proto divit, že na ni čeští operátoři nyní dělají dlouhý nos a nekompromisně ji tlačí ke zdi, konstatují v závěru Lidové noviny.

Snaze Agrární komory prosadit vývoz hovězího masa do Ruska se v poznámce věnuje České slovo: Zemědělci si představovali, že krávy jednoduše vyměníme za plyn. O výměnné obchody tohoto druhu Moskva nemá zájem, jelikož plyn a ropu prodají komukoli a za dolary, které potřebují spíše než hovězí. Zemědělci sdružení v komoře ani nemohli se svou intervencí uspět. Pokud by totiž byl vývoz hovězího ziskový, exportéři by to jistě věděli a nenechali ve skladech ani kilogram. Agrární komora by raději měla spočítat, kolik krav můžeme za rok sníst, a sdělit to zemědělcům, ať se podle toho zařídí, uzavírá České slovo.

České dráhy nemohou jen s nastavenou rukou čekat, kolik jim do ní ministr financí nebo krajští hejtmani nasypou. Naopak, podnik musí vyvíjet co nejvyšší snahu tyto ztráty snižovat, uvádějí Zemské noviny. "Podnik je však zatím spíše pověstný obrovskými nepořádky jak v provozu, tak v účetnictví," dodává list s odvoláním na zjištění nezávislých ekonomů, ale i lidí z Nejvyššího kontrolního úřadu. "Ani bohatší státy nemohou financovat narůstající ztráty svých železnic. České dráhy se reformám nevyhnou. Čím však přijdou později, tím budou dražší," varuje v závěru deník.

Ze světa motorismu:

Škoda Auto v úterý představila na autosalonu v Ženevě studii svého největšího vozu, uvádí deník Právo. Nese zatím název Montreux a ještě letos se začne vyrábět v Kvasinách. Na světovou premiéru musí zatím počkat do podzimního autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem. V Ženevě se návštěvníci mohou seznámit se studií, která je jejím předobrazem. Podle informací Práva je to vůz identický s připravenou novinkou, která je postavena na platformě shodné s modelem VW Passat. Proti němu prakticky při zachování ostatních rozměrů je o 100 mm delší. Vybavována bude koncernovými motory. Předseda představenstva firmy Škoda Auto Vratislav Kulhánek soudí, že se tento vůz může stát reprezentační limuzínou vládních institucí, českých diplomatů v zahraničí apod. (Celkový pohled na novou limuzínu přinášíme na straně 2.) V originální podobě byla v Ženevě představena Fabia Sedan, dodává deník Právo.

Definitivní podoba nového modelu mladoboleslavské automobilky Škoda Auto by měla být hotová do konce letošního roku. Jak v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl předseda představenstva Škody Auto Vratislav Kulhánek, první zájemci by si mohli nový model, jehož studii s názvem Montreaux automobilka představila na ženevském autosalónu, zakoupit ještě do Vánoc. Podle Kulhánka by automobilka mohla nový vůz představit zřejmě na frankfurtském autosalónu. Kulhánek však zároveň v rozhovoru zdůraznil, že velké auto se určitě nebude jmenovat Montreux.

K dalším tématům, kterým se věnují české listy:

Nemocní rakovinou by měli v dohledné době zjistit, zda mohou své naděje upínat na novou experimentální metodu - podvazování zhoubných nádorů, informuje deník Mladá fronta Dnes. Vysvětluje dále, že tímto zákrokem se zastaví přísun živin krevním oběhem a nádor podle propagátorů metody odumře. Jak list píše, vědecká rada ministerstva zdravotnictví se v pondělí rozhodla schválit čtyři pracoviště, která postup zvaný devitalizace vyzkouší. Odborná veřejnost dosud odmítala novou metodu přijmout. Nikde jinde na světě se tato léčba v praxi také neprovádí. "Metoda tady je a nikdo z nás dodneška nemůže říci, zda je účinná. Podvázání nádoru není všelék, metodika se bude uplatňovat jen u přísně indikovaných případů," řekl listu Jan Dvořáček předseda vědecké rady. V první fázi bude každé z pracovišť léčit deset dobrovolníků. Jak deník dále připomíná, novou metodu, úspěšně vyzkoušenou na malých prasatech, marně prosazoval už zesnulý chirurg Karel Fortýn z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky Akademie věd v Liběchově. Fortýn si za svého života stěžoval na nezájem a bojkot své metody. Rozporuplné názory ovšem mezi lékaři přetrvávají. Chirurgická společnost i přes schválení testů devitalizaci jako léčebnou metodu neuznává, dodává deník.

O problémech spojených s likvidací rozsáhlých ekologických následků po těžbě uranu píše deník Právo. Stát na jejich odstranění totiž nemá peníze. Na několika místech Česka tak v tichosti leží, a ještě desítky let budou ležet, milióny tun jedů. Jeden ze strašáků je ve Stráži pod Ralskem, kde v zemi leží dědictví po těžbě uranu v podobě miliónů tun kyseliny sírové. Jde o objem srovnatelný se Slapskou přehradou. Zde se používalo té nejhorší, ale nejlevnější možné metody: chemické těžby. Rozsah zamoření ve Stráži pod Ralskem nemá ve světě obdoby. Problém je i v tom, že nedaleko se nachází zdroj pitné vody. Uranový průmysl u nás existuje od roku 1945, ale rezervní fondy se za minulého režimu netvořily. V oficiálních podkladech se odhaduje, že likvidace následků těžby uranu potrvá ještě 30 let a přijde na 52 miliard korun, dodává list.

Jedna z firem, která se uchází o zakázku na dodání nadzvukových letadel naší armádě, chce ve své kampani využít i šéfa televize Nova Vladimíra Železného. Uvádějí to Hospodářské noviny s tím, že firma BAE Systems mu prý na oplátku nabízí pomoc při jednání s belgickou KBC Bank, vlastníkem ČSOB. Ta převzala úvěrování Televize Nova, když získala Investiční a Poštovní banku. Mluvčí Železného Martin Chalupský ale řekl listu, že nemá žádné podobné informace.

Jak informují Zemské noviny, novou místopředsedkyní sociální demokracie by se mohla stát zatím nepříliš známá místopředsedkyně ústecké krajské organizace Marie Součková. Její nominaci údajně podporuje i pravděpodobný budoucí šéf strany Vladimír Špidla. Na své místo Součkovou dosazuje současná místopředsedkyně ČSSD Jitka Kupčová. Stanovy sociální demokracie jako jediné strany v České republice nařizují, že mezi pěti místopředsedy má být alespoň jedna žena. Součková řekla, že by se věnovala práci v Lidovém domě na plný úvazek. Potvrdila, že ji oslovilo už několik stranických kolegů, včetně Vladimíra Špidly, uvádí deník.

Velmi zajímavým oborem podnikání v nedávných letech se stalo zprostředkování zaměstnání a s ním spojená poradenská činnost. Uvádějí to Hospodářské noviny s tím, personální agentury působící na českém trhu se zde pevně uchytily. Významně ovlivňují pohyby na trhu práce, především v oblasti středního a vyššího managementu a zaměstnanců v oboru informačních technologií. Jejich obrat se rok od roku zvyšuje. Podle informací deníku představují provize pro personální agentury dva až tři měsíční platy umístěného uchazeče. Zaměstnanec agentury, který tento obchod zprostředkuje, potom získává mezi deseti až patnácti procenty z příjmu určeného svému zaměstnavateli, uvádějí Hospodářské noviny.

Poté, co stát zvýšil nemocenské dávky, roste počet zaměstnanců, kteří se bez vážného důvodu nechávají uznat od lékaře jako práce neschopní. Onemocnět se jim totiž vyplatí, konstatují Lidové noviny. Mnoho lidí především s průměrnými výdělky se tak údajně znovu vrací do doby komunismu a snaží se simulovat onemocnění. S potvrzením od lékaře pak třeba místo léčení chřipky opravují chalupu. Firmy proto apelují na úředníky správy sociálního zabezpečení, aby zpřísnili kontroly léčebného režimu pacientů. Některé podniky dokonce nabízejí úřadům k tomuto účelu zdarma automobil a služebního řidiče, dodávají Lidové noviny.

Změna vztahů mezi Kubou a ČR znemožňuje firmě Vari, která je jednou z největších výrobců malé zahradní a komunální techniky na českém trhu, pokračovat v kubánském projektu. Jak informují Hospodářské noviny, kubánský závod vzdálený 600 kilometrů od Havany měl vyrábět techniku Vari, použitelnou pro sklizeň cukrové třtiny. Kubánskému partnerovi však stát nepřidělil finanční prostředky. Firma Vari měla navíc na Kubu dodávat převodovky, které nelze v tamním závodě vyrobit, píše list s tím, že celkový výnos pro Vari tak měl činit 20 miliónů korun ročně.

Kulturní stránky deníků připomínají také životní jubileum režiséra Otakara Vávry:

Nestor domácí kinematografie, otec nové české vlny a především režisér posedlý filmováním Otakar Vávra se dnes dožívá devadesáti let, uvádějí Zemské noviny. Přežil dvě světové války a osm převratů. Mezitím stihl obohatit český film o osmdesát scénářů a čtyřicet devět děl. Jak deník dále píše, jenom těžko by se v dějinách českého filmu nalezl takový fenomén, jakým je dnes devadesátiletý režisér Otakar Vávra. Tuzemské pocty sbíral za každého režimu - ať v době německého protektorátu nebo za komunistů. Jeho tvůrčí dráhu lemovala bravurně natočená díla, jako Romance pro křídlovku, Kladivo na čarodějnice, Zlatá reneta, Krakatit či Šťastnou cestu, ale také naprosto nevydařené filmy poplatné době a režimu. Na jedné straně navždy obohatil klenotnici domácího filmu, na druhé kazil divácký vkus například válečnou trilogií Dny zrady, Sokolovo a Osvobození Prahy nebo násilnou aktualizací motivů Čapkova románu Krakatit v dramatu Temné slunce. Ne vždy ho přitom k podobným projektům nutila doba, často si je sám prosazoval, dodává list.

A na závěr ještě zajímavost:

Novou sochu vládce nejvyšších českých hor Krakonoše má mít před začátkem letní sezóny historické trutnovské náměstí. Píše o tom deník Mladá fronta Dnes s tím, že socha nahradí v kašně na Krakonošově náměstí původní kovovou plastiku, kterou nedávno vážně poškodili vandalové. Původní socha zhotovená podle návrhu někdejšího profesora kreslení na trutnovském reálném gymnáziu Josefa Kirschnera stála na Krakonošově náměstí od roku 1892. Nová socha má být odlita z bronzu, takže bude téměř nezničitelná, dodává deník.


Autor: Eva Petržílková
spustit audio