Přehled tisku

Tiskem s datem 3. ledna listoval Vilém Faltýnek.

Deníky ve čtvrtek komentují hlavně ekonomické události. Věnují ale i pozornost očekávaným parlamentním volbám a volebnímu hitu ČSSD: poskytnout bezplatné léky pro občany starší sedmdesáti let. Na návrh místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha poskytovat lidem starším 70 let předepsané léky zdarma by si přitom podle Práva na počátku nového roku nikdo nevzpomněl, kdyby ho nepřipomněli v novoroční televizní debatě premiér Miloš Zeman a předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus. "Zděšení Klause nad takovou výhodou bylo nelíčené a dalo se očekávat. Hrůza ze všeho, co je poskytováno takzvaně zadarmo, je už léta soukromým folklórem tohoto ústavního činitele," píše deník, podle něhož Zeman projevil více politické rozvahy, když podobný krok podmínil nutným ekonomickým rozborem.


Mladá fronta Dnes (MfD) věnuje pozornost volbám, které Českou republiku letos čekají. Při připomínce voleb se někteří lidé podle listu děsí toho, co hrozného se ještě stane, jiní si naopak libují, že jde všechno pěkně v před. Část národa děsí to, že voleb je sice dost, ale stran málo. Také kandidát na prezidenta není. Jiní občané se mohou radovat: stabilní politický systém, hospodářský růst, zlepšování života, zdraví, vzhledu měst a lepší ekonomické parametry. "Volební rok nám pomůže - o své republice se něco dozvíme zase o kus více. Dozvíme se víc i o sobě. Možná si teď na zeď píšeme ponaučení: Maďar by svou republiku nikdy tak nehanobil jako my. Možná ubereme v hněvu. Možná budeme ten stát mít o kus raději než dřív. Možná zjistíme, že za politikou je nějaký náš milý společný svět. Nebo také ne. Strašlivé věštby, které nám plynou tak rády z úst, poradí nám: Nejde to, založme sedmou republiku," dodává list.


V komentáři HN míní, že se potvrzují předpovědi i průzkumy veřejného mínění, které tvrdí, že se Češi nebojí utrácet a navíc na to i mají. "Nejenže rostou mzdy rychleji než ceny na pultech obchodů, nejenže se lidé přestali bát nákupů "na sekeru", nejenže už dávno nebývají krámy po svátcích vybrakované, k tomu všemu ještě obchodníci přikročili k výprodejovým novoročním slevám takřka hned po konci oslav starého roku," píšou HN. Marketingová strategie nabubřelých a agresivních sloganů o slevách však funguje do velké míry na lidské důvěřivosti a podvědomé víře v heslo: co je psáno, to je dáno. V řadě případů jde ale o pouhý návrat k původním cenám, které se před Vánocemi nenápadně zvedly, upozorňuje komentář. "Jistě, zboží (hlavně oděvy) nejspíš skutečně zlevní. Ale až tehdy, když ho lidé opravdu nebudou kupovat a bude hrozit, že hity zimní sezóny zůstanou ležet zaprášené ve skladech. Tak to ale zatím většinou není," uzavírají Hospodářské noviny.


Generální ředitel České televize (ČT) Jiří Balvín se podle zákona o ČT dostal do střetu zájmů. Jeho dcera Klára totiž od prosince pracuje jako asistentka dramaturga televize Prima. Zákon o ČT ale podle ministerstva kultury příbuzným ředitele veřejnoprávní televize nepovoluje práci pro české televizní stanice. Uvádí to čtvrteční Mladá fronta Dnes (MfD). Balvín žádný střet zájmů však nepřipouští. Soudí, že podle zákona nesmí příbuzní pracovat pro ČT. "Konzultoval jsem to s právníky, kteří mi můj názor potvrdili," řekl. Jiný názor má ale resort kultury, který novelu zákona o ČT zpracoval před rokem, v době krize veřejnoprávní televize. Mluvčí ministerstva Dita Fuchsová uvedla, že v zákoně je ustanovení, podle kterého blízcí příbuzní ředitele ČT nesmí pracovat pro žádnou televizi na českém trhu. "Je to ochrana před možným střetem zájmů," řekla. Podle předsedy Rady ČT Jan Mrzena jde v zákoně spíš o to, aby příbuzní neměli například vlastní licenci na televizi nebo nemohli vlastnit agenturu, která by pro Českou televizi pracovala. "Dokud neznám smlouvu slečny Balvínové, nechci se vyjadřovat," uvedl. Poslanec a člen mediální komise Vladimír Mlynář (Unie svobody) je přesvědčen, že příslušný paragraf v zákonu není příliš jasný.


Poradce na nákup stíhaček Jas-39 Gripen pro českou armádu vybrala vláda podle Hospodářských novin bez výběrového řízení. Na vyjednávání nákupu gripenů se mají podílet společnosti Arthur Andersen Česká republika a Weinhold Andersen Legal. O tom, že tyto firmy osloví bez tendru, vláda rozhodla v prosinci. Kabinet přitom delší dobu čelí kritice opozice, že se vyhýbá vypisování výběrových řízení a oslovuje firmy, které si sám vybere. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík ale rozhodnutí vlády hájí. "Jsem zastáncem veřejných výběrových řízení. V tomto případě jsme však oslovili přímo firmu Arthur Andersen vzhledem k tomu, že nám loni vypracovala kompletní posouzení programu modernizace tanku T-72, a zná proto armádní prostředí," řekl. Firma Arthur Andersen se k okolnostem, za kterých byla vybrána jako poradce nákupu letadel, nevyjádřila. Nákup 24 gripenů britsko-švédského konsorcia BAE Systems/SAAB přijde daňové poplatníky zhruba na 50 miliard korun. Obvyklá provize poradce se přitom pohybuje v řádu desetin procenta z výše sjednaného kontraktu, píší HN. "Je to nepřijatelná věc, která naprosto zapadá do podivných praktik vlády v oblasti výběrových řízení a je to další kaňka na tomto tak zvaném výběrovém řízení," řekl místopředseda ODS a stínový ministr obrany Petr Nečas. Také čtyřkoaliční stínový ministr obrany a předseda ODA Michael Žantovský označil postup vlády za nestandardní. "Jenom to zvyšuje otazníky kolem celé záležitosti," řekl. Vláda pověřila přípravou smluv s poradci Tvrdíka. Jejich návrhy má kabinetu předložit 9. ledna.